Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинската библиотека получи скенер като дарение

4
Снимка: Регионална библиотека Михалаки Георгиев

Видинчани, работещи в чужбина дариха скенер на видинската библиотека "Михалаки Георгиев", с който да могат да се  дигитализират книги. Идеята се родила при разговор между завърналият се от САЩ Едуард Тодоров и приятелите му Кристиян Драгомиров, който живее в Сан Франциско и Красимир Веселинов, който живее в Лондон, сподели Еди:

"Обсъждахме идеи, с какво можем да бъдем полезни на Видин и Кристиян предложи да закупи скенер за книги. При едно от посещенията му във Видин искал да прочете книга от приятел, но за съжаление той имал само едно копие и му е било неудобно да вземе това копие, затова казал ако имаше скенер, тази книга можеше да се сканира и да се сложи в интернет и така се роди идеята."

Директорът на библиотеката Десислава Иванова, благодари на тримата видинчани за дарението:

"Смятам, че този скенер ще ни е много полезен, особено във време, когато ни карат да ограничаваме личните си контакти. Ще можем да сканираме, да дигитализираме копия от документи, части от книги, които да изпращаме на наши читатели по електронен път."
Средствата са дарени от Кристиян, организацията е направил Красимир, а Едуард е координатор на инициативата

Галерия

Вижте още

Среща за развитието на туризма и икономиката във Видин

Насърчаване на сътрудничеството между местните общности и създаването на международна мрежа, в която да се включат е целта на проект "DANUrB+", който бе представен във Видин. С инициативата ще се подпомогне развитието на туризма и на икономиката. Георги Йорданов от Националния туристически клъстер "Българският пътеводител" запозна представители на..

публикувано на 22.04.21 в 13:30

Обработиха срещу кърлежи обществени места във Видин

Дейности по унищожаване на кърлежи е извършена във Видин, съобщават от местната власт. Обработени са зелени площи, паркове, алеи и междублокови пространства. С приоритет са третирани и детските площадки в град Видин, град Дунавци и село Градец. За дезакаризацията са използвани разрешени за употреба биоцидни препарати, в съответната препоръчителна доза и..

публикувано на 22.04.21 в 12:46

Млади математици засадиха дръвчета

Пет дръвчета червен дъб засадиха ученици на Видинската природо-математическа гимназия “Екзарх Антим I" в двора на учебното заведение. Инициативата е на деца от клуб "Екология" с ръководител Цецка Асенова, а повода е Международния ден на Земята, който отбелязваме днес 22 април. Засадените листопадни дръвчета достигат 30-40 м височина и са подходящи за..

публикувано на 22.04.21 в 11:53

Великденска работилница ще твори в домашни условия

За трета поредна година Младежки дом - Монтана организира Великденска работилничка. Желаещите да се включат трябва да творят в домашни условия.  Развихрете вашето въображение и уловете моментите - боядисване на яйца, изработване на великденски украси, декорации, сувенири и картички от своята импровизирана домашна работилничка. Търсим оригинални..

публикувано на 22.04.21 в 11:02
Електронни услуги чрез мобилно устройство

Увеличен интерес към е-услуги от началото на годината

Близо 10 000 са общо заявените електронни услуги от началото на 2021 г., съобщават от Държавна агенция "Електронно управление". Най-често търсената е-услуга е "Регистрация на търсещи работа лица". За първите три месеца на годината тя е заявена 1625 пъти, а от началото на пандемията до сега е използвана 17 894 пъти. Другите често заявявани услуги са..

публикувано на 22.04.21 в 11:01

Пъстра програма за Великден във Видин

По случай Възкресение Христово Общината , съвместно с Видинска света митрополия, организират разнообразна празнична програма. Фестивал в крепостта „Баба Вида“, концерти, театрална постановка, работилници, изложба на видински шевици – това са само част от събитията, включени в нея. Подарък за децата е постановката „Браво, Франклин!“, която..

публикувано на 22.04.21 в 10:56

Отровиха домашни кучета в Ракево

Две домашни кучета са отровени в имот в село Ракеово, съобщават от полицията във Враца. За инцидента е сигнализирал жител на населеното място, който твърди, че престъплението е извършено в периода от 19 - 21 април. Назначена е ветеринарна експертиза. По случая в РУ-Враца е образувано досъдебно производство. Снимката е илюстративна.

публикувано на 22.04.21 в 10:39