Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Елена Фиркова: Пародонтитът е лечимо заболяване

Снимка: Личен архив на доц. Елена Фиркова
Пародонталните заболявания са абсолютно лечими в 21 век, стига да има добра връзка между пациента и специалиста по дентална медицина. Изключително важно е и правилното диагностициране, каза доц. д-р Елена Фиркова, преподавател в катедра "Пародонтология и заболявания на оралната лигавица" на  Факултета по дентална медицина на Медицински университет Пловдив. Тя поясни, че лечението зависи от вида на пародонталното заболяване, от степента и от тежестта му, както и от това дали пациентът има и други системни заболявания, свързани с прием на медикаменти.

"Когато имаме гингивит, тоест възпалението е локализирано само в повърхността на венеца, тогава лечението е сравнително лесно. То се изразява в много хубаво почистване и заглаждане на зъбните повърхности. От една страна, това е нещото, което зъболекарят е отговорен и трябва да направи качествено. От другата страна обаче е пациентът, който трябва да се погрижи за перфектна орална хигиена. Това е един процес, който изисква сътрудничество. Когато обаче инфекцията е в дълбочина, тогава вече се прилагат много и най-разнообразни методи. Обикновено на втория етап, след овладяване на възпалението във венеца, се планира пародонтална хирургия. Тя е единствено за достъп до тези по-дълбоки структури и оттам вече можем да използваме изкуствена кост, с която да стимулираме нашата собствена кост да изгради и стабилизира новата кост."

Точна статистика за хората с пародонтални заболявания у нас няма. В световен мащаб се приема, че около 82% от населението в определен момент от живота си има такива проблеми. Заради своето разпространение, пародонталните заболявания са включени в книгата на рекордите "Гинес". Симптомите на пародонтита обикновено не са свързани с болка, затова много често са неглижирани от пациентите, обясни още доц. Фиркова:


Рецесия, оголване на зъбния корен, преди и след лечението."Понеже много рядко има остра болка, тези симптоми се неглижират за много дълъг период от време. Това обаче не означава, че като няма болка, разрушаването на тъканите тихомълком не си продължава. Когато човек забележи кървене при миене на зъбите, веднага трябва да му светне лампата. Има ли кървене, това е проблем и е хубаво човек да направи консултация и преглед при стоматолога си."

Изключително важен е контролът на заболяването, подчерта доц. Елена Фиркова. Тя даде и своите препоръки за профилактика на пародонталните заболявания. Може да ги чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Ботаническа градина" в бившата текстилна фабрика на Враца

Всеки от нас е чувал латинската сентенция "Природата не търпи празно пространство". Всеки от нас е виждал поне една необитаема сграда, която с течение на годините се превръща в джунгла от безразборно растящите храсти и дървета.  Така се е случило и с  изоставената от над 10 години малка текстилна фабрика в центъра на град Враца, където а..

публикувано на 01.10.20 в 16:00

1 октомври - Международен ден на възрастните хора

Международният ден на възрастните хора  се отбелязва н а 1 октомври .  Възрастните хора са преобладаващо население в област Видин. По - голяма част от тях членуват в пенсионерски клубове, където са създадени условия за културна и обществена дейност.  Само във Видин пенсионерските клубове са четири, а председател на един от тях е диджея  Боби..

публикувано на 01.10.20 в 12:50

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом близки на загиналите чакат възмездие

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, при който загинаха 15 души, все още не е ясно чия е вината за смъртта им . Очаква се решение на Апелативния съд в София по жалба на близките им, след като Окръжният съд във Видин оправда чeтиримата обвинени. Заводът в Горни Лом е с нов собственик и се готви да пак да започне..

публикувано на 01.10.20 в 11:36

В "Музикална зона" на 01 октомври 2020 слушаме Владимир Хоровиц

На днешния първи октомври – Международният ден на музиката се навършват 117 г. от рождението на руско – американския виртуозен пианист Владимир Хоровиц. Наречен е още "последният велик романтик", "кралят на кралете на пианистите" и "свръхбог на пианото". Произхожда от еврейска музикална фамилия - от семейството той е най-изявеният. Има огромен..

публикувано на 01.10.20 в 08:00

Има ли бъдеще за пустите селски училища

Пожар в първите дни на новата учебна година унищожи покрива на закритото училище във видинското село Сланотрън. Инцидентът разтревожи местната общественост и отново повдигна въпроса за съдбата на селските училища, които затвориха врати през последните години .  В Сланотрън почти няма човек, който да не е учил в местното училище "Св. Св...

публикувано на 30.09.20 в 14:15

"Квартална сцена" едновременно във Видин и Белоградчик

Пътуващият фестивал за изпълнителски изкуства "Квартална сцена" ще се проведе едновременно във Видин и Белоградчик.  В продължение на четири дни, от 1 до 4 октомври, децата от двата града ще могат да видят театрални представления по актуални теми и да участват в творчески ателиета, обясни Албена Тагарева от фондация "Арт офис" , която е един..

публикувано на 30.09.20 в 13:28

Урок по история край зидовете на антична Бонония

Единадесетокласници от езиковата гимназия във Видин, с профилирано обучение по история , посетиха археологическия обект, където от две седмици работи екип, ръководен от доцент д-р Здравко Димитров. Идеята за урока на терен е на Валентина Александрова - преподавател по история и цивилизация в ГПЧЕ "Йордан Радичков":   "Много ми е..

публикувано на 29.09.20 в 17:15