Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Трабант фест" подготвят във Вършец

Снимка: Фейбук Национален клуб Трабант

"Трабант фест" ще се проведе за първи път във Вършец. Поводът е "Празника на Курорта, минералната вода и Балкана", който се отбелязва всяка година през месец август с различни прояви, както и честването на 170 години от обявяването на града за курорт. Организатори са община Вършец, съвместно с "Национален клуб Трабант". Фестът ще започне в 10:00 часа на 15 август. Участниците ще бъдат посрещнати пред сградата на общината, след което ще преминат през града с атрактивните си возила, каза Даниела Лилова, специалист "Туризъм, пари и общинска администрация" - Вършец:

"Ще има награждаване, като призовете ще бъдат раздадени в 6 категории - "Най-добър салон", "Най-добър тунинг", "Най-автентичен Трабант", "Най-възрастен участник", "Най-млад участник" и "Купа на община Вършец". Фестивалът ще завърши с парад на ретро колите."

30 собственика на Трабант са се записали до момента за участие. Първият "картонен лъв" е произведен на 7 ноември 1957 година, разказа Цветан Найденов, зам. председател на "Национален клуб Трабант", който е по-известен сред приятели като "Д-р Виви".

"Преди това е имало други разработки и модели, но този, който ние го познаваме като Трабант 600 на 7 ноември 1957 година стартира като производство. В годините до 1991, когато спира производството са произведени почти 3 милиона бройки, като най-куриозно в цялата история, като завършек на производството, е че последния произведен не е могъл да излезе  на собствен ход от завода, защото е имал някакъв проблем. В годините има различни модификации, като те не са имали сериозни конструктивни изменения. Разликите са козметични, външни разлики почти няма, но както казват хората, съвършеното няма нужда от подобрение."

Трабантът, който запалва Цветан Найденов по тези уникални превозни средства е бил собственост на баща му, който го купил през 1970 г.:

"В по- късни години започнах да имам и собствени трабанти. В по-съвременните години бях решил да се отърва от тях и точно тогава се случи най-голямата трагедия в кавички. Бяхме се събрали на една маса с мои колеги, на която се сключи един бас между мен и бившия ми шеф, че ще направя една по-голяма кола от неговата. В резултат на този бас се получи една наистина уникална кола. Става на въпрос за трабант лимузина. Най-интересното е, че става на въпрос за комби лимузина и другото, което е, че вътре е с две места за важните особи, тип кресло, седалка "Рекаро", с телевизор, с мини бар."

Където и да тръгнат за участие с трабантите си, винаги стават обект на голямо внимание, споделя още Цветан Найденов.

Заявки за участие за "Трабант фест" Вършец се подават на e-mail: admin_varshez@mail.bg и tic_varshets@abv.bg не по-късно от 12 август. Посоченият телефон за връзка с организаторите е +359879299982.

Повече чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Изследват безплатно белодробната функция на преболедували COVID-19 във Видин

Измерване на белодробна функция на хора, излекувани от коноравирусна инфекция, ще бъде извършено безплатно във Видин. Инициативата е посветена на Световния ден на белия дроб- 25 септември, съобщи специалистът по белодробни болести д-р Иво Илиев: "Белодробната функция при хора, преболедували COVID-19 с или без пневмония, обикновено..

публикувано на 21.09.20 в 17:14

Родители от Видин: Не бихме пуснали децата да се прибират сами от училище

До 22 септември продължава ежегодната акция на полицията под наслов "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!". Инициативата стартира на 16 септември и е в рамките на "Седмица за превенция на детската пътна безопасност". Безопасността на децата на пътя е основният акцент на кампанията. Засилен е контролът в районите на училищата преди началото..

публикувано на 21.09.20 в 16:25

Каква храна предлагат на децата ни извън училище

Какво ядат учениците извън училище? Отговор на този въпрос търси проучване, започнало на 15 септември, на Асоциация "Активни потребители". Целта е да се анализира качеството на храната в заведенията, намиращи се в близост до училищата, тъй като вътре в лавките на учебните заведения има контрол, но извън училище всеки може да вземе каквото си..

публикувано на 21.09.20 в 14:43

Провеждат безплатна кампания за защита на детските зъби от кариеси

Започна кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години. Тя е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години.  Силанизацията е профилактична дейност, чиято цел е да ограничи образуването на кариеси при децата, обясни координаторът на..

публикувано на 21.09.20 в 12:50
Стенописът на Елена Назърова дълго ще напомня за Резиденция  баба в Делейна

"Резиденция баба" в Делейна- изкуството, което сплотява и ни прави по-добри

"Резиденция баба" в Делейна- със сигурност това беше началото на една приказка, в която и малки, и големи, и учени и не чак толкова образовани, хора с всякакви партийни различия, разбраха, че доброто побеждава, когато не се делим. Заедно за бъдещето- тази идея обедини хората в Делейна, които отвориха широко къщите, гардеробите, сърцата и душите..

публикувано на 20.09.20 в 18:30

"Неделник" от 20 септември 2020 година

Това е новият "Неделник". За начало преглеждаме старите вестници и започваме приказката ни. Боян Иванов и стихосбирката "Докосни ме" . Сигурно нищо не ви говори, но днес ви срещам с него и творчеството му, благодарение на сътрудничката му Цветелина Ангелова . Интересен е житейският му път, а стиховете му са нежни и докосващи. Той е от..

публикувано на 20.09.20 в 16:47

Смисълът на живота

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен. " Светата Църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва: "който..

публикувано на 20.09.20 в 08:00