Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шампанското е на 327 години

4 август се смята за "рожден ден" на шампанското. Според легендата, на този ден през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон "открива" тайната за производството на газираното вино. Има много любопитни факти, свързани с искрящото питие, без което не минава нито едно празненство или събитие от висок ранг- и у нас, и по света. Имаме ли култура на пиене на шампанско, с какви храни се съчетава и от всяко грозде и вино ли става шампанско, обясни технолога Венелина Латинова. Според нея названието шампанско е придобило популярност, но е неточно:

"Така нареченото шампанско имат право да го ползват само французите, защото им е патентовано име, а в България всички вина, които са произведени по този така наречен метод  "шампаноаз" или традиционен класически метод, се наричат пенливи вина и съответно такива се произвеждат във всички страни, в които се произвежда вино. Патента е на французите от областта "Шампан". Само те имат право да използват думата шампанско. Интересното е, че за да стане едно вино пенливо, просто протича една вторична ферментация в самата бутилка, в резултат на което се образуват самите мехурчета. Традиционните сортове, които се използват за пенливо вино са Шардоне, Пино ноар и Пино Мьоние. Шампанските се делят на "блан де ноар" и "блан де блан". Другото, което е особено, че гроздето трябва да се бере малко по-рано, отколкото за направата на обикновено вино. Отделно шампанските вина могат да имат различна остатъчна захар, съответно на вкус се усеща различна сладост. Някои изобщо нямат захар. Те се наричат "брут натюр" или "брут де брут". Първо се прави обикновено вино, в което впоследствие се добавя захар под формата на определен ликьор. Добавят се дрожди, за да изведат вторичната ферментация. Самите дрожди, които произвеждат ферментацията, също са по специфични, защото трябва да издържат на висок алкохол, тъй като във виното вече има някакъв натрупан алкохол. Самото образуване на мехурчетата става при тази ферментация и тъй като системата е затворена, въглеродният двуокис няма къде да излети и той се разтваря обратно във виното и така се получават мехурчетата, които при отварянето правят пяната и играта на шампанското. Другото, което е интересното, че при една вторична ферментация налягането в бутилката има случаи, в които достига до 5-6 атмосфери. Използва се и специална бутилка."

Ето и няколко любопитни факти за пенливото вино, което неправилно наричаме шампанско. Заради спецификата на виното, създателите му изобретяват определена форма на бутилката, в която да се съхранява, за да се запазят балончетата в него. Специално е и запечатването на бутилките- с коркова тапа и пластмасово капаче, а скоростта, с която при отваряне излиза корка, е стряскаща - 40 км в час. Чарът е същността и богатството на шампанското. В една бутилка се съдържат приблизително 50 милиона балончета.

Най-скъпото шампанско в света е "Вкус на диаманти" и струва 2,07 млн. долара. Етикетът е изработен ръчно от чист калай с 19-каратови камъни Сваровски. Самото шампанско е направено от Шардоне, Пино ноар и Пино Мьоние.

Най-старото шампанско в света пък е открито на дъното на Балтийско море и е на възраст от над 180 години. Намерени са 172 бутилки,  и се предполага, че корабът пътувал към Санкт Петербург, а товарът му бил предназначен за цар Александър ІІ.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ива Колева в "Час при зъболекаря": Профилактиката спестява доста проблеми

Редовната профилактика при зъболекар спестява доста проблеми и пари. Това каза в "Час при зъболекаря" отговорният редактор в БНТ, редактор и коректор на художествена литература и автор на книгата "Моята първа детска азбука" Ива Колева. По думите ѝ, самата тя стриктно спазва правилото за профилактичен преглед на всеки 6 месеца. Разказа и за едно от..

публикувано на 20.01.25 в 17:04

Децата да останат у дома, ако са със симптоми на грип

Засилена дезинфекцията и по-често проветряване на класните стаи са сред мерките, които предприемат в училищата във Видин , след като беше обявена грипна епидемия . Следи се да не допускат ученици със симптоми на заболяване. В Основно училище „Иван Вазов“ във Видин от четвъртък следят за отсъстващите заради заболявания ученици. Директорът Пролетка..

публикувано на 20.01.25 в 17:02

Живот и творчество на писателя и журналист Илия Николчин – от Стакевци до националните вестници

В днешното издание на " Памет нашенска " ще си припомним за Илия Иванов Николчин - български журналист и писател, роден в белоградчишкото село Стакевци  на 20 май 1931 година. Завършва българска филология в Софийския университет и работи като учител в Белоградчик и Вършец. По-късно става журналист във вестниците „Червено знаме“ и „Народна..

публикувано на 20.01.25 в 16:00

Нов проект осигурява подкрепа за хора в нужда в община Берковица

От 16 януари стартира проектът „Здравно-социални услуги в домашна среда – Община Берковица“ по Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027. Той е продължение на проект „Грижа в дома в община Берковица“, който приключва на 15 януари и по който се предоставяха здравно-социални услуги в домашна среда на над 180 лица. Новата процедура е със..

публикувано на 20.01.25 в 15:33

Обучение в Равна помага за здравословен начин на живот

Обучителна програма "Готви здравословно с Ади" ще се състои в живописното чипровското село Равна . Това събитие ще ви помогне да се погрижите за себе си по най-добрия начин. Ако сте човек, който цени здравето си и обръща внимание на това, с което се храни, то тази програма е подходяща за вас. Независимо дали вече се сблъсквате със..

публикувано на 20.01.25 в 15:30

Младежки клуб в село Котеновци: Мечта, сбъдната с общи усилия

В монтанското село Котеновци вече има  младежки клуб – място, където младите хора могат да прекарват времето си, играейки на билярд, джаги, тенис на маса и дартс . Но това не е просто клуб, а истински пример за това как местната общност може да сбъдне мечта с общи усилия и ентусиазъм. Идеята за създаването на организацията идва от жители,..

публикувано на 20.01.25 в 15:20

Ученици от Раковица гостуваха за ромската Нова година в посолството на Австрия

Деца от Основно училище "Христо Ботев" във видинското село Раковица поздравиха за ромската Нова година служителите в посолството на Австрия. Училището беше сред участниците в кампанията на Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" "Василица: да възстановим мостовете по между ни", чиято цел е да покаже, че културата и традициите на..

публикувано на 20.01.25 в 09:50