Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сега ли е моментът за нова Конституция?

Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова депозира в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция на Република България. Това се случи след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че е готов да се срещне с коалиционните си партньори, за да търси подкрепа за проекта. Той поиска да бъде създадена контактна група, която да осигури поне 120 гласа в парламента, за да може предложението за нова конституция да бъде подкрепено още в първия работен ден след ваканцията - 2 септември. В края на миналата седмица Борисов обяви, че по този начин ще бъде направен рестарт на държавата.


Правилен политически ход ли е това предложение и сега ли е най-точният момент за свикване на Велико народно събрание и за нов основен закон на стараната?

Протестиращите в столицата определиха обявените решения на премиера като печелене на време. Те заявиха, че продължават с исканията си за оставка.

"Отдавна е време за промени в конституцията, но не по инициатива на премиера Бойко Борисов", това пък заяви правозащитникът адв. Михаил Екимджиев. Според него предложените от премиера промени в законодатеството могат да се направят и от обикновено народно събрание.

Адвокат Михаил Екимджиев"Великото народно събрание трябва да решава само някои изключително важни въпроси- формата на управление, териториалната цялост и т.н. Иначе основните въпроси, свързани с функционирането на различните власти, с балансите между тях, се решават и от обикновено народно събрание. Отделно от това, свикването на Велико народно събрание е изключително трудно и ще се загуби излишно време и енергия. Не значи, че при всяко вълнение, при всеки протест, трябва да се говори за преучредяване на държавата. Просто трябва да се "пипнат" балансите между властите. Да, трябва да се промени структурата и функциите на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет, но това категорично не означава задължително свикване на Велико народно събрание. Да, има много какво да се прави по конституцията, но това означава да се промени сегашната, а не да се приема нова. Нова конституция означава да се предефинират основните принципи на функциониране на държавата, основните принципи за правата на човека и т.н."

Според Михаил Екимджиев предложението на премиерът Борисов за Велико народно събрание и нова конституция е опит да размие фокуса на вниманието и да промени дневния ред на обществото.

Протестите, оставката и предсрочните избори се подкрепят, макар още да не се вижда ясна алтернатива и нови лидери- това е един от изводите на "Галъп интернешънъл" от национално изследване, проведено от 30 юли до 7 август.

"С този ход от една страна премиерът успя да измести темата на разговора от това да се говори за неговата оставка към това да си говорим за нова конституция и Велико народно събрание. От друга страна, ако досега успешният дебат се ръководеше от протестиращите и от техните искания, сега Борисов наложи нова тема и взе инициативата. От друга страна протестиращите не подеха тази негова идея, те не искат диалог, а неговата оставка. Протестите най-вероятно ще продължат. Според мен, в момент на тежка икономическа криза, която се очаква по думите на правителството, не би следвало да се обсъждат въпроси за смяна на конституцията, на модела на управление, за Велико народно събрание. По темата трябва да се състои много широк обществен дебат. Управляващата партия, която внася предложението за нова конституция, в момента има изключително ниско доверие пред обществото и от тази гледна точка това би се приело с недоверие. От политическа гледна точка моментът не е подходящ, но това беше много умел и хитър ход от страна на Борисов", коментира Яница Петкова, социолог в Галъп интернешънъл.

С проекта си за нова Конституция, освен анонсираните в петък от Борисов промени в основния закон- намаляване на броя на депутите, реформи в съдебната система, гражданите да могат да сезират Конституционния и пр., ГЕРБ предлага още премахване на Великото народно събрание и на правото на президента да назначава главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.  

Повече по темата- в прикачения звуков файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21