Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На семинар във Вършец представиха програма за развитие на зимния туризъм


Програма за развитие на туризма и съвместната работа през следващите 10 години на партньорските градове Вършец и Сокобаня, Сърбия бе представена по време на семинар в началото на юли. Темата на семинара бе "Представяне на Програма за устойчиво развитие на зимния туризъм, Сокобаня - Вършец“. 


Проектът за програма е изработен като част от проекта "Подобряване на зимното туристическо предлагане в общините Сокобаня и Вършец - Зимна трансгранична обиколка: Вършец - Сокобаня", финансиран с подкрепа на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България – Сърбия, CCI No 2014TC16I5CB007. 

В семинара участваха представители на туристическия бизнес, спортни клубове и неправителствени организации от община Вършец, експерти от Общинска администрация - Вършец, членовете на екипа на проекта от Вършец и Сокобаня.


Кметът на Общината, инж. Иван Лазаров откри събитието и приветства участниците. Той подчерта важността на проекта като част от усилията за удължаване на туристическия сезон, който и в двете общини е предимно през топлите месеци. Таня Петрова, ръководител на проекта, представи накратко направеното досега.


Монтирани са 10 дървени еднотипни базарни къщички на алеята с чинарите и е закупена модерната мултимедийна система, подходяща за големи събития във Вършец. В Сокобаня е изградената ледена пързалка. Създаден е и специален каталог, който представя възможностите в двете общини. 

В рамките на два дни, 29.02.2020 – 01.03.2020 г., във Вършец е проведено и първото зимно събитие - "Зимно събитие за културен туризъм във Вършец - Зима, звезди и вино". В празника са участвали 40 производители на вино и храна (20 от българска страна и 20 от сръбска страна), фолклорни групи и занаятчии от двете страни на границата. Включили са се над 300 други участници – жители и гости на гр. Вършец. Първият ден от събитието е завършил с концертна част на сцената на НЧ "Христо Ботев – 1900", Вършец с участието на български и сръбски фолклорни групи, духов оркестър, българска естрада и спортни танци. В рамките на концерта са излъчени рекламни филми за туристическите дестинации Вършец и Сокобаня.


"Зимно събитие за спортен туризъм в Сокобаня – Зимна спортна магия" не е проведено поради епидемиологичната обстановка. С разрешение на управляващия орган на програмата за трансгранично сътрудничество срокът за провеждането му е удължен. Предвижда се празникът да се проведе през месец ноември.


Проектът за програма за устойчиво развитие на зимния туризъм, Сокобаня – Вършец бе представен от сръбските експерти, част от екипа на проекта.

Програмата е изготвена за периода от 2020 до 2029 г., а една от основните цели е удължаването на туристическия сезон. Програмата се базира на общите характеристики на двата града – традиции в туризма, който е основен поминък, автентична култура и кухня, добра хотелска база, силен летен сезон, природни дадености, разпознаваем бранд – "Вършец – град на здравето" и "Зеленото сърце – Сокобаня".

Подобни са и недостатъците – недобра инфраструктура, изразената сезонност в туризма, недостиг на квалифицирани кадри.

Акценти в програмата са позициониране на курортите през зимата, достигане до всички възрастови групи туристи, обмен на туристи между двете общини, създаване на ясен план за промотиране на двата града и общините. Програмата е отворена и в специална анкета участниците могат да направят предложения за допълнение. 


"Тази публикация е създадена със съдействието на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България – Сърбия, CCI No 2014TC16I5CB007. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на Община Вършец и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата."


Вижте още

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05

Подкрепа за културния сектор в Европа в условията на пандемия

Пандемията от коронавирус оказа силно икономическо въздействие върху културата и творческия сектор в цяла Европа. За да подкрепят независимите творци и организации, европейските институции и страните-членки на Европейския съюз /ЕС/ взеха бързи решения и набелязаха мерки за справяне с новите предизвикателства.  На национално ниво  Министерството..

публикувано на 21.01.21 в 14:43

В "Музикална зона" на 21 януари 2021 слушаме Пласидо Доминго и Хуан Диего Флорес

Днес световноизвестният испански оперен певец Пласидо Доминго става на 80 г. Преди по-малко от година преболедува Ковид-19 и днес в перфектна форма след възвръщането на гласа си, графикът му отново е изключително натоварен. Имаме удоволствието да го чуем в малко по-различни от операта изяви - с кубински и мексикански песни. Преди седмица по..

публикувано на 21.01.21 в 09:00

Намаляват пациентите с коронавирус, обстановката в болницата във Видин се нормализира

Трайно намаляват пациентите с коронавирус в болницата във Видин . По-бързо е тестването за COVID-19 откакто в лечебното заведение има специализирана лаборатория, каза директорът д-р Ивета Найденова: "В момента са 15 положителни лица там, на лечение с пневмония и вирусна инфекция и още пет, които чакат резултат до края на деня...

публикувано на 20.01.21 в 16:25

Видин ще стане по-приветлив с помощта на нова техника

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин.  Три сметоизвозващи камиона (до момента Общината разполагаше с две такива машини), четири камиона тип "Самосвал", един от които е снабден с кран, две мотометачки, които могат да станат и снегорини, челен товарач, контейнеровоз и 10 контейнера за строителни..

публикувано на 20.01.21 в 15:51

Студент от Белоградчик изследва мутациите на COVID-19

Студентът по медицина Венелин Денчев от Белоградчик е част от научен екип, който изследва мутациите на коронавируса.    Ръководител на проекта е д-р Светлана Христова от катедра "Медицинска физика и биофизика" на Медицински университет София. С екипа работи и доц. Александър Живков от Института по физикохимия към БАН , който също родом е от..

публикувано на 19.01.21 в 17:30