Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 6 000 лични карти изтичат до края на годината във Видинско

Снимка: БГНЕС


6 200 души трябва да подменят своите лични карти до края на годината в област Видин. В същия срок изтича валидността на около 2 600 паспорта и на 5 200 шофьорски книжки. Въпреки наближаването на крайния срок, струпване на много хора пред паспортното няма. Рано тази сутрин да извадят нови документи дойдоха 10-ина души. Обясниха, че обслужването е бързо, въпреки че се извършва на едно гише:


"В понеделник подадох за бърза поръчка, сега ще ги взема. В понеделник бързо минаваше, сега не зная. Още не приемат, от 8:30 започват... Чакам да взема паспортите на децата, ще пътуваме в Германия, там ще живеем. Тук няма живот, няма работа. Майката е вече там, сега остава ние да отидем и оставаме там. Обслужването е добре, няма чакане... Чакам за първа лична карта, на 14 години съм. Вълнувам се... От рано чакаме, дойдохме с влака от Дреновец... Сменихме документа и бягаме, тук няма пари, няма ядене..."


680 заявления за издаване на документи за самоличност са подадени през последната седмица в сектор "Български документи за самоличност" към Областна дирекция на МВР Видин, сектор "Пътна полиция" и Районните управления в Белоградчик и Кула. В същото време са връчени 740 документа. 


Заявления за подмяна на личните документи могат да се подават в съответните звена в област Видин, припомни началникът на сектор "Български документи за самоличност" Румен Младенов:


"Работното време на гишетата в делнични дни е от 8:30 до 17:30 часа, без обедна почивка. Създадена е организация и се осъществяват мероприятия за организиран прием на заявления от български граждани от институции, ведомства, кметства и др. "

Снимка: Радио Видин

Хората, които притежават валиден електронен подпис, могат да подадат заявлението си по електронен път на адрес e-uslugi.mvr.bg. Макар че този вариант е бърз и удобен, от началото на годината само трима жители на региона са се възползвали от него.

"Заплащането на таксата може да стане по банков път, чрез интернет, по пощата или чрез картово плащане на самото гише. Издаването на първа лична карта на лица от 14 до 16 години е безплатно, издаването на следваща лична карта на лица между 14 и 16 години и за всяка карта на лица между 16 и 18 години е 13 лева, издаването на лична карта на лица от 18 до 58 години с валидност 10 години е 18 лева. Издаването на лична карта на лица от 58 до 70 години е 11 лева, а на лица над 70 години е  безплатно. Издаването на лична карта на лица с трайно намалена работоспособност или със степен на увреждане 50 и над 50% таксата е в размер на 2 лева", обясни още Румен Младенов.


Хората с постоянен адрес в област Видин имат право да подават и предсрочно заявления за издаване на български лични документи. Освен това могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес, когато подават заявление за обикновена услуга. За експресна или бърза е необходимо да подадат заявлението си в Сектор "Български документи за самоличност" във Видин. Готовите лични документи се получават в звеното, където е подадено заявлението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50