Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сега ли е моментът за нова Конституция?

Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова депозира в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция на Република България. Това се случи след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че е готов да се срещне с коалиционните си партньори, за да търси подкрепа за проекта. Той поиска да бъде създадена контактна група, която да осигури поне 120 гласа в парламента, за да може предложението за нова конституция да бъде подкрепено още в първия работен ден след ваканцията - 2 септември. В края на миналата седмица Борисов обяви, че по този начин ще бъде направен рестарт на държавата.


Правилен политически ход ли е това предложение и сега ли е най-точният момент за свикване на Велико народно събрание и за нов основен закон на стараната?

Протестиращите в столицата определиха обявените решения на премиера като печелене на време. Те заявиха, че продължават с исканията си за оставка.

"Отдавна е време за промени в конституцията, но не по инициатива на премиера Бойко Борисов", това пък заяви правозащитникът адв. Михаил Екимджиев. Според него предложените от премиера промени в законодатеството могат да се направят и от обикновено народно събрание.

Адвокат Михаил Екимджиев"Великото народно събрание трябва да решава само някои изключително важни въпроси- формата на управление, териториалната цялост и т.н. Иначе основните въпроси, свързани с функционирането на различните власти, с балансите между тях, се решават и от обикновено народно събрание. Отделно от това, свикването на Велико народно събрание е изключително трудно и ще се загуби излишно време и енергия. Не значи, че при всяко вълнение, при всеки протест, трябва да се говори за преучредяване на държавата. Просто трябва да се "пипнат" балансите между властите. Да, трябва да се промени структурата и функциите на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет, но това категорично не означава задължително свикване на Велико народно събрание. Да, има много какво да се прави по конституцията, но това означава да се промени сегашната, а не да се приема нова. Нова конституция означава да се предефинират основните принципи на функциониране на държавата, основните принципи за правата на човека и т.н."

Според Михаил Екимджиев предложението на премиерът Борисов за Велико народно събрание и нова конституция е опит да размие фокуса на вниманието и да промени дневния ред на обществото.

Протестите, оставката и предсрочните избори се подкрепят, макар още да не се вижда ясна алтернатива и нови лидери- това е един от изводите на "Галъп интернешънъл" от национално изследване, проведено от 30 юли до 7 август.

"С този ход от една страна премиерът успя да измести темата на разговора от това да се говори за неговата оставка към това да си говорим за нова конституция и Велико народно събрание. От друга страна, ако досега успешният дебат се ръководеше от протестиращите и от техните искания, сега Борисов наложи нова тема и взе инициативата. От друга страна протестиращите не подеха тази негова идея, те не искат диалог, а неговата оставка. Протестите най-вероятно ще продължат. Според мен, в момент на тежка икономическа криза, която се очаква по думите на правителството, не би следвало да се обсъждат въпроси за смяна на конституцията, на модела на управление, за Велико народно събрание. По темата трябва да се състои много широк обществен дебат. Управляващата партия, която внася предложението за нова конституция, в момента има изключително ниско доверие пред обществото и от тази гледна точка това би се приело с недоверие. От политическа гледна точка моментът не е подходящ, но това беше много умел и хитър ход от страна на Борисов", коментира Яница Петкова, социолог в Галъп интернешънъл.

С проекта си за нова Конституция, освен анонсираните в петък от Борисов промени в основния закон- намаляване на броя на депутите, реформи в съдебната система, гражданите да могат да сезират Конституционния и пр., ГЕРБ предлага още премахване на Великото народно събрание и на правото на президента да назначава главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.  

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Вижте още
Росен Илиев, кмет на село Комощица

Кметът на Комощица: Все още чакаме ремонта на пътя до селото

Днес  ще посетим село Комощица в община Якимово. През него минава река Душилница, на която, в близост до селото, се намират и два микроязовира - Вълков връх и Илиевското.  Името на селото произлиза от растението камъш – вид тръстика , или позната още като папур. Комощица се намира на 34 км от областния център, Монтана и на 13 км от Лом...

публикувано на 24.03.23 в 14:00

Проф. Георги Рачев: Дълбоко в себе си аз съм много "зелен", но съм и много трезвомислещ

На 21 март, точно в 23:24 часа, настъпи астрономическата  пролет . Мартенското равноденствие отбеляза началото на пролетния сезон в Северното полукълбо. На днешния 23 март се отбелязва Световният ден на метеорологията: науката, изучаваща атмосферните явления и климатичните условия, тяхното моментно състояние и прогнозирането им. Какъв ще бъде вторият..

публикувано на 23.03.23 в 10:05
Снимката е илюстративна

Българите пътуват повече зад граница - кои са предпочитаните дестинации?

Пътуванията на български граждани в чужбина през първия месец на годината са 504 хиляди, или със 7.2% над регистрираните през януари 2022 година, сочи изследване на Националния статистически институт. Най-голям брой пътувания са осъществени към Турция, Гърция, Сърбия, Румъния, Република Северна Македония, Германия, Австрия, Испания, Италия и..

публикувано на 22.03.23 в 11:50

Какъв е ефектът от еврофинансирането в Северозапада?

Българската телеграфна агенция организира три местни регионални конференции, посветени на бъдещето на Северозападния регион, в трите областни центъра - Видин, Монтана и Враца . Участниците в дискусиите се фокусираха върху степента на сближаване и постигнатото в предходния период по оперативните програми, бъдещите предизвикателства и промени в..

публикувано на 21.03.23 в 13:57

Професионалното образование - мост към пазара на труда

Професионалното образование продължава да произвежда кадри – около 40% от завършващите всяка година ученици (и около половината от учащите след VIII клас). Така всяка година образователната система осигурява по близо 20 хиляди младежи с професионална квалификация . В същото време данните показват силен недостиг на подходящи кадри. Около ¾ от..

публикувано на 20.03.23 в 15:50

Все повече хора избират живота на село

Около 100 000 души са избрали да се преместят на село в последните 3 години. Това показва проучване на платформата "Живот на село“. В повечето случаи, хората избират населени места, близки до областните центрове, коментира за Радио ВИДИН основателят на платформата Ивайло Вътовски : "Изследваме, всъщност,  колко са сделките с..

публикувано на 15.03.23 в 11:00

Цените на храните от производител до магазина

Повишението на цените на хранителните продукти от началото на годината продължава, а потребителската кошница все повече олеква.  Защо се повишиха цените на храните и на какво се дължи поскъпването им? Търсим отговор на тези въпроси от производители от Северозапада. На видинския пазар търговията е слаба. Местните производители, които предлагат..

публикувано на 13.03.23 в 15:50