Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шампанското е на 327 години

4 август се смята за "рожден ден" на шампанското. Според легендата, на този ден през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон "открива" тайната за производството на газираното вино. Има много любопитни факти, свързани с искрящото питие, без което не минава нито едно празненство или събитие от висок ранг- и у нас, и по света. Имаме ли култура на пиене на шампанско, с какви храни се съчетава и от всяко грозде и вино ли става шампанско, обясни технолога Венелина Латинова. Според нея названието шампанско е придобило популярност, но е неточно:

"Така нареченото шампанско имат право да го ползват само французите, защото им е патентовано име, а в България всички вина, които са произведени по този така наречен метод  "шампаноаз" или традиционен класически метод, се наричат пенливи вина и съответно такива се произвеждат във всички страни, в които се произвежда вино. Патента е на французите от областта "Шампан". Само те имат право да използват думата шампанско. Интересното е, че за да стане едно вино пенливо, просто протича една вторична ферментация в самата бутилка, в резултат на което се образуват самите мехурчета. Традиционните сортове, които се използват за пенливо вино са Шардоне, Пино ноар и Пино Мьоние. Шампанските се делят на "блан де ноар" и "блан де блан". Другото, което е особено, че гроздето трябва да се бере малко по-рано, отколкото за направата на обикновено вино. Отделно шампанските вина могат да имат различна остатъчна захар, съответно на вкус се усеща различна сладост. Някои изобщо нямат захар. Те се наричат "брут натюр" или "брут де брут". Първо се прави обикновено вино, в което впоследствие се добавя захар под формата на определен ликьор. Добавят се дрожди, за да изведат вторичната ферментация. Самите дрожди, които произвеждат ферментацията, също са по специфични, защото трябва да издържат на висок алкохол, тъй като във виното вече има някакъв натрупан алкохол. Самото образуване на мехурчетата става при тази ферментация и тъй като системата е затворена, въглеродният двуокис няма къде да излети и той се разтваря обратно във виното и така се получават мехурчетата, които при отварянето правят пяната и играта на шампанското. Другото, което е интересното, че при една вторична ферментация налягането в бутилката има случаи, в които достига до 5-6 атмосфери. Използва се и специална бутилка."

Ето и няколко любопитни факти за пенливото вино, което неправилно наричаме шампанско. Заради спецификата на виното, създателите му изобретяват определена форма на бутилката, в която да се съхранява, за да се запазят балончетата в него. Специално е и запечатването на бутилките- с коркова тапа и пластмасово капаче, а скоростта, с която при отваряне излиза корка, е стряскаща - 40 км в час. Чарът е същността и богатството на шампанското. В една бутилка се съдържат приблизително 50 милиона балончета.

Най-скъпото шампанско в света е "Вкус на диаманти" и струва 2,07 млн. долара. Етикетът е изработен ръчно от чист калай с 19-каратови камъни Сваровски. Самото шампанско е направено от Шардоне, Пино ноар и Пино Мьоние.

Най-старото шампанско в света пък е открито на дъното на Балтийско море и е на възраст от над 180 години. Намерени са 172 бутилки,  и се предполага, че корабът пътувал към Санкт Петербург, а товарът му бил предназначен за цар Александър ІІ.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.
Вижте още

Откриват академичната година в Русенския университет във Видин

Церемонията по откриване на академичната година във филиала на Русенския университет във Видин започва на 25 септември в 14 часа пред сградата на филиала. По-късно,  в 17:30 часа, първият завършил випуск ще получи своите дипломи на официално тържество в крепостта "Баба Вида", каза за Радио Видин проф. Христо Белоев ректор на Русенския..

публикувано на 24.09.20 в 12:16

Интерактивен спектакъл "МЕТАНОЯ" представят във Видин

Творци от арт-формация "Орфика" ще изнесат интерактивен спектакъл "МЕТАНОЯ" днес във Видин. Младите хора са част от академия "Орфика" и са от различни сфери на изкуството. Интерактивността е свързана с близостта на публиката до действието в представлението, разкри за Радио ВИДИН Нина Иванова режисьор на спектакъла: "Актьорът има обръщане..

публикувано на 24.09.20 в 11:55

В "Музикална зона" на 24 септември 2020 слушаме Кендис Спрингс

Тя е само на 31 г. и вече е доказала своя талант на джаз сцената – певица и пианистка, израснала благодарение на вдъхновения като Нина Симон, Ела Фицджералд, Били Холидей, Аструд Жилберто и др. Тези влияния живо се усещат в третия и студиен албум The Women Who Raised Me / 2020 / . С него Кендис Спрингс отдава почит към всички вокалистки,..

публикувано на 24.09.20 в 09:00

Некропол в село Балей разкрива минало отпреди хилядолетия

Некропол във Видинското село Балей разкрива бита на древно земеделско население от поречието на Дунав . Археолози работят на обекта вече десет години. Това лято ръководител на екипа е д-р Таня Христова от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. Разкопките са финансирани от Министерството на културата...

публикувано на 23.09.20 в 17:00

Враца става книжен град

За втора поредна година Враца ще бъде домакин на литературен фестивал. Целта "Враца -книжен град" е да срещне автори и читатели и да насърчи любовта към книгата. Тридневният фестивал е организиран от Регионална библиотека "Христо Ботев".  "Вторият литературен фестивал "Враца-книжен град" ще започне на 24 септември със силна програма, от 18:30..

публикувано на 23.09.20 в 16:05

Над 300 преброители набират за Преброяване 2021 във Видинско

Кампания набира преброители и контрольори за предстоящото догодина Преброяване на населението и жилищния фонд в страната. 360 преброители и 110 контрольори ще бъдат наети само в област Видин, обясни началникът на отдел "Статистически изследвания Видин" Цветан Цветков: "От 15 септември Националният статистически институт започна набиране..

публикувано на 23.09.20 в 15:02

Историк представи последните години на Видинското царство

През 1396 година Видин е превзет от султан Баязид, а Иван Срацимир е пленен. С превземането на Видинското царство средновековната българска държава изчезва от политическата карта .  Константин Иречек е първият учен, който се опитва да датира края на Видинското царство, а с това и на Втората българска държава .  В българската историография..

публикувано на 23.09.20 в 12:04