Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа копка за ремонт на пътя Благово- Боровци

Снимка: Любо Андреев

Направиха първа копка за ремонт на пътя от Боровци до Благово. В момента трасето е натоварено, заради преминаването на ТИР-те през прохода "Петрохан".

Отсечката от 7.7 км е в окаяно състояние. Ремонт не е правен с години, оплакаха се жители на монтанското село Благово.

"От дълго време пътя не е ремонтиран... В много лошо състояние е - на вълни, пропаднал, всичко отстрани обрасло, пътни знаци не се виждат."


Проектът се финансира с 5.3 милиона лева от Европейския съюз по Програмата ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България. Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. За търпеливост призова народният представител от ГЕРБ инж. Дилян Димитров.


"Надявам се да стане по най-бързия начин. И ние сме шофьори, трябва да бъдем тръпеливи."


Като труден за изпълнение кметът на Монтана Златко Живков определи предстоящия ремонт.


"Последните 10 години поради една или друга причина, този подход от Боровци до Монтана, по пътя за Лом все убягваше. Тази отсечка трябва да бъде реализирана в едни сериозни условия, заради отбиването на пътя и заради ремонта на единицата. Поради тази причина натоварването тук ще бъде по- голямо."


Какво ще включва ремонтът, поясни инж. Христо Петров от Агенция пътна инфраструктура:


"Изцяло подновяване на асфалтовите пластове, подобряване на отводняването, монтиране на нови мантинели, нова маркировка, както и пътни знаци."


След няколко месеца ще стартира и ремонтът на отсечката от Благово към обхода на Монтана за Лом. Благовчани се притесняват, че по време на ремонта движението ще бъде опасно.


"Тия тирове не им е тук мястото... Тук да не минава нито един тир, за безопасност на тия хора тук дето работят, защото ще има убийства..."


Ремонтът на отсечките трябва да приключи през май следващата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В петък заседават комисиите към Общински съвет- Кула

Всички постоянни комисии към Общинския съвет в Кула ще заседават едновременно на 26 юли /петък/ по 8 точки. Ще бъде разгледана докладна записка, внесена от кмета на общината - Владимир Владимиров , относно включване на СУ „Васил Левски" – гр. Кула в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2024/2025 г. Съветниците ще..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

Деца от Видин учиха как да пазят гората

Деца от  детска градина "Славейче " във Видин учиха как да пазят гората и нейните обитатели. Откритият урок се проведе със съдействието на Р егионалната дирекция по горите в Берковица ,  Държавно горско стопанство Видин и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин.  Под формата на игра децата се запознаха с дивите..

публикувано на 24.07.24 в 13:36

Чужденец причини катастрофа на Петрохан и избяга

Водач, причинил ПТП с материални щети в прохода „Петрохан" и напуснал местопроизшествието, е установен и санкциониран със съдействието на служители на РУ Костинброд, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  Сигнал за катастрофа в Петроханския проход е получен около 16 часа вчера, но  единият водач е напуснал и продължил движението си в посока град София...

публикувано на 24.07.24 в 12:23

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" ще се проведе в село Слатина

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" и 12-та поред земляческа среща ще се проведат на 27-ми юли (събота) в село Слатина , община Берковица. Организатори са кметството в Слатина, местното читалище  "Христо Ботев" и Община Берковица.  Фестивалът се провежда за втора поредна година и в него ще участват 160 танцьори, каза за Радио..

публикувано на 24.07.24 в 11:16

Режим на водата заради авария на водопровод в Манастирище и Хайредин

Авария по водопроводната мрежа е причина за режим на водата в селата Манастирище и Хайредин, област Враца. От почти месец жителите на двете села имат проблем с водоснабдяването. Проблемът не е свързан с горещините или количеството вода, добивана от помпената станция, а със сериозна авария в района на Манастирище, която ВиК не може да открие,..

публикувано на 24.07.24 в 09:59

Три пожара гасиха видинските огнеборци

На три сигнала за пожари са реагирали огнеборците през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР- Видин. Пожарите са без нанесени материални щети.  Екипите гасили запалени отпадъци в гр. Белоградчик  и запалени сухи треви в землището на с. Гъмзово. След полунощ е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. „Цар Асен I“ във Видин...

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Обявяват сроковете за прием след седми клас в училището в Кула

На 25 юли от средното училище в Кула ще обявят записаните и броя на незаети места в 8 клас за учебната 2024/2025 специалност "Икономическа информатика".  До края на днешния ден класираните на втори етап трябва да се запишат с оригиналните документи. Класираните момчета  са 11,  8  са  момичетата.  За неуспелите да се класират или  са..

публикувано на 24.07.24 в 08:45