Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Трабант фест" подготвят във Вършец

Снимка: Фейбук Национален клуб Трабант

"Трабант фест" ще се проведе за първи път във Вършец. Поводът е "Празника на Курорта, минералната вода и Балкана", който се отбелязва всяка година през месец август с различни прояви, както и честването на 170 години от обявяването на града за курорт. Организатори са община Вършец, съвместно с "Национален клуб Трабант". Фестът ще започне в 10:00 часа на 15 август. Участниците ще бъдат посрещнати пред сградата на общината, след което ще преминат през града с атрактивните си возила, каза Даниела Лилова, специалист "Туризъм, пари и общинска администрация" - Вършец:

"Ще има награждаване, като призовете ще бъдат раздадени в 6 категории - "Най-добър салон", "Най-добър тунинг", "Най-автентичен Трабант", "Най-възрастен участник", "Най-млад участник" и "Купа на община Вършец". Фестивалът ще завърши с парад на ретро колите."

30 собственика на Трабант са се записали до момента за участие. Първият "картонен лъв" е произведен на 7 ноември 1957 година, разказа Цветан Найденов, зам. председател на "Национален клуб Трабант", който е по-известен сред приятели като "Д-р Виви".

"Преди това е имало други разработки и модели, но този, който ние го познаваме като Трабант 600 на 7 ноември 1957 година стартира като производство. В годините до 1991, когато спира производството са произведени почти 3 милиона бройки, като най-куриозно в цялата история, като завършек на производството, е че последния произведен не е могъл да излезе  на собствен ход от завода, защото е имал някакъв проблем. В годините има различни модификации, като те не са имали сериозни конструктивни изменения. Разликите са козметични, външни разлики почти няма, но както казват хората, съвършеното няма нужда от подобрение."

Трабантът, който запалва Цветан Найденов по тези уникални превозни средства е бил собственост на баща му, който го купил през 1970 г.:

"В по- късни години започнах да имам и собствени трабанти. В по-съвременните години бях решил да се отърва от тях и точно тогава се случи най-голямата трагедия в кавички. Бяхме се събрали на една маса с мои колеги, на която се сключи един бас между мен и бившия ми шеф, че ще направя една по-голяма кола от неговата. В резултат на този бас се получи една наистина уникална кола. Става на въпрос за трабант лимузина. Най-интересното е, че става на въпрос за комби лимузина и другото, което е, че вътре е с две места за важните особи, тип кресло, седалка "Рекаро", с телевизор, с мини бар."

Където и да тръгнат за участие с трабантите си, винаги стават обект на голямо внимание, споделя още Цветан Найденов.

Заявки за участие за "Трабант фест" Вършец се подават на e-mail: admin_varshez@mail.bg и tic_varshets@abv.bg не по-късно от 12 август. Посоченият телефон за връзка с организаторите е +359879299982.

Повече чуйте в звуковия файл.
Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30