Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сега ли е моментът за нова Конституция?

Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова депозира в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция на Република България. Това се случи след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че е готов да се срещне с коалиционните си партньори, за да търси подкрепа за проекта. Той поиска да бъде създадена контактна група, която да осигури поне 120 гласа в парламента, за да може предложението за нова конституция да бъде подкрепено още в първия работен ден след ваканцията - 2 септември. В края на миналата седмица Борисов обяви, че по този начин ще бъде направен рестарт на държавата.


Правилен политически ход ли е това предложение и сега ли е най-точният момент за свикване на Велико народно събрание и за нов основен закон на стараната?

Протестиращите в столицата определиха обявените решения на премиера като печелене на време. Те заявиха, че продължават с исканията си за оставка.

"Отдавна е време за промени в конституцията, но не по инициатива на премиера Бойко Борисов", това пък заяви правозащитникът адв. Михаил Екимджиев. Според него предложените от премиера промени в законодатеството могат да се направят и от обикновено народно събрание.

Адвокат Михаил Екимджиев"Великото народно събрание трябва да решава само някои изключително важни въпроси- формата на управление, териториалната цялост и т.н. Иначе основните въпроси, свързани с функционирането на различните власти, с балансите между тях, се решават и от обикновено народно събрание. Отделно от това, свикването на Велико народно събрание е изключително трудно и ще се загуби излишно време и енергия. Не значи, че при всяко вълнение, при всеки протест, трябва да се говори за преучредяване на държавата. Просто трябва да се "пипнат" балансите между властите. Да, трябва да се промени структурата и функциите на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет, но това категорично не означава задължително свикване на Велико народно събрание. Да, има много какво да се прави по конституцията, но това означава да се промени сегашната, а не да се приема нова. Нова конституция означава да се предефинират основните принципи на функциониране на държавата, основните принципи за правата на човека и т.н."

Според Михаил Екимджиев предложението на премиерът Борисов за Велико народно събрание и нова конституция е опит да размие фокуса на вниманието и да промени дневния ред на обществото.

Протестите, оставката и предсрочните избори се подкрепят, макар още да не се вижда ясна алтернатива и нови лидери- това е един от изводите на "Галъп интернешънъл" от национално изследване, проведено от 30 юли до 7 август.

"С този ход от една страна премиерът успя да измести темата на разговора от това да се говори за неговата оставка към това да си говорим за нова конституция и Велико народно събрание. От друга страна, ако досега успешният дебат се ръководеше от протестиращите и от техните искания, сега Борисов наложи нова тема и взе инициативата. От друга страна протестиращите не подеха тази негова идея, те не искат диалог, а неговата оставка. Протестите най-вероятно ще продължат. Според мен, в момент на тежка икономическа криза, която се очаква по думите на правителството, не би следвало да се обсъждат въпроси за смяна на конституцията, на модела на управление, за Велико народно събрание. По темата трябва да се състои много широк обществен дебат. Управляващата партия, която внася предложението за нова конституция, в момента има изключително ниско доверие пред обществото и от тази гледна точка това би се приело с недоверие. От политическа гледна точка моментът не е подходящ, но това беше много умел и хитър ход от страна на Борисов", коментира Яница Петкова, социолог в Галъп интернешънъл.

С проекта си за нова Конституция, освен анонсираните в петък от Борисов промени в основния закон- намаляване на броя на депутите, реформи в съдебната система, гражданите да могат да сезират Конституционния и пр., ГЕРБ предлага още премахване на Великото народно събрание и на правото на президента да назначава главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.  

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00