Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

70 години от обявяването на Мездра за град

На 26 август 2020 г. се навършват 70 години от обявяването на Мездра за град. Кръглата годишнина ще бъде отбелязана от Община Мездра с празнична програма през периода 6-22 септември, която включва поредица от културни и спортни прояви.

Обявяването на Мездра за град е значимо събитие в най-новата история на община Мездра, което увенчава десетилетните усилия на няколко поколения общински управници, политически дейци и общественици древното селище край крепостта "Калето" да получи градски статут.

Още в края на 20-те години на XX век местните жители вече имат самочувствието, че Мездра се развива като едно малко градче- търговски, индустриален, транспортен, просветен и културен център на повече от 30 села от Врачанска и Орханийска (Ботевградска) околии. Първият опит Мездра да бъде обявена за град е направен през първата половина на 40-те години на миналия век. На 30 октомври 1943 г. Общинският съвет, оглавяван от кмета Иван Тошев, решава да помоли Министър-председателя и Министъра на вътрешните работи и народното здраве "…да направятъ зависящето предъ почитаемия Министерски съветъ за приемането на с. Мездра на градъ Мездра." За съжаление, по една или друга причина, това предложение не получава подкрепа от централната изпълнителна власт.

Три години по-късно, на 16 декември 1946 г., Общинският народен съвет решава да се сформира делегация от отечественофронтовските организации, водена от кмета Дамян Георгиев, която "да се яви в МВР и да осветли министъра за нуждата от прогласяването на Мездра за град"- мисия, която отново не се увенчава с успех.

През есента на 1949 г. този въпрос отново е поставен на дневен ред. На 24 септември 1949 г. ОбНС, председателстван от Никола Ваклинов, решава да помоли Околийския народен съвет- Враца "да изготви мотивиран доклад до Президиума на Великото народно събрание (ВНС) и да ходатайства да се издаде указ за обявяването на с. Мездра за град. На 12 ноември 1949 г. временната управа на Окръжния народен съвет- Враца, като взема предвид, че "населението в с. Мездра наброява над 6 000 души, че е стопански център на повече от 30 села, че е железопътен възел, че има голям брой индустриални предприятия, че има почти всички учреждения, които се намират и в града, че населението в грамадното си болшинство е заангажирано на работа в предприятията, учрежденията, занаятчийските работилници, кооперативните и общински магазини и др., и че същото е застроено с хубави масивни сгради, намира, че искането е основателно", поради което дава мнение пред Президиума на ВНС Мездра да бъде обявена за град.

С Указ №435 на Президиума на Народното събрание от 26 август 1950 г. Мездренската селска община е призната за градска община и така Мездра става 110-ят град в България. По това време в административно-териториално отношение Мездра се числи към Врачанска околия и има около 6 000 жители, а в състава на общината, освен Мездра, влизат селата Боденец, Брусен, Дърманци, Крета и Ослен Криводол.

БНР подкасти:

Вижте още

Враца е домакин на Европейско състезание по картинг

Над 200 състезатели от 17 държави дадоха началото на Европейското състезание по картинг във Враца.  Състезание от този ранг се провежда за първи път в града и събира 37 отбора от Стария континент.  Това е възможно, благодарение на добрата съвместна работа между общинската управа и Картинг писта Враца. Преди 8 години имаше друг наемател на..

публикувано на 30.09.23 в 14:21

Удължиха приема за заявления по важен проект във Враца

Продължава приемът на заявления за подмяна на отоплителни уреди , съобщиха от общинската управа на Враца. До момента над 500 домакинства са подали необходимите документи за участие в проекта за подмяна на старите отоплителни уреди. Поради големия интерес към програмата срокът за подаване на заявления се удължава до 13 октомври.  Офисът на..

публикувано на 30.09.23 в 13:33

В село Дъбова махала се изгражда водопроводна мрежа

Водопроводна мрежа на стойност над 1 милион лева се изгражда в село Дъбова махала, община Брусарци. Средствата са осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това е единственото село в общината, останало без водоснабдяване, казва кметският наместник Цеко Цеков: "Преди няколко години, когато се правеше ремонта се..

публикувано на 30.09.23 в 13:28

Ловците трябва да предават проби за изследване от отстреляните диви свине

Във връзка с откриването на сезона за групов лов на дива свиня в неделя, 1 октомври, Българската агенция по безопасност на храните напомни на ловците , че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете и трихинелоза.  Вирусът на Африканска чума по свинете не засяга здравето на хората, но..

публикувано на 30.09.23 в 14:05

Подписка за референдум за националния празник започна във Видин

Подписка за референдум за запазване на 3-ти март като национален празник стартира във Видин с гостуване на проф. Искра Баева, обявиха от местна политическа формация. Според професор Баева, с предложението за промяна на националния празник на България  от 3-ти март на 24-ти май се отклонява вниманието от по - важни теми. "Мисля, че това..

публикувано на 30.09.23 в 10:30

С книжен базар продължава фестивалът "Враца - книжен град"

Продължава петото издание на литературния фестивал "Враца - книжен град", организирано от Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца. Програмата на фестивала съчетава събития както за малките читатели, така и за възрастните почитатели на литературата. Тази вечер на фестивала ще гостува писателят Галин Никифоров. Днес отворя врати..

публикувано на 30.09.23 в 08:40

Възстановка край Берковица пресъздава героични събития от Междусъюзническата война

Историческа възстановка на събития от Междусъюзническата война ще бъде представена днес в местността Стежи край Берковица . Организатори на родолюбивата проява са Община Берковица и проф. Иван Гаврилов. Подобно събитие се организира за пръв път в Берковица, обясни експертът в общинската администрация Бойка Попова , която разказа за..

публикувано на 30.09.23 в 08:10