Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неверен и развратен народ

Намираме се в Десета неделя след Петдесетница, в която си припомняме едно събитие от живота на Господ Иисус Христос, което ни разкрива неговата сила и величие, неговото човеколюбие и грижа за спасението на човешкия род.

"Библията е пълна с примери за родители, чиято вяра и молитва за техните деца е по-силна от вярата и молитвата на самите апостоли. За тези обикновени хора ние не научаваме почти нищо. Мнозина родители буквално стигат"до ръба", до пълно отчаяние, до житейски срив, когато усетят, че губят най-важното нещо в живота – децата си. Но тъй като надеждата умира последна, прави чест на повечето от тях, че не се отказват.

Да вземем бащата на болното момче, за което разказва днешното евангелско четиво (Мат. 17:14-23). След Преображението този нещастен мъж се доближава до Христос и казва: "Господи, помилуй сина ми; по новолуние го хваща бяс, и зле страда, защото често пада в огън и често във вода; водих го при учениците Ти, ала те не можаха да го изцерят" (ст. 15). Болестта на момчето явно се дължи на бесовска намеса. Тя не е епилепсия, защото е свързана с циклите на луната и момчето търси смъртта си. Древните юдеи не обичат луната, защото околните езически народи се покланят на идоли, които са нейно олицетворение. Бащата сигурно е изчерпал всички възможности да помогне на детето си. Той моли апостолите, които се оказват безсилни, а накрая възлага упованието си на Иисус.

Но днешното евангелско четиво съдържа и друг съществен урок. Ние не трябва да очакваме Христос да се моли винаги, когато извършва чудо, защото Той черпи пряко от силата на Бога. Причината, поради която апостолите не могат да изцелят момчето е, че те възприемат благодатта като нещо дадено веднъж завинаги, а не като нещо, което трябва да се поддържа постоянно с пост и молитва. Тази поука е за всички свещенослужители и вярващи. Без молитва, която е проява на вярата, богослужението ни е сбор от празни ритуали, които граничат с магия. То така се и възприема от хората, които не притежават никаква вяра. Но в религията, както и в живота, няма нищо магическо или автоматично. От една страна ние зависим изцяло от Бога, а от друга страна Бог, условно казано, зависи от нашето доверие, нашата надежда, нашите усилия. Каквито и планове да правим, каквото и да вършим, първо трябва да се съобразяваме с Божия закон и да молим за Божието благословение, за да се радваме на успех."

Архимандрит доцент Павел Стефанов

В рубриката "Съвременна Библия" – във века на възхода на психологията и психоанализата човешките страхове се умножават постоянно. Днес коронавирусът е перла в короната на страховете ни. Списъкът със страхове може да бъде безкраен. Следите от страха са навсякъде. Но тук се натъкваме на невероятен феномен. Следи от всякакви страхове можем да открием, но следи от един специфичен страх няма да можем. Страхът от Бога - един от малкото страхове, които съвременният човек не изпитва. Дали е за добро? Как мислите?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00