Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Малкият Станимир от Видин се нуждае от средства за операция

Снимка: Личен архив: Маргарита Николова

7- годишният Станимир от Видин е с диагноза детска церебрална парализа, а семейството му очаква дата за операция на момчето в чужбина. За да замине, са необходими 7 500 евро, които са непосилни за близките му. Преди година и половина Станимир, който е в инвалидна количка, претърпява операция в Австрия, с надеждата, че той ще може да проходи и сам.  


"Станимир е опериран през февруари 2019 година в чужбина. Той беше в доста влошено здравословно състояние и му беше направена много тежка, 8- часова операция. Лекарите там направиха множество корекции"- разказва майката Маргарита Николова. Тогава на момчето са поставени импланти.  


Първата операция е платена от съществуващия тогава Фонд за лечение на деца.  Тъй като у нас нямало специалисти, които да я извършат Фондът поема разходите за чужбина. Операцията е успешна и Станимир вече прави първи стъпки с помощта на близките си, но сега трябва да бъдат премахнати имплантите, които са поставени. Подават документи в Здравната каса, но получават отказ, защото интервенцията може да се извърши и у нас. Семейството на Станимир, обаче настоява операцията отново да е в  Австрия, тъй като има доверие на екипа там.


"Настоявам операцията да е в чужбина, защото на Станимир са направени 14 операции в България предишни години. За мен е много нереално,че същите тези лекари, които сега са дали становище, че могат да довършат работата на д-р Крепс, миналата година са дали становище, че не могат да извършат сложната операция"- обяснява майката.


Семейството започва само да събира парите за операцията. Станимир има дарителска сметка. Отделно в града има поставени кутии на доста места, в доста обекти, но времето ги притиска. Насрочена дата за операция в Австрия през април е отложена заради пандемията. Насрочена е нова за 27 юли, но след отказа на Здравната каса да я финансира, се налага майката да отложи операцията. Сега близките на Станимир очакват отново да бъде определена дата и се надяват до тогава да успеят да съберат парите, които са необходими.


Дарителска сметка: Станимир Страхилов Живков

Уни КредитБулбанк

IBAN: BG80 UNCR 7000 1522 8079 35

BIG: UNCRBGSF


Вижте още
Младежки дом - Монтана

Монтанчани разучават български хора на концерт

Фолклорен концерт-работилница "На хоро в Монтето" организира Младежки дом - Монтана. Концертът е част от инициативата "Европейски дни на наследството". На 26 септември, събота, от 11.00 часа представителен танцов асамбъл   "Младост", певческа група "Пъстренец Jr." и камерен народен хор "Пъстренец" ще представят пъстра фолклорна..

публикувано на 24.09.20 в 11:52

Мъж загина при пожар във Вършец

Възрастен мъж загина при пожар във Вършец. Експерти подозират човешка намеса, съобщават от ОД на МВР-Монтана. Сигнал за горяща къща на ул. "Серафим Георгиев" в курортния град е получен в  17,47 ч. в РУ- Берковица. При пристигане на място дежурният автопатрул установил, че къщата гори откъм втория етаж и покрива.  При пожара са унищожени..

публикувано на 24.09.20 в 11:15

С дневен ред от 20 точки ще заседава ОБС Мездра

Утвърждаване на изключения от минималния брой ученици в две мездренски училища- това е една от точките в дневния ред на редовното септемврийско заседание на Общински съвет - Мездра. Съветниците ще решават за  паралелка в ПГ по Механизация на селското стопанство в Мездра и ОУ "Васил Кънчов" в село Моравица.  В Професионалната селскостопанска гимназия..

публикувано на 24.09.20 в 09:00

Две постановки за любителите на театъра в Лом

Спектаклите са част от конкурсната програма на фестивала на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка, който се провежда за тринадесета поредна година. В 17.00 часа на сцената на читалище "Постоянство" излиза  Младежка театрална формация "Смехоранчета". Младите театрали от Габрово при читалище "Св.Св.Кирил и Методий"  ще представят комедията..

публикувано на 24.09.20 в 08:55
Тест за Covid-19

Три са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада

Два нови случаи на заразени с COVID-19 пациенти са регистрирани в област Монтана през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Враца е регистриран 1 случай, а във видинска област няма новозаразени. 160 са новите случаи за страната, при направени 3 526 PCR теста. Общо 19 283 са случаите, потвърдени към момента. 12..

публикувано на 24.09.20 в 07:46
Музей

Снимката на 23 септември 2020 година

Започна кампания за набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. преброяване   н а населението и жилищния фонд в страната. В област Видин в преброяването ще участват 360 преброители и около 110 контрольори. Желаещите е необходимо да имат поне средно образование, да са комуникативни и да имат достатъчно свободно..

публикувано на 23.09.20 в 18:05

Децата на Моравица влязоха в ремонтирана детска градина

С празнична програма днес официално беше открита новата учебна година в детската градина в Моравица, а енорийският свещеник отец Дилян Иванов отслужи водосвет за здраве. Това лято забавачницата, която е филиал на ДГ "Роза" - гр. Мездра, беше ремонтирана основно за пръв път от построяването на сградата преди близо половин век, съобщиха от..

публикувано на 23.09.20 в 17:00