Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременна материална база за учениците в две професионални гимназии в Монтанско

2
Снимка: МОН

101 училища  ще могат да направят преобразования, които ще окажат влияние върху качеството на образованието, с проекти по Националната програма  "Изграждане на училищна STEM среда". Бюджетът на всеки проект е до 50 000 лв., а със средствата образователните институции ще могат да трансформират малки пространства в работилници, изследователски лаборатории, класни стаи за дигитални създатели. Програмата има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM.

Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в село Георги Дамяново е сред одобрените. Училището се нуждае от работилница със STEM оборудване, обяснява директорът Андрей Рангелов:


"Ще изградим STEM-център, който да бъде работилница за селскостопански машини. Училището не разполага с модерна работилница, а и училището ни е с такова направление - селско стопанство и селскостопанските машини са част от обучението... Такава ни е идеята, ще се опитаме да я реализираме. Виртуалното представяне на машините и практическото им приложение..."


"Класни стаи за креативни дигитални създатели" е проектът на Професионалната гимназия по техника и електротехника "Христо Ботев" в Монтана,  разказва инж. Елка Сеферинова, старши  преподавател по професионална подготовка:

"Предвиждаме през STEM-центъра да преминат обучение 120 ученици от 8-10 и от 11-12 клас и 7 преподаватели, и да почнат работа в центъра. Мястото на STEM-центъра е доста стратегическо, на втория етаж, точно там се намира централното фоайе и музеят на техниката... Това са два кабинета, единият е за теоретично обучение... Предвиждаме и в двата кабинета да има интерактивни дисплеи, 65- инчови и да се извършва модерно обучение... Ще бъдат закупени мобилни устройства едно към едно, за всеки учител и преподавател, ще има мобилен шкаф, където ще се зареждат мобилните устройства. Между двете зали има и общо хранилище... В другия кабинет за практическо обучение ще има стабилни работни маси, където ще се извършва  диагностика и ремонт. Ще бъде закупен  ЗD принтер, ще могат да разработват малки продукти от идеята до реализацията..."

Повече - в прикачените звукови файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Общински съвет - Видин пак спориха за бъдещето на имота до съботния пазар

Започване на процедура за промяна на предназначението на имота , където беше недовършеният градеж на закрит плувен басейн, гласуваха мнозинството от общинските съветници във Видин . Въпросът какво да се случи с този терен неведнъж е обсъждан в предходния Общински съвет, като тогава намеренията на общинското ръководство теренът да бъде..

публикувано на 18.03.24 в 17:14
МБАЛ

Изследват безплатно за туберкулоза в болницата във Видин

Седмица на отворените врати за безплатно консултиране и изследване за туберкулоза започва в Отделението по белодробни болести на болница "Св. Петка" във Видин . Инициативата е по повод Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24 март. Това е датата, на която през 1882 година д-р Роберт Кох открива причинителя на заболяването...

публикувано на 18.03.24 в 15:51

Полярни мнения за отпадането на таксите за студенти и докторанти

Таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка да отпаднат още през тази академична година. Това реши през миналата седмица Министерски съвет с предложените промени в Закона за висшето образование. Още когато в края на януари тази година от правителството за пръв път оповестиха намерението държавата да поема..

публикувано на 18.03.24 в 14:00

Кой е авторът - човек или изкуствен интелект?

Умеем ли да разпознаем дали един текст или изображение са създадени от човек, или от изкуствен интелект? Оказва се, че повечето хора не могат. Това поне показват резултатите от интересен експеримент, който проведе журналистът и създател на платформата "Дигитални истории" Георги Караманев.  Той публикува онлайн тест, предизвикващ хората..

публикувано на 18.03.24 в 13:30

Видински училища се включват в Световната седмица на парите

Световната седмица на парите започва от днес и ще продължи до 24 март. Мотото на инициативата тази година е "Планирай парите си, планирай бъдещето си". През изминалата година в Световната седмица на парите са се включили близо 50 хиляди деца, ученици и млади хора. Проявата се организира в глобален мащаб от Международната мрежа за..

публикувано на 18.03.24 в 13:00

В „Музикална зона“ слушаме изпълнителите с най-странни навици и капризи

 И звездите са хора, и те си имат странности!  Кой не е чувал за разсеяния професор, който си събувал обувките, преди да влезе в трамвая. Или за Айнщайн, който за нищо на света не се разделял с любимия си пуловер - дори и когато се налагало да присъства на официални вечери. А що се отнася до звездите от световната поп сцена- и те са хора,..

публикувано на 18.03.24 в 09:00

"Неделник" от 17 март 2024 година

Пролетен "Неделник". Не го пропускайте. Нека да довършим разговара ми с Ралица Аврамова , която е един от най - новите членове на Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти с център Враца. Тя се занимава с глиптика /изкуството за гравиране на скъпоценни и полускъпоценни камъни/. Представям ви и новата книга на писателят от..

публикувано на 17.03.24 в 14:01