Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нормализират се посещенията в медицинските кабинети във Видин

Снимка: Архив: Радио ВИДИН

Нормализират се посещенията в лекарските кабинети, медицинските центрове, лабораториите, съобщиха от Районната здравноосигурителна каса във Видин след извършените плащания за медицински дейности през юли.

545 000 лева са преведени за болнична помощ през юли, а за специализирана доболнична помощ са изплатени близо 343 000 лева. Над 303 000 лева са преведени на общопрактикуващите лекари. Размерът на средствата за медико-диагностична дейност е над 117 000 лв.

Изплатените суми показват, че все повече здравноосигурени пациенти посещават личните си лекари, лекари-специалисти по профила на заболяването, както и лаборатории за извършване на назначените изследвания, уточняват от Районната здравноосигурителна каса във Видин.

За оказаната през месец юли дентална помощ от стоматологичния пакет, предвиден за заплащане от Националната здравноосигурителна каса, на зъболекарите и медико-денталните центрове в област Видин са преведени повече от 139 000 лв. Подобно на болничната, и при денталната помощ се наблюдава доплащане до достигане на 85% от стойността на обичайната им дейност.

Лекарствата в аптеките срещу представена рецептурна книжка с утвърдена диагноза и терапия се отпускат по обичайния ред, съобщават от РЗОК-Видин.

Близо 522 000 лв. са изплатените средства на аптеките в областта за отпуснатите с рецептурна книжка лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение за първия финансов период на месец юли.       
Вижте още

Враца е домакин на Европейско състезание по картинг

Над 200 състезатели от 17 държави дадоха началото на Европейското състезание по картинг във Враца.  Състезание от този ранг се провежда за първи път в града и събира 37 отбора от Стария континент.  Това е възможно, благодарение на добрата съвместна работа между общинската управа и Картинг писта Враца. Преди 8 години имаше друг наемател на..

публикувано на 30.09.23 в 14:21

Удължиха приема за заявления по важен проект във Враца

Продължава приемът на заявления за подмяна на отоплителни уреди , съобщиха от общинската управа на Враца. До момента над 500 домакинства са подали необходимите документи за участие в проекта за подмяна на старите отоплителни уреди. Поради големия интерес към програмата срокът за подаване на заявления се удължава до 13 октомври.  Офисът на..

публикувано на 30.09.23 в 13:33

В село Дъбова махала се изгражда водопроводна мрежа

Водопроводна мрежа на стойност над 1 милион лева се изгражда в село Дъбова махала, община Брусарци. Средствата са осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това е единственото село в общината, останало без водоснабдяване, казва кметският наместник Цеко Цеков: "Преди няколко години, когато се правеше ремонта се..

публикувано на 30.09.23 в 13:28

Ловците трябва да предават проби за изследване от отстреляните диви свине

Във връзка с откриването на сезона за групов лов на дива свиня в неделя, 1 октомври, Българската агенция по безопасност на храните напомни на ловците , че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете и трихинелоза.  Вирусът на Африканска чума по свинете не засяга здравето на хората, но..

публикувано на 30.09.23 в 14:05

Подписка за референдум за националния празник започна във Видин

Подписка за референдум за запазване на 3-ти март като национален празник стартира във Видин с гостуване на проф. Искра Баева, обявиха от местна политическа формация. Според професор Баева, с предложението за промяна на националния празник на България  от 3-ти март на 24-ти май се отклонява вниманието от по - важни теми. "Мисля, че това..

публикувано на 30.09.23 в 10:30

С книжен базар продължава фестивалът "Враца - книжен град"

Продължава петото издание на литературния фестивал "Враца - книжен град", организирано от Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца. Програмата на фестивала съчетава събития както за малките читатели, така и за възрастните почитатели на литературата. Тази вечер на фестивала ще гостува писателят Галин Никифоров. Днес отворя врати..

публикувано на 30.09.23 в 08:40

Възстановка край Берковица пресъздава героични събития от Междусъюзническата война

Историческа възстановка на събития от Междусъюзническата война ще бъде представена днес в местността Стежи край Берковица . Организатори на родолюбивата проява са Община Берковица и проф. Иван Гаврилов. Подобно събитие се организира за пръв път в Берковица, обясни експертът в общинската администрация Бойка Попова , която разказа за..

публикувано на 30.09.23 в 08:10