Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експонатите на музей "Конака" в нова светлина

Исторически музей "Конака" отново посреща посетители, след ремонт и осъвременяване на част от експозиционните пространства. Със собствени средства и доброволен труд е освежена залата на постоянната експозиция и залата за временни изложби, обясни директорът на Регионален исторически музей Видин Десислава Божидарова:

"Ние сме освежили интериора на "Конака", осветлението е ново, икономично, защото старото беше доста нерентабилно. Всичко това е с наши сили и средства и с доброволния труд на всички служители в музея. Смятаме да продължим, искаме да довършим започнатото. Съжаляваме, че "Конака" беше изключен от всички проекти, които се направиха за обновяването на центъра, виждате отсреща гимназията колко добре изглежда и нашият Конак, който е като сираче... Много ще ни е трудно с наши сили и средства да го правим. Входната такса ни е единственият приход, който бихме могли да използваме за подновяване на пространствата и експозициите..."Залата за временни изложби е по-светла и приветлива. Наесен в нея се очаква да бъдат представени най-ценните находки, открити миналата година при археологическите проучвания по трасето на газопровода.

Постоянната експозиция на исторически музей "Конака" не е променена, но тя и досега бе достатъчно впечатляваща, а новото осветление допринася за по-ефектното представяне на артефактите.
"Тук, долу, на първия етаж е проследена цялостната история на Видински регион като се започне от праисторията, разкопките и проучванията... появата на бронза и най-емблематичните култури за региона ни - това при село Балей,  находките от тракийското погребение край село Градец, и находките от Рациария, скулптурното изкуство, мозайката е открита във вила край Рациария."Видинският музей "Конака" очаква нови посетители, които да продължат да разкриват неговите тайни. Заради пандемията и задължителната дезинфекция на помещенията, работното време на обекта е от 9:00 до 11:00 и от 14:00 до 17:00 часа. На входа има дезинфектант, носенето на маски е задължително.

Вижте още

Потресното покаяние

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "Братя и сестри! От властта на греха и ужаса на виновната съвест човек може да бъде избавен само чрез обръщане към Христа и вяра в Него. Като първа и главна причина за обръщането на грешника служи всеобщата Божия благодат,..

публикувано на 18.04.21 в 08:00

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18