Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 август 2020 година

Снимка: Дунав Ултра

Българският ултрамаратонец Владимир Ставрев започна 721 километров пробег по маршрута "Дунав Ултра". Тази сутрин в 3:40 ч. Владимир тръгна от видинското село Куделин и до края на деня, въпреки горещото време ще измине 167 км. до град Оряхово. Владимир Ставрев мина през Видин, Дунавци, Лом и Козлодуй, в рамките на седмица се очаква да бъде изминат целият пробег до крайната цел на маршрута - село Дуранкулак. Целта на Ставрев е да се популяризират успешно над 110 населени места - села и градове по поречието на Дунава и Добруджа, през или покрай които минава маршрутът.  


Предвид зачестилите въпроси за задълженията на работодателите за осигуряване на оптимална температура при работа в горещо време, Инспекцията по труда напомня, че при подаден червен или оранжев код за опасни метеорологични явления от Национален институт по метеорология и хидрология, те следва да въведат мерки за гарантиране на безопасността на работещите на открито. Наредбата за минималните изисквания за микроклимата на работните места ги задължава също да поддържат оптимални температури в закритите работни помещения. 



Всеки работник трябва да получи от работодателя екземпляр от подписан двустранно трудов договор. Така ще бъдат гарантирани правата му. От Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" /ГИТ/ напомят, че освен трудов договор, наетите трябва да получат преди реалното започване на работа, копие от уведомлението за регистрирането на трудовия договор в НАП, както и длъжностна характеристика.


Новите потвърдени случаи на Covid-19 в страната са 119 при близо 1 500 направени теста, сочат данните в единния информационен портал към полунощ. Три от новите случаи са във Видин, два има във Враца, в Монтана няма нови, според данните от единния информационен портал.


По данни на Регионалната здравна инспекция във Видин, за последните два дни са регистрирани 4 случая на коронавирус в област Видин. Положителните проби са в община Видин  - на две жени, съответно на 58 и 80 години и двама мъже, на 47 и 65 години.  


Двама възрастни, които са обитатели на дома за стари хора във Варна, са носители на коронавирус във Врачанско, това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Към момента активните са 19, като 13 от тях са на домашно лечение.


Общо 20 административни дела по жалби срещу Решение № 410/19.06.2020г. на Министерския съвет на Република България за изграждане на Обект "Модернизация на участък от главен път I-1/Е-79/ "Видин-Ботевград" са образувани в периода от 01 юли до 31 юли 2020 г., съобщават от Административен съд-Видин. Жалбоподателите оспорват размерите на определените им обезщетения за отчуждените имоти и/или части от тях.


Ремонтират ул."Петко Банков" в Мизия. Стойността на ремонта възлиза на 2 млн. лв., каза Пресила Вълкова, експерт "Обществени поръчни и европейски проекти и програми" в община Мизия. Поради ремонтните дейности, временно се забранява ползването на паркинга до Общината до завършването на обекта. В края наминалата седмица е подписан и договор за цялостен ремнот на 3 улици в село Софрониево.


От днес влиза в сила новото разписание на градска линия номер 9 във Враца, която ще замени досегашните 9А и 9. Маршрутът обхваща спирките в големите жилищни квартали "Дъбника", "Сениче", "Младост", "Кулата", както и двата нови завода. Началния час по линията е 5 часа и 50 минути, с крайна спирка ж.к. "Младост" 11, където последния час на тръгване е 21:00 часа. Разписанието е разпространено в павилионите за продажба на билети и в превозните средства.


2300 данъкоплатци и осигурители са обслужени в офиса на Националната агенция за приходите в Монтана  през месец юли, съобщават от пресслужбата на агенцията. Между 5 и 6 мин. е било средното време за изчакване, а 7 мин. за обслужването на клиент през юли, съобщават от местния офис на агенцията.  


Още едно бебе се роди в Българския Северозапад с подкрепата на неправителствени организации. Малката Веси проплака в семейството на Веселка Георгиева и Мирослав Сулковски от село Бреница, община Кнежа. Семейството получава подкрепа от Фондация "Исакм бебе", от д-р Явор Малинов и Центъра за асистирана репродукция. Община Кнежа също ги подпомага, като създава своя програма инвитро.


Кампания в помощ на местни младежи за получаване на пълна стипендия за обучение във Враца Софтуер общество организира IT центъра. Да бъдем съпричастни към талантливите и качествени кадри, чиито финансови възможности ограничават развитието им, призовават организаторите. 12 човека ще бъдат подпомогнати, каза координаторът Емилия Иванова.


630 ученици са се записали в 27-те паралелки в област Видин показват резултатите от изпълнението на държавния план -прием в 8 клас към момента. Това каза на провелата се днес пресконференция Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието във Видин. Осмокласниците в област Видин ще учат в 27 паралелки, от които 17 професионални и 10 профилирани.



Заснеха клип към първата авторска песен на Ралица Младенова от вокална група "Шоколадче" град Лом. Песента е с лятното настроение и се казва "Плажно ревю", каза Росица Кръстева, основател и ръководител на групата. Клипът към песента трябва да е готов след около две седмици.



Продължават атрактивните концерти на Симфониета-Враца под открито небе
. На 5 август в двора на Етнографския комплекс ще гостуват големите български китаристи - Цветан Недялков ("Ку-ку бенд") и Веселин Койчев ("Бели, зелени, червени") и диригента Константин Илиевски в "Огнени ритми".  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14

Видин е домакин на инициативата "Пътят на предприемача"

Националното турне "Пътят на предприемача" гостува днес във Видин . Организатори на събитието са София Тех Парк и Джуниор Ачийвмант (Junior Achievement Bulgaria). В рамките на инициативата са предвидени образователните курсове и други прояви, насочени към ученици, студенти и хора с бизнес идеи, обясни за Радио ВИДИН организаторът Елица Моллов от..

публикувано на 19.04.24 в 09:50
село Хайредин

Във Врачанско най-трудно се намира работа в Хайредин и Борован

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно могат да си намерят работа – това показват данните на трудовата борса към края на март. В Хайрединско без постоянни доходи е един на всеки трима, като официалната статистика отчита безработица от 36 процента. В Борован нивото е с 5 пункта по-малко – 31.70 на сто, но остава притеснително. В..

публикувано на 19.04.24 в 09:42

Клисурският манастир ще е домакин на четвъртия открит урок на проф. Венелин Терзиев

Днес,  19 април, от 11.00 часа в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ край гр. Вършец ще се проведе четвъртият открит урок на проф. Венелин Терзиев с учениците от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Брегово - "Среща с думите". Събитието включва среща с писателя Тони Теллалов, обясни директорът на бреговското училище Илияна..

публикувано на 19.04.24 в 09:00

Ремонтираха улица във Враца

Завърши ремонтът на една от най-разбитите врачански улици - ул. "Кръстьо Бързаков", съобщиха от общинската управа.  От общината напомниха, че е напълно обновена и най-голямата улица в квартал "Младост". Пътната артерия е с нова настилка, като са ремонтирани и тротоарите.  Улицата е първата в града под Околчица, която е със специална табела,..

публикувано на 19.04.24 в 07:49

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51