Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампанското е на 327 години

4 август се смята за "рожден ден" на шампанското. Според легендата, на този ден през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон "открива" тайната за производството на газираното вино. Има много любопитни факти, свързани с искрящото питие, без което не минава нито едно празненство или събитие от висок ранг- и у нас, и по света. Имаме ли култура на пиене на шампанско, с какви храни се съчетава и от всяко грозде и вино ли става шампанско, обясни технолога Венелина Латинова. Според нея названието шампанско е придобило популярност, но е неточно:

"Така нареченото шампанско имат право да го ползват само французите, защото им е патентовано име, а в България всички вина, които са произведени по този така наречен метод  "шампаноаз" или традиционен класически метод, се наричат пенливи вина и съответно такива се произвеждат във всички страни, в които се произвежда вино. Патента е на французите от областта "Шампан". Само те имат право да използват думата шампанско. Интересното е, че за да стане едно вино пенливо, просто протича една вторична ферментация в самата бутилка, в резултат на което се образуват самите мехурчета. Традиционните сортове, които се използват за пенливо вино са Шардоне, Пино ноар и Пино Мьоние. Шампанските се делят на "блан де ноар" и "блан де блан". Другото, което е особено, че гроздето трябва да се бере малко по-рано, отколкото за направата на обикновено вино. Отделно шампанските вина могат да имат различна остатъчна захар, съответно на вкус се усеща различна сладост. Някои изобщо нямат захар. Те се наричат "брут натюр" или "брут де брут". Първо се прави обикновено вино, в което впоследствие се добавя захар под формата на определен ликьор. Добавят се дрожди, за да изведат вторичната ферментация. Самите дрожди, които произвеждат ферментацията, също са по специфични, защото трябва да издържат на висок алкохол, тъй като във виното вече има някакъв натрупан алкохол. Самото образуване на мехурчетата става при тази ферментация и тъй като системата е затворена, въглеродният двуокис няма къде да излети и той се разтваря обратно във виното и така се получават мехурчетата, които при отварянето правят пяната и играта на шампанското. Другото, което е интересното, че при една вторична ферментация налягането в бутилката има случаи, в които достига до 5-6 атмосфери. Използва се и специална бутилка."

Ето и няколко любопитни факти за пенливото вино, което неправилно наричаме шампанско. Заради спецификата на виното, създателите му изобретяват определена форма на бутилката, в която да се съхранява, за да се запазят балончетата в него. Специално е и запечатването на бутилките- с коркова тапа и пластмасово капаче, а скоростта, с която при отваряне излиза корка, е стряскаща - 40 км в час. Чарът е същността и богатството на шампанското. В една бутилка се съдържат приблизително 50 милиона балончета.

Най-скъпото шампанско в света е "Вкус на диаманти" и струва 2,07 млн. долара. Етикетът е изработен ръчно от чист калай с 19-каратови камъни Сваровски. Самото шампанско е направено от Шардоне, Пино ноар и Пино Мьоние.

Най-старото шампанско в света пък е открито на дъното на Балтийско море и е на възраст от над 180 години. Намерени са 172 бутилки,  и се предполага, че корабът пътувал към Санкт Петербург, а товарът му бил предназначен за цар Александър ІІ.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28