Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца се готви за литературен фестивал

Снимка: Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Магията на думите ще пресъздават известни творци в литературния фестивал "Враца - книжен град". Участници ще изработват хартия и ще рисуват със светлина във второто издание на събитието, организирано от Регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца. Фестивалът ще се проведе от 24 до 26 септември 2020 година, а целта е събитието да събере на едно място автори и читатели, да насърчи любовта към книгите, думите и четенето, да вдъхнови хората от всички възрасти да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си.

Спектакъл и огнено шоу на театрална група ТЕМП са предвидени за официалното откриване, което започва от 18:30 часа на 24 септември. От 19:00 часа врачани ще могат да се срещнат със Стефан Вълдобрев, който ще представи своята "Книга за песните". Специално за втория фестивален ден - 25 септември петък, във Враца ще пристигне атрактивният плевенски художник Деян Павлов-Джими, който ще направи демонстрации на ръчно изработване на хартия, от 10:00 часа. Гост на творческата вечер ще бъде журналистът Георги Тошев. От 19:30 часа той ще представи книга и филм, посветени на актьора Георги Парцалев. Прожекцията ще бъде на открито, пред сградата на библиотеката и се осъществява със съдействието на кино "Метропол". Третият фестивален ден - 26 септември започва в 11:00 часа с "Джобни чародейства" - куклен моноспектакъл на Мануела Саркисян, в който специален участник е публиката. В 18:00 часа същия ден в града ще пристигне актьорът и илюзионист Ненчо Илчев. Той ще представи "Забранената книга за фокуси", както и някои от специалните си магически трикове. В 19:30 часа ще отвори и Ателието за рисуване със светлина на център АЛОС. Всеки един от присъстващите ще може да сътвори приказен свят с помощта на атрактивната фотографска техника light-painting. Всеки участник в това приключение ще си тръгне с подарък - необикновена снимка от своята история!
В рамките на фестивала, в дните от 24 до 26 септември, ще бъде обособено книжно изложение. Фестивалните шатри ще бъдат разположени пред Народно читалище "Развитие 1869", за да предложат на врачани стотици книжни заглавия. Книжното изложение ще бъде отворено от 10:00 до 20:00 часа. Всички събития са безплатни и ще се провеждат пред сградата на Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца, при строго спазване на социална дистанция и обявените противоепидемични мерки.

Партньори на фестивала са Община Враца, Народно читалище "Развитие 1869"- Враца, Регионално управление на образованието - Враца. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Здравеопазването в Северозапада е най-достъпно във Враца, сочи статистиката

Достъпът до здравеопазване в област Враца е по-голям и два пъти повече от останалите две области в Северозападна България. Въпреки концентрацията на лекари, медицински персонал и болнични заведения, здравеопазването във Врачанско продължава да изглежда недостатъчно, за да удовлетвори нуждите на населението, това показват данните на Националния..

публикувано на 10.07.24 в 09:32

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45

Безплатна минерална вода раздават във Видин заради жегите

Заради очакваните високи температури днес и в следващите дни от 11:30 до 14:00 часа , пред сградата на Общинска администрация на пл. "Бдинци" ще бъде обособен пункт, от който преминаващите граждани ще могат да получат безплатна бутилка минерална вода .  Община Видин провежда всяко лято акции за раздаване на минерална вода, когато от..

публикувано на 10.07.24 в 07:38

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22