Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Експонатите на музей "Конака" в нова светлина

Исторически музей "Конака" отново посреща посетители, след ремонт и осъвременяване на част от експозиционните пространства. Със собствени средства и доброволен труд е освежена залата на постоянната експозиция и залата за временни изложби, обясни директорът на Регионален исторически музей Видин Десислава Божидарова:

"Ние сме освежили интериора на "Конака", осветлението е ново, икономично, защото старото беше доста нерентабилно. Всичко това е с наши сили и средства и с доброволния труд на всички служители в музея. Смятаме да продължим, искаме да довършим започнатото. Съжаляваме, че "Конака" беше изключен от всички проекти, които се направиха за обновяването на центъра, виждате отсреща гимназията колко добре изглежда и нашият Конак, който е като сираче... Много ще ни е трудно с наши сили и средства да го правим. Входната такса ни е единственият приход, който бихме могли да използваме за подновяване на пространствата и експозициите..."Залата за временни изложби е по-светла и приветлива. Наесен в нея се очаква да бъдат представени най-ценните находки, открити миналата година при археологическите проучвания по трасето на газопровода.

Постоянната експозиция на исторически музей "Конака" не е променена, но тя и досега бе достатъчно впечатляваща, а новото осветление допринася за по-ефектното представяне на артефактите.
"Тук, долу, на първия етаж е проследена цялостната история на Видински регион като се започне от праисторията, разкопките и проучванията... появата на бронза и най-емблематичните култури за региона ни - това при село Балей,  находките от тракийското погребение край село Градец, и находките от Рациария, скулптурното изкуство, мозайката е открита във вила край Рациария."Видинският музей "Конака" очаква нови посетители, които да продължат да разкриват неговите тайни. Заради пандемията и задължителната дезинфекция на помещенията, работното време на обекта е от 9:00 до 11:00 и от 14:00 до 17:00 часа. На входа има дезинфектант, носенето на маски е задължително.

Вижте още

Изследват безплатно белодробната функция на преболедували COVID-19 във Видин

Измерване на белодробна функция на хора, излекувани от коноравирусна инфекция, ще бъде извършено безплатно във Видин. Инициативата е посветена на Световния ден на белия дроб- 25 септември, съобщи специалистът по белодробни болести д-р Иво Илиев: "Белодробната функция при хора, преболедували COVID-19 с или без пневмония, обикновено..

публикувано на 21.09.20 в 17:14

Родители от Видин: Не бихме пуснали децата да се прибират сами от училище

До 22 септември продължава ежегодната акция на полицията под наслов "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!". Инициативата стартира на 16 септември и е в рамките на "Седмица за превенция на детската пътна безопасност". Безопасността на децата на пътя е основният акцент на кампанията. Засилен е контролът в районите на училищата преди началото..

публикувано на 21.09.20 в 16:25

Каква храна предлагат на децата ни извън училище

Какво ядат учениците извън училище? Отговор на този въпрос търси проучване, започнало на 15 септември, на Асоциация "Активни потребители". Целта е да се анализира качеството на храната в заведенията, намиращи се в близост до училищата, тъй като вътре в лавките на учебните заведения има контрол, но извън училище всеки може да вземе каквото си..

публикувано на 21.09.20 в 14:43

Провеждат безплатна кампания за защита на детските зъби от кариеси

Започна кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години. Тя е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години.  Силанизацията е профилактична дейност, чиято цел е да ограничи образуването на кариеси при децата, обясни координаторът на..

публикувано на 21.09.20 в 12:50
Стенописът на Елена Назърова дълго ще напомня за Резиденция  баба в Делейна

"Резиденция баба" в Делейна- изкуството, което сплотява и ни прави по-добри

"Резиденция баба" в Делейна- със сигурност това беше началото на една приказка, в която и малки, и големи, и учени и не чак толкова образовани, хора с всякакви партийни различия, разбраха, че доброто побеждава, когато не се делим. Заедно за бъдещето- тази идея обедини хората в Делейна, които отвориха широко къщите, гардеробите, сърцата и душите..

публикувано на 20.09.20 в 18:30

"Неделник" от 20 септември 2020 година

Това е новият "Неделник". За начало преглеждаме старите вестници и започваме приказката ни. Боян Иванов и стихосбирката "Докосни ме" . Сигурно нищо не ви говори, но днес ви срещам с него и творчеството му, благодарение на сътрудничката му Цветелина Ангелова . Интересен е житейският му път, а стиховете му са нежни и докосващи. Той е от..

публикувано на 20.09.20 в 16:47

Смисълът на живота

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен. " Светата Църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва: "който..

публикувано на 20.09.20 в 08:00