Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малкият Станимир от Видин се нуждае от средства за операция

Снимка: Личен архив: Маргарита Николова

7- годишният Станимир от Видин е с диагноза детска церебрална парализа, а семейството му очаква дата за операция на момчето в чужбина. За да замине, са необходими 7 500 евро, които са непосилни за близките му. Преди година и половина Станимир, който е в инвалидна количка, претърпява операция в Австрия, с надеждата, че той ще може да проходи и сам.  


"Станимир е опериран през февруари 2019 година в чужбина. Той беше в доста влошено здравословно състояние и му беше направена много тежка, 8- часова операция. Лекарите там направиха множество корекции"- разказва майката Маргарита Николова. Тогава на момчето са поставени импланти.  


Първата операция е платена от съществуващия тогава Фонд за лечение на деца.  Тъй като у нас нямало специалисти, които да я извършат Фондът поема разходите за чужбина. Операцията е успешна и Станимир вече прави първи стъпки с помощта на близките си, но сега трябва да бъдат премахнати имплантите, които са поставени. Подават документи в Здравната каса, но получават отказ, защото интервенцията може да се извърши и у нас. Семейството на Станимир, обаче настоява операцията отново да е в  Австрия, тъй като има доверие на екипа там.


"Настоявам операцията да е в чужбина, защото на Станимир са направени 14 операции в България предишни години. За мен е много нереално,че същите тези лекари, които сега са дали становище, че могат да довършат работата на д-р Крепс, миналата година са дали становище, че не могат да извършат сложната операция"- обяснява майката.


Семейството започва само да събира парите за операцията. Станимир има дарителска сметка. Отделно в града има поставени кутии на доста места, в доста обекти, но времето ги притиска. Насрочена дата за операция в Австрия през април е отложена заради пандемията. Насрочена е нова за 27 юли, но след отказа на Здравната каса да я финансира, се налага майката да отложи операцията. Сега близките на Станимир очакват отново да бъде определена дата и се надяват до тогава да успеят да съберат парите, които са необходими.


Дарителска сметка: Станимир Страхилов Живков

Уни КредитБулбанк

IBAN: BG80 UNCR 7000 1522 8079 35

BIG: UNCRBGSF


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Екипи на пожарната и доброволци се борят с огъня в с. Гюргич

Във видинското село Гюргич пламна отново огънят, който вчера достигна на метри от от къщите, но беше потушен късно снощи. Не са пострадали хора. Вече няма заплаха за сградите, но  но пламъците са обхванали борова гора край селото. На място са 6 екипа на пожарната, водоноски и земеделска техника. За потушаването на огъня помагат и доброволци,..

публикувано на 24.08.24 в 17:55

Изграждат физкултурен салон в началното училище в Белоградчик

Началното училище в Белоградчик ще има физкултурен салон. От построяването си до днес, не е разполагало с такъв. За спортните занимания е използвано малко, тясно помещение в приземен етаж на сградата, съобщават от общинската администрация.  Още в първия учебен ден учениците от училище "Васил Левски" ще бъдат посрещнати с ново, просторно и..

публикувано на 24.08.24 в 15:15

Започна тазгодишното издание на Видинския панаир

Започна панаирът във Видин, който е с над 130-годишна история. Участват повече от 60 изложители от България и Сърбия. За първи път Видин е домакин на изложението „Българско е!“, като щандовете със занаятчийски стоки са разположени край алеята, водеща към входа на панаира.  Работното време на панаира е от 10.00 до 2.00 часа. Използването на..

публикувано на 24.08.24 в 13:00
МБАЛ

Обявиха конкурс за ръководство на болницата във Видин

Министерството на здравеопазването обяви конкурс за ново ръководство на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ във Видин. Причината е изтичане на мандата на сегашното. Заповедта за откриване на конкурс за избор на членове на Съвета на директорите е обявена на сайта на министерството. Документи за участие се подават до 24 септември...

публикувано на 24.08.24 в 09:15

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05