Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Църквата в Ново село отбеляза храмов празник

Снимка: Радио ВИДИН

Празнична литургия бе отслужена днес в голямата новоселска черква "Успение Богородично" от отец Мариян, по случай храмовия й празник.

Преди повече от 140 години част от населението на Ново село, дошло след Чипровското въстание и изповядващо католицизъм взема решение за изграждането на своя обител. Новоселските първенци пазарят италианския майстор Антонио Батистута, който е един от строителите на видинската катедрала "Свети Димитър". Строежът започва през 1883 година и продължава цяло десетилетие. През това време хората преценили, че католиците в селото са намалели след завръщането по родните места и отдават храма на своите православни съселяни. Черквата е завършена по източния канон, но и сега опитното око на архитекти и строители може да види елементи от оригиналния строеж. При последния голям ремонт на  черквата ясно се виждаха и каменните кръстове от местното гробище, които са били вградени от майсторите. Църковните камбани са изработени в Букурещ и са поставени през 1900 г.

Църквата "Успение Богородично" е осветена през 1894 г. от Видинският митрополит Кирил. На 22 декември 2013 г. тя отново е осветена след основния ремонт от Негово Високопреосвещенство Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит Дометиан. При ремонта бяха открити две мозайки на пода, в които бяха изписани имената на майсторите и ктиторите на храма. Стенописите на фасадата, изработени от новоселските художници Валери Никифоров и Борислав Митков, са дарение от сем. Росица и проф. Радослав Гайдарски. Кристалните полилеи  са изработени в Чехия и предоставени от семейство с новоселско потекло, а желязната порта на черковния двор е дар от братята Петьо и Владимир Петрови.

С активизирането на протестантските секти във Видинско и предоставянето на пенсионерския клуб в Ново село за съботни служби, броят на миряните, посещаващи обновената новоселска черква намалява. Но на големите християнски празници като Рождество Христово, Богоявление, Възкресение Христово и на храмовия й празник отново се стичат и новоселяни и гости на селото. Да запалят свещ за здраве, да осветят храната на семейния празник, наричан тук "Свъти", да продължат традицията на дедите си.


Вижте още

Активните случаи с COVID-19 в област Враца са 1 416

През изминалото денонощие са регистрирани нови 135 случая на COVID-19 в област Враца, по-данни от единния информационен портал. От тях в болнични заведения са настанени четирима болни. Останалите заболели са на домашно лечение, събщават от РЗИ-Враца. През изминалото денонощие е починал 59 г. мъж от гр. Враца. Активните случаи в област Враца са 1..

публикувано на 05.12.20 в 15:08

Коледната елха в Белоградчик светна

Грейнаха светлините на коледната елха в Белоградчик , съобщават от общината. За първа година радостното събитие не бе придружено от тържество. Дядо Коледа обаче, не пропусна да пристигне и да раздаде коледни сладки на събралите се малки и големи, като им пожела да бъдат здрави, добри и успешни.  Новата елха е висока 9 метра и е разположена в..

публикувано на 05.12.20 в 13:45

С нова дограма се сдоби клуба на Пенсионера в Дреновец

Монтирана е нова дограма на фасадата на клуба на Пенсионера в село Дреновец . Отремонтирани са и помещения в читалището, в което ще бъдет преместени музените сбирки , коментира кмета на община Ружинци Александър Александров : "Довършваме в Дреновец. Поставихме дограма на клуба на Пенсионера. Имаме шпакловане и боядисване на бившата..

публикувано на 05.12.20 в 12:40

Дариха 258 електронни устройства за деца от Видинско

258 настолни компютри и лаптопи и 98 монитора пристигнаха във Видински фонд "Читалища" вчера . Дарението е от Организация "Фабрика за идеи". От днес тези устройства ще тръгнат към деца и младежи от цялата област, за да могат те да се включат в дистанционното обучение , каза Славена Петрова , председател на Видински фонд "Читалища": "Вчера..

публикувано на 05.12.20 в 11:11

Доброволците от младежкия червен кръст към училището в Зверино с награда от президента

Клуб "Български младежки червен кръст" към СУ "Свети Климент Охридски" в село Зверино , община Мездра е отличен от президента. Поводът е  Деня на доброволеца, за "Доброволческа инициатива на 2020 година",  съобщи ръководителят на клуба Петя Илиева . "За посланик на доброто миналата година получихме първа награда в НДК, а тази година съм..

публикувано на 05.12.20 в 09:30

Отбелязваме международния ден на доброволеца

На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца . По повод Деня на доброволеца Международната федерация на обществата на Червения кръст и Червения полумесец /International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies/ организира 24-часово излъчване на живо с участие на доброволци от целия свят, които да споделят какво означава..

публикувано на 05.12.20 в 08:30

Над 200 са новите случаи с COVID-19 в Северозапада

Най-много заразени с COVID-19 в Северозапада има в област Враца 135, следвана от Монтана с 56. В област Видин новите са 21. 3 614 са новите случаи на коронавирусна инфекция у нас при направени 9 530 PCR теста. Положителни са 37.9% от направените проби. Това показват данните в единния информационен портал към полунощ.  2 536 души са излекуваните..

публикувано на 05.12.20 в 07:48