Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Елена Фиркова: Пародонтитът е лечимо заболяване

Снимка: Личен архив на доц. Елена Фиркова
Пародонталните заболявания са абсолютно лечими в 21 век, стига да има добра връзка между пациента и специалиста по дентална медицина. Изключително важно е и правилното диагностициране, каза доц. д-р Елена Фиркова, преподавател в катедра "Пародонтология и заболявания на оралната лигавица" на  Факултета по дентална медицина на Медицински университет Пловдив. Тя поясни, че лечението зависи от вида на пародонталното заболяване, от степента и от тежестта му, както и от това дали пациентът има и други системни заболявания, свързани с прием на медикаменти.

"Когато имаме гингивит, тоест възпалението е локализирано само в повърхността на венеца, тогава лечението е сравнително лесно. То се изразява в много хубаво почистване и заглаждане на зъбните повърхности. От една страна, това е нещото, което зъболекарят е отговорен и трябва да направи качествено. От другата страна обаче е пациентът, който трябва да се погрижи за перфектна орална хигиена. Това е един процес, който изисква сътрудничество. Когато обаче инфекцията е в дълбочина, тогава вече се прилагат много и най-разнообразни методи. Обикновено на втория етап, след овладяване на възпалението във венеца, се планира пародонтална хирургия. Тя е единствено за достъп до тези по-дълбоки структури и оттам вече можем да използваме изкуствена кост, с която да стимулираме нашата собствена кост да изгради и стабилизира новата кост."

Точна статистика за хората с пародонтални заболявания у нас няма. В световен мащаб се приема, че около 82% от населението в определен момент от живота си има такива проблеми. Заради своето разпространение, пародонталните заболявания са включени в книгата на рекордите "Гинес". Симптомите на пародонтита обикновено не са свързани с болка, затова много често са неглижирани от пациентите, обясни още доц. Фиркова:


Рецесия, оголване на зъбния корен, преди и след лечението."Понеже много рядко има остра болка, тези симптоми се неглижират за много дълъг период от време. Това обаче не означава, че като няма болка, разрушаването на тъканите тихомълком не си продължава. Когато човек забележи кървене при миене на зъбите, веднага трябва да му светне лампата. Има ли кървене, това е проблем и е хубаво човек да направи консултация и преглед при стоматолога си."

Изключително важен е контролът на заболяването, подчерта доц. Елена Фиркова. Тя даде и своите препоръки за профилактика на пародонталните заболявания. Може да ги чуете в звуковия файл.

Вижте още

Деян Павлов -Джими демонстрира как се прави ръчна хартия във Враца

Как се е появила и развила писмеността от древността до наши дни, какви са били средствата, материалите и начините за писане през хилядолетията? Отговор на тези въпроси ще даде художникът  Деян Павлов -Джими. Той е гост на литературния фестивал "Враца-книжен град" и ще демонстрира ръчна изработка на хартия в  "Творителница О'Писменехъ"...

публикувано на 25.09.20 в 16:25

Световeн ден на фармацевта е

Oтбелязваме Световния ден на фармацевта.  По света над 4 милиона фармацевти честват този ден, под егидата на Международната федерация по фармация и напомнят за значимостта на фармацевтичната професия.  Нина Влажкова е фармацевт от 35 години и споделя, че професията има и положителни, и отрицателни страни: "Положителните са, че се грижим за..

публикувано на 25.09.20 в 16:10

Добродушният Рик

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с кучето Рик. Той е порода Голдън ретрийвър и е на 7 години. Рик е изключително гушлив, а любимата му храна са гранулите, разказва стопанката му- Албена: "Двамата с детето го избрахме, ние и преди това сме имали куче и всички кучета ни се казваха Рик. Не означава нищо специално, просто ни..

публикувано на 25.09.20 в 15:25

Филмче учи най-малките как да се предпазват от Covid-19

Група артисти и родители доброволци реализираха кратък образователен филм "Тръгваме на училище, Вирусът - не" . Филмчето екранизира основните правила, които е добре децата да спазват в училище, за да се предпазят от вируси през следващите месеци. "Идеята за този малък филм се роди само седмица преди първия учебен ден, когато в разговор с..

публикувано на 25.09.20 в 14:57

Фондация "Подкрепа за реализация" организира международен фолклорен фестивал онлайн

Спортно състезание във Видин замени провежданите през есента надпревари за хора с увреждания от България и Сърбия . Организатор е Фондация "Подкрепа за реализация" съвместно с партньори от Сърбия. На разменни начала д омакини на събитието са Видин и Зайчар. Тази година трябваше да се проведе VIII-то Международно спортно състезание за..

публикувано на 25.09.20 в 14:30
село Чичил, община Кула

Село Чичил - богато на вода и природа, но бедно на хора

Село Чичил, община Кула, се намира на 20 км от областния град Видин. То  се е разпростряло край река Войнишка, а около него се извисяват високи хълмове. Сутрин слънцето огрява късно селото, а вечер се скрива рано зад възвишенията. Хората са се заселили тук в древността, привлечени от плодородната земя и от наличието на чиста вода. Селото е изолирано от..

публикувано на 25.09.20 в 12:00

Георги Господинов представя "Времеубежище" във Враца

Гост на втората фестивална вечер на " Враца - книжен град " е Георги Господинов . Това ще е първото гостуване на писателя в града под Околчица, а акцент на срещата ще е последният му роман "Времеубежище" . "На няколко пъти получавах мили покани от Враца и библиотеката в последните години. За съжаление, все не успявах да стигна до града, защото..

публикувано на 25.09.20 в 11:00