Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Награждават самодейци и ученици с принос за духовното развитие на община Кула

| обновено на 19.08.20 в 07:53
Снимка: Христела Александрова

След като областния кризисен щаб забрани провеждането на панаири и сборове през август заради усложнената епидемична обстановка в страната, Община Кула прекрати подготовката за провеждането на 104-ия традиционен панаир, за да се избегне риска от заразяване с КОВИД-19 при струпването на повече хора на едно място, каквото предполагат събитията по време на панаир. С разочарование посрещнаха забраната гражданите на Кула, защото панаирът не само е събитие с повече от стогодишна история, но и повод за семейни и родови срещи, за събирания на поколения, които по различни причини са били разделени и през няколкото дни на август отново се събират, да се видят, да срещнат възрастните си родители и роднини, които времето неумолимо намалява с всяка изминала година. Много кулчани, живеещи в други краища на страната или в чужбина специално планират отпуските си, за да си дойдат за панаира.


Все пак, за да отбележим Деня на град Кула- 19 август, Община Кула и общинските съветници решиха да се подготви скромно тържество, което включва празнично заседание на Общинския съвет, което ще се проведе на открито, на градския площад. На него ще бъдат наградени наши съграждани, които имат значителен принос за духовното развитие на общината и популяризирането на местното културно наследство. Съгласно Правилника за реда за присъждане на отличия на Община Кула с почетната значка на Общината и грамота ще бъдат отличени шестима самодейци и участници в съставите на НЧ "Просвета 1882" в гр. Кула. С парична награда в размер на 50.00 лева и грамота за постигнати високи резултати в учебната работа и завършване с отличие средно образование ще бъдат наградени четирима отличници от XII клас на СУ "Васил Левски" в гр. Кула.


В предишни години за Деня на града, Община Кула организираше голям концерт на известен ансамбъл за народни песни и танци на площада в Кула като подарък за жителите на общината, но тази година такъв няма да има, заради заплахата от коронавируса. За да се поддържа празничния дух обаче, след тържественото заседание на Общинския съвет, кратка програма ще изнесе ансамбъл "Дунав" от Видин. Отменят се всички други културни събития, обикновено провеждани за Деня на града.


Вижте още

Преобразяват площада в Белоградчик

Официално започна същинският ремонт на площад "Възраждане" в Белоградчик.  До момента бяха подменени водопроводните тръби, които минаваха под площада. Новото проектно решение запазва максимално част от съществуващите елементи на площада, както и съществуващата декоративна растителност. В югоизточната част се предвижда изграждането на нова обходна..

публикувано на 24.09.20 в 13:32
Младежки дом - Монтана

Монтанчани разучават български хора на концерт

Фолклорен концерт-работилница "На хоро в Монтето" организира Младежки дом - Монтана. Концертът е част от инициативата "Европейски дни на наследството". На 26 септември, събота, от 11.00 часа представителен танцов асамбъл   "Младост", певческа група "Пъстренец Jr." и камерен народен хор "Пъстренец" ще представят пъстра фолклорна..

публикувано на 24.09.20 в 11:52

Мъж загина при пожар във Вършец

Възрастен мъж загина при пожар във Вършец. Експерти подозират човешка намеса, съобщават от ОД на МВР-Монтана. Сигнал за горяща къща на ул. "Серафим Георгиев" в курортния град е получен в  17,47 ч. в РУ- Берковица. При пристигане на място дежурният автопатрул установил, че къщата гори откъм втория етаж и покрива.  При пожара са унищожени..

публикувано на 24.09.20 в 11:15

С дневен ред от 20 точки ще заседава ОБС Мездра

Утвърждаване на изключения от минималния брой ученици в две мездренски училища- това е една от точките в дневния ред на редовното септемврийско заседание на Общински съвет - Мездра. Съветниците ще решават за  паралелка в ПГ по Механизация на селското стопанство в Мездра и ОУ "Васил Кънчов" в село Моравица.  В Професионалната селскостопанска гимназия..

публикувано на 24.09.20 в 09:00

Две постановки за любителите на театъра в Лом

Спектаклите са част от конкурсната програма на фестивала на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка, който се провежда за тринадесета поредна година. В 17.00 часа на сцената на читалище "Постоянство" излиза  Младежка театрална формация "Смехоранчета". Младите театрали от Габрово при читалище "Св.Св.Кирил и Методий"  ще представят комедията..

публикувано на 24.09.20 в 08:55
Тест за Covid-19

Три са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада

Два нови случаи на заразени с COVID-19 пациенти са регистрирани в област Монтана през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Враца е регистриран 1 случай, а във видинска област няма новозаразени. 160 са новите случаи за страната, при направени 3 526 PCR теста. Общо 19 283 са случаите, потвърдени към момента. 12..

публикувано на 24.09.20 в 07:46
Музей

Снимката на 23 септември 2020 година

Започна кампания за набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. преброяване   н а населението и жилищния фонд в страната. В област Видин в преброяването ще участват 360 преброители и около 110 контрольори. Желаещите е необходимо да имат поне средно образование, да са комуникативни и да имат достатъчно свободно..

публикувано на 23.09.20 в 18:05