Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 август 2020 година

Снимка: Дунав Ултра

Българският ултрамаратонец Владимир Ставрев започна 721 километров пробег по маршрута "Дунав Ултра". Тази сутрин в 3:40 ч. Владимир тръгна от видинското село Куделин и до края на деня, въпреки горещото време ще измине 167 км. до град Оряхово. Владимир Ставрев мина през Видин, Дунавци, Лом и Козлодуй, в рамките на седмица се очаква да бъде изминат целият пробег до крайната цел на маршрута - село Дуранкулак. Целта на Ставрев е да се популяризират успешно над 110 населени места - села и градове по поречието на Дунава и Добруджа, през или покрай които минава маршрутът.  


Предвид зачестилите въпроси за задълженията на работодателите за осигуряване на оптимална температура при работа в горещо време, Инспекцията по труда напомня, че при подаден червен или оранжев код за опасни метеорологични явления от Национален институт по метеорология и хидрология, те следва да въведат мерки за гарантиране на безопасността на работещите на открито. Наредбата за минималните изисквания за микроклимата на работните места ги задължава също да поддържат оптимални температури в закритите работни помещения. 



Всеки работник трябва да получи от работодателя екземпляр от подписан двустранно трудов договор. Така ще бъдат гарантирани правата му. От Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" /ГИТ/ напомят, че освен трудов договор, наетите трябва да получат преди реалното започване на работа, копие от уведомлението за регистрирането на трудовия договор в НАП, както и длъжностна характеристика.


Новите потвърдени случаи на Covid-19 в страната са 119 при близо 1 500 направени теста, сочат данните в единния информационен портал към полунощ. Три от новите случаи са във Видин, два има във Враца, в Монтана няма нови, според данните от единния информационен портал.


По данни на Регионалната здравна инспекция във Видин, за последните два дни са регистрирани 4 случая на коронавирус в област Видин. Положителните проби са в община Видин  - на две жени, съответно на 58 и 80 години и двама мъже, на 47 и 65 години.  


Двама възрастни, които са обитатели на дома за стари хора във Варна, са носители на коронавирус във Врачанско, това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Към момента активните са 19, като 13 от тях са на домашно лечение.


Общо 20 административни дела по жалби срещу Решение № 410/19.06.2020г. на Министерския съвет на Република България за изграждане на Обект "Модернизация на участък от главен път I-1/Е-79/ "Видин-Ботевград" са образувани в периода от 01 юли до 31 юли 2020 г., съобщават от Административен съд-Видин. Жалбоподателите оспорват размерите на определените им обезщетения за отчуждените имоти и/или части от тях.


Ремонтират ул."Петко Банков" в Мизия. Стойността на ремонта възлиза на 2 млн. лв., каза Пресила Вълкова, експерт "Обществени поръчни и европейски проекти и програми" в община Мизия. Поради ремонтните дейности, временно се забранява ползването на паркинга до Общината до завършването на обекта. В края наминалата седмица е подписан и договор за цялостен ремнот на 3 улици в село Софрониево.


От днес влиза в сила новото разписание на градска линия номер 9 във Враца, която ще замени досегашните 9А и 9. Маршрутът обхваща спирките в големите жилищни квартали "Дъбника", "Сениче", "Младост", "Кулата", както и двата нови завода. Началния час по линията е 5 часа и 50 минути, с крайна спирка ж.к. "Младост" 11, където последния час на тръгване е 21:00 часа. Разписанието е разпространено в павилионите за продажба на билети и в превозните средства.


2300 данъкоплатци и осигурители са обслужени в офиса на Националната агенция за приходите в Монтана  през месец юли, съобщават от пресслужбата на агенцията. Между 5 и 6 мин. е било средното време за изчакване, а 7 мин. за обслужването на клиент през юли, съобщават от местния офис на агенцията.  


Още едно бебе се роди в Българския Северозапад с подкрепата на неправителствени организации. Малката Веси проплака в семейството на Веселка Георгиева и Мирослав Сулковски от село Бреница, община Кнежа. Семейството получава подкрепа от Фондация "Исакм бебе", от д-р Явор Малинов и Центъра за асистирана репродукция. Община Кнежа също ги подпомага, като създава своя програма инвитро.


Кампания в помощ на местни младежи за получаване на пълна стипендия за обучение във Враца Софтуер общество организира IT центъра. Да бъдем съпричастни към талантливите и качествени кадри, чиито финансови възможности ограничават развитието им, призовават организаторите. 12 човека ще бъдат подпомогнати, каза координаторът Емилия Иванова.


630 ученици са се записали в 27-те паралелки в област Видин показват резултатите от изпълнението на държавния план -прием в 8 клас към момента. Това каза на провелата се днес пресконференция Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието във Видин. Осмокласниците в област Видин ще учат в 27 паралелки, от които 17 професионални и 10 профилирани.



Заснеха клип към първата авторска песен на Ралица Младенова от вокална група "Шоколадче" град Лом. Песента е с лятното настроение и се казва "Плажно ревю", каза Росица Кръстева, основател и ръководител на групата. Клипът към песента трябва да е готов след около две седмици.



Продължават атрактивните концерти на Симфониета-Враца под открито небе
. На 5 август в двора на Етнографския комплекс ще гостуват големите български китаристи - Цветан Недялков ("Ку-ку бенд") и Веселин Койчев ("Бели, зелени, червени") и диригента Константин Илиевски в "Огнени ритми".  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30