Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплатата най-често е причина да напускаме работа

В Северозапада всеки четвърти е с намерение да потърси алтернатива

Снимка: Радио Видин
Неудоволетворителното възнаграждение е причина ¾ от българите да сменят работното си място. Това показва  проучване на Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология към БАН на пазара на труда. Извършено е през първите три месеца на годината, а данните от анализа са оповестени преди дни. Българинът напуска работа, когато вече има друга, казва психологът в Бюрото по труда във Видин Валери Димитров:

"Няма нищо странно в това, че един човек напуска работа понеже е недоволен от трудовото възнаграждение, но моите  наблюдения са, че  доволен или не, българинът напуска една работа едва тогава, когато вече си е подсигурил друга. В това няма нищо лошо и осъдително, нарича се пазар на труда. Всеки иска да се реализира по възможно най-добрия начин. Всеки търси възможно най-доброто трудово възнаграждение, но нещата не се изчерпват само с парите, когато говорим за причини, които акумулират някакво текучество. Ако човек започне да се взира по-внимателно, непременно ще достигне и до други неща, които съвсем не са за подценяване. Ще изброя съвсем накратко: неприемливи условия на труд, разминаване между договореното първоначално и това, което се възлага в действителност,  несъответствия между работещия и екипа..."

На Марина, която наскоро се е върнала от чужбина, вече се е случвало да напуска работа в търсене на по-добри условия и развитие в друга област. Не скрива също, че се налагало и да оставала на работа при неприемливи за нея условия, защото не е имала алтернатива.  


В Северозапада всеки четвърти анкетиран споделя, че обмисля да напусне или смени работата си заради ниското заплащане или работната среда, сочи проучването на пазара на труда. Много от хората търсят по-добра възможност за работа в други региони на страната или пък в чужбина.

"Какво да ви кажа. Имам три деца, които не са тук, а са в три държави. Чуваме се, виждаме се по скайпа. Като не можеш да намериш тук работа, естествено, че не можеш да станеш клошар по улиците. Младите хора трябва да са борбени и да се развиват"-разказва видинчанка.   
 
Освен възнаграждението други водещи причини за напускането на работа са здравословното състояние, както са посочили 63 % от участниците в проучването. За 62 % определяща е високата степен на стреса. 60 % пък посочват като причина авторитарното ръководство на началниците си. 


 
Резултатите от проучването сочат, че жените и семейните хора са по-ценни като работници, защото са по-лоялни към фирмите. Фактор за оставане на работното място е и възрастта. По-възрастните са готови на компромиси, за да запазят работата си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47