Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна петото издание на "Опера върховете"

Снимка: Радио ВидинЗапочна Петият летен фестивал "Опера на върховете”- Белоградчишки скали. Тази година фестивалът е в обновения Летен кинотеатър "Гъбите" в града под скалите. Петото издание започна с концерт, посветен на 170-тата годишнина от  Белоградчишкото въстание, а програмата продължи с арии и дуети от популярни опери.

"За всички нас Петият фестивал "Опера на върховете"- Белоградчишки скали е важен, защото правим едно специално посвещение на подвига на героите от Белоградчишкото въстание. Тази година се навършват 170 години от паметната 1850 година, когато този край възроптава срещу едно робство. Желае да бъде независим. Въпреки кървавия метеж на това въстание, подвига остава в паметта на поколенията и ние като съвременници сме длъжни да дадем нашия поклон към този истински подвиг на героите. Затова и концертът е с една първа българска част, в която ние отправяме  една молитва и една благодарност и признателност, и същевременно един резонанс на трагичен марш на въстаниците с една песен на Любомир Пипков "Конници, конници, кървави конници". Втората част пък е вече скок в класиката и по този начин имаме пък удоволствието да посветим на нашата публика шедьоври и перли от съкровищницата на световната музика с нашия репертоар"- каза директорът на Софийска опера и балет академик Пламен Карталов.


Публиката се наслади на арии и дуети от популярни опери:

"Прекрасно беше, много подредено...Нещо по-различно от миналите години...Изключителна емоция, публиката беше развълнувана. Незабравимо преживяване."


За първи в път програмата на фестивала са включени произведения за най-младата публика. Спектаклите за тях ще са безплатни. Началото им ще е от 18 часа.

Тази вечер на сцената на летния кино-театър в града ще звучи адаптирана версия за деца на „Вълшебната флейта“ от Моцарт. Утре ще е спектакълът „Трите прасенца“ от Александър Райчев.


Вижте още

Снимката на 26 януари 2021 година

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април. Това стана ясно след заседание на Министерския съвет, което беше предхождано от работно съвещание при премиера Борисов. Министър председателят разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките...

публикувано на 26.01.21 в 18:00

Търсят служители в Центъра за обществена подкрепа в Белоградчик

Логопед, психолог, педагог и един специален педагог се търсят за работа в Центъра за обществена подкрепа в Община Белоградчик , според обява, публикувана на сайта на общината.  За всички длъжности се изисква висше образование със степен бакалавър. Другото изискване е кандидатите да имат поне една година стаж по специалността. Допълнителните..

публикувано на 26.01.21 в 16:49

Имунизация през февруари очакват в Центровете за настаняване от семеен тип в община Бойница

Направен е списък на хората от Центровете за настаняване от семеен тип в община Бойница (домуващи и персонал) , които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Социалните заведения в общината са четири. В тях са настанени 55 лица с психични разстройства. Разрешение за поставяне на ваксините е поискано и от техни близки , каза кметът..

публикувано на 26.01.21 в 16:04

Тестват учителите във Видин

Спокойно върви тестването на учителите за COVID-19 във видинската професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", каза директорът Евлогия Манджукова: "При нас започна от 12:30 ч., в момента протича процеса на тестване . Имаме девет души от педагогическия персонал и двама от непедагогическия, които са преболедували. Останалите,..

публикувано на 26.01.21 в 15:46

В ГЕРБ Монтана номинират кандидатдепутати

Номинациите за депутати на партия ГЕРБ в Монтана започнаха. Съгласно указанията на Изпълнителната комисия всяка общинска организация трябва да представи кандидатите си до 8 февруари. Това може да стане по електронен път или на място в централния офис в Монтана.  След това от ГЕРБ ще определят кандидатите за народни представители на партията на Бойко..

публикувано на 26.01.21 в 15:19

Почти 2000 винетки са раздали социалните във Врачанско за 2020 година

9 446 безплатни винетки са раздадени от Регионалната дирекция социално подпомагане във Враца през миналата година, отчетоха от ведомството. Броят издадени безплатни едногодишни винетки  през последния месец на годината е бил 84, за 75 лица и 9 деца. Правоимащи за получаване на безплатна електронна винетка, за един собствен или съпружеска..

публикувано на 26.01.21 в 15:00

128 са активните случаи на COVID в Монтанско

128 души в област Монтана се лекуват от коронавирус. 37 са хоспитализирани, а останалите са на домашно лечение. Петима са новоустановените случаи на COVID инфекция за изминалото денонощие. Няма починали с коронавирус, информират от Регионалната здравна инспекция. За област Монтана  общо диагностицираните лица с COVID-19 са 3 207, излекуваните..

публикувано на 26.01.21 в 14:57