Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Трабант фест" подготвят във Вършец

Снимка: Фейбук Национален клуб Трабант

"Трабант фест" ще се проведе за първи път във Вършец. Поводът е "Празника на Курорта, минералната вода и Балкана", който се отбелязва всяка година през месец август с различни прояви, както и честването на 170 години от обявяването на града за курорт. Организатори са община Вършец, съвместно с "Национален клуб Трабант". Фестът ще започне в 10:00 часа на 15 август. Участниците ще бъдат посрещнати пред сградата на общината, след което ще преминат през града с атрактивните си возила, каза Даниела Лилова, специалист "Туризъм, пари и общинска администрация" - Вършец:

"Ще има награждаване, като призовете ще бъдат раздадени в 6 категории - "Най-добър салон", "Най-добър тунинг", "Най-автентичен Трабант", "Най-възрастен участник", "Най-млад участник" и "Купа на община Вършец". Фестивалът ще завърши с парад на ретро колите."

30 собственика на Трабант са се записали до момента за участие. Първият "картонен лъв" е произведен на 7 ноември 1957 година, разказа Цветан Найденов, зам. председател на "Национален клуб Трабант", който е по-известен сред приятели като "Д-р Виви".

"Преди това е имало други разработки и модели, но този, който ние го познаваме като Трабант 600 на 7 ноември 1957 година стартира като производство. В годините до 1991, когато спира производството са произведени почти 3 милиона бройки, като най-куриозно в цялата история, като завършек на производството, е че последния произведен не е могъл да излезе  на собствен ход от завода, защото е имал някакъв проблем. В годините има различни модификации, като те не са имали сериозни конструктивни изменения. Разликите са козметични, външни разлики почти няма, но както казват хората, съвършеното няма нужда от подобрение."

Трабантът, който запалва Цветан Найденов по тези уникални превозни средства е бил собственост на баща му, който го купил през 1970 г.:

"В по- късни години започнах да имам и собствени трабанти. В по-съвременните години бях решил да се отърва от тях и точно тогава се случи най-голямата трагедия в кавички. Бяхме се събрали на една маса с мои колеги, на която се сключи един бас между мен и бившия ми шеф, че ще направя една по-голяма кола от неговата. В резултат на този бас се получи една наистина уникална кола. Става на въпрос за трабант лимузина. Най-интересното е, че става на въпрос за комби лимузина и другото, което е, че вътре е с две места за важните особи, тип кресло, седалка "Рекаро", с телевизор, с мини бар."

Където и да тръгнат за участие с трабантите си, винаги стават обект на голямо внимание, споделя още Цветан Найденов.

Заявки за участие за "Трабант фест" Вършец се подават на e-mail: admin_varshez@mail.bg и tic_varshets@abv.bg не по-късно от 12 август. Посоченият телефон за връзка с организаторите е +359879299982.

Повече чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Книги с историите на забележителни къщи представиха във Видин

Историите на над 600 забележителни български къщи и техните фамилии, събрани в два тома -"Къщите говорят" и "Къщите още говорят", бяха представени днес във Видин . Обхванати са 24 български града, публикувани са около 700 снимки. Целта на авторите - Мариана Екимова - Мелнишка и Алексанъдр Н. Геров, е да открият духа на тези красиви къщи, построени в..

публикувано на 21.10.20 в 16:35

Популяризират с видеоклипове малко известни туристически обекти у нас

Видеоклипове ще популяризират малко известни местности и туристически обекти у нас. Първите от тях вече са готови и могат да се видят по телевизията или в интернет. Видинска област в момента участва с три видеоклипа, представящи красивата природа на Северозападна България, часовниковата кула в село Чупрене, старинната църква в село Върбово и..

публикувано на 21.10.20 в 15:30

Изложба на проф. Николай Русчуклиев откриват във Видин

Изложбата "Дарования"  с творби на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита в художествената галерия във Видин. В нея 88-годишният художник е включил свои работи, създадени през последната година. Това е третата изложба, която известният творец прави във Видин, като голяма част от картините той дарява на галерията. Проф. Русчуклиев има видински..

публикувано на 21.10.20 в 14:05

Видинското училище "Иван Вазов" е включено в "Училища за пример"

Основно училища "Иван Вазов" във Видин е едно училищата, включени в новата програма "Училища за пример". Те са избрани след прецизен подбор от над 70 училища от цялата страна. В момента са включени 26 училища от 15 области в страната. Програмата е наследник на друга подобна- "Академия за лидери в образованието" на Фондация  "Америка за..

публикувано на 20.10.20 в 16:00
Крайдунавският парк

Във видинските паркове изчезват пейки

Пейките са необходим елемент от парковото пространство, внасят красота и удобство  за всички, които се разхождат и предпочитат да седнат и да си починат, да съзерцават или просто да изпият едно кафе сред градската зеленина.  Често пейките са обект на проява на вандалски прояви и се чупят. В Градската градина на Видин пейките също търпят поражения и..

публикувано на 20.10.20 в 15:05

Отбелязваме Международния ден на главните готвачи

На 20 октомври световната кулинарна общност отбелязва Международния ден на главните готвачи. Денят се отбелязва се относително от скоро, за първи път през 2004 г., по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, а целта е популяризиране професията на готвача. Пътят до това да станеш главен готвач е дълъг, предизвикателствата са..

публикувано на 20.10.20 в 13:59

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24