Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Награждават самодейци и ученици с принос за духовното развитие на община Кула

| обновено на 19.08.20 в 07:53
Снимка: Христела Александрова

След като областния кризисен щаб забрани провеждането на панаири и сборове през август заради усложнената епидемична обстановка в страната, Община Кула прекрати подготовката за провеждането на 104-ия традиционен панаир, за да се избегне риска от заразяване с КОВИД-19 при струпването на повече хора на едно място, каквото предполагат събитията по време на панаир. С разочарование посрещнаха забраната гражданите на Кула, защото панаирът не само е събитие с повече от стогодишна история, но и повод за семейни и родови срещи, за събирания на поколения, които по различни причини са били разделени и през няколкото дни на август отново се събират, да се видят, да срещнат възрастните си родители и роднини, които времето неумолимо намалява с всяка изминала година. Много кулчани, живеещи в други краища на страната или в чужбина специално планират отпуските си, за да си дойдат за панаира.


Все пак, за да отбележим Деня на град Кула- 19 август, Община Кула и общинските съветници решиха да се подготви скромно тържество, което включва празнично заседание на Общинския съвет, което ще се проведе на открито, на градския площад. На него ще бъдат наградени наши съграждани, които имат значителен принос за духовното развитие на общината и популяризирането на местното културно наследство. Съгласно Правилника за реда за присъждане на отличия на Община Кула с почетната значка на Общината и грамота ще бъдат отличени шестима самодейци и участници в съставите на НЧ "Просвета 1882" в гр. Кула. С парична награда в размер на 50.00 лева и грамота за постигнати високи резултати в учебната работа и завършване с отличие средно образование ще бъдат наградени четирима отличници от XII клас на СУ "Васил Левски" в гр. Кула.


В предишни години за Деня на града, Община Кула организираше голям концерт на известен ансамбъл за народни песни и танци на площада в Кула като подарък за жителите на общината, но тази година такъв няма да има, заради заплахата от коронавируса. За да се поддържа празничния дух обаче, след тържественото заседание на Общинския съвет, кратка програма ще изнесе ансамбъл "Дунав" от Видин. Отменят се всички други културни събития, обикновено провеждани за Деня на града.


Вижте още

Литературен салон за Димитровден във Видин

Празничен литературен салон, посветен на духовния празник на Видин , организираха днес читалище "Цвят" и Дружеството на видинските писатели. "Днешното, 80-о, издание на салона е посветено на Димитровден- празника на Видин, и минава под знака на 150 годишнината на читалище "Цвят". За нас- организаторите и участниците в салона, празникът е двоен,..

публикувано на 21.10.20 в 18:25

Снимката на 21 октомври 2020 година

Музикантите от  Градския духов оркестър  на Видин  изпълниха п опулярна музика от 20-ти век.  Концертът "Музиката на века" е част от събитията, посветени на празника на града.  Център "Домашни грижи" откриха в Монтана. Той е седмият в Северозапада. 26 000 лева са вложени от Общината за обновяване на сградата. 2 нови случая на..

публикувано на 21.10.20 в 18:10

220 кг. от декар слънчоглед са прибрали в Мездренско

Прибирането на пролетниците в община Мездра приключва - съобщават от  Общинска служба "Земеделие" - Мездра.  7013 декара от засетите със слънчоглед площи са ожънати, като средният добив от декар е 220 килограма.  При царевицата са засети са общо 23 943, ожънати са наполовина- 10 079 декара.  Средният добив за сега от декар царевица е 710..

публикувано на 21.10.20 в 17:15

В Монтана протестират срещу инсинератор за изгаряне на опасни отпадъци

Жители на Монтана организират протест срещу изграждането на  инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в промишлената зона на града.  За утре е насрочено общественото обсъждане на Инвестиционното предложение. Събираме се преди обсъждането,  каза за Радио Видин един от инициаторите- Светлин Балкански: "Ще се съберем преди..

публикувано на 21.10.20 в 17:05

Ремонтирани са 8 улици в Чупрене и Горни Лом

Завършиха ремонтните дейности по уличната мрежа в селата Чупрене и Горни Лом . Рехабилитацията е извършена с 600 000 лева , отпуснати с постановление на Министерския съвет, каза зам.-кметът на общината Мария Тодорова . "Реконструкция и рехабилитация на 8 улици в селата Чупрене и Горни Лом. Общата дължина на асфатираните улици е 1 740..

публикувано на 21.10.20 в 17:03
център

Център "Домашни грижи" откриха в Монтана

Центърът в Монтана е седмият на територията на областите Враца, Монтана и Видин. Вчера подобни социални центрове бяха открити във Видин и Белоградчик.  26 000 лева вложи общината, за да обнови сградата на улица "22 септември №44", каза кметът на Монтана Златко Живков и добави: "Този проект има няколко важни неща, за които..

публикувано на 21.10.20 в 16:42

В село Пудрия отново ще избират кмет

Отново ще има избори за кмет на криводолското село Пудрия, реши Централната избирателна комисия. На 15 октомври са прекратени предсрочно пълномощията на Найден Димов като кмет селото. Той е подал оставка два дни по-рано. Датата на частичните местни избори трябва да бъде насрочена от президента Румен Радев.

публикувано на 21.10.20 в 16:20