Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Полетът на Белка и Стрелка

Снимка: Уикипедия

Днес уважаеми слушатели няма да говорим за домашни любимци, а за космически животни. Или по- точно за животни летели в космоса. Една паметна дата за космонафтиката бе отбелязана на 20 август. 60 години от едно голямо научно постижение свързано с животни. На 19-ти август 1960 г. СССР изстрелва космическия кораб "Корабл-Спутник 2". На борда летят две кучета /Белка и Стрелка/, 42 мишки, сив заек, два плъха, мушици, гъби, семена на растения и култури от зеленото водорасло Chlorella pyrenoidosa. Ден по-късно корабът се завръща на Земята. След отварянето на спускаемата капсула е установено, че всички организми са оцелели. Това е първият полет до орбита и обратно с живи същества! Мисията на "Корабл-Спутник 2" е важна стъпка към изпращането на хора в космоса. За това ни разказва създателя на сайта Космос.1. Бг, Светослав Александров:

"На 4 октомври 1957 година СССР шокира света с изстрелването на първия изкуствен спътник "Спутник 1". Веднага след това историческо постижение съветският лидер Никита Хрушчов настоява навръх 40-годишнината от Болшевишката революция, т.е. на 7 ноември 1957-ма, да бъде проведен нов космически полет. Взето е решение на базата на усвоения опит от "Спутник 1" набързо да бъде приготвен кораб, който да е способен да поддържа живота на куче. Техническите екипи успяват и на 3-ти ноември, броени дни преди големите празненства, е изстрелян "Спутник 2" с кучето Лайка. Но за толкова кратко време на подготовка няма как да бъде конструиран функционален кораб, който не само да може да лети в космоса, но и да се завръща на Земята. Всички знаят, че мисията на Лайка ще е еднопосочна...Прототипът на първия "Восток", известен под названието "Корабл-Спутник 1", е изстрелян на 15 май 1960 година. На борда на кораба не пътува куче. Целта на мисията е да бъде изрепетирано навлизането в атмосферата и кацането на Земята, но поради грешка в системата на навигация, вместо да бъдат проведени маневри за излизане от орбита, "Корабл-Спутник" се озовава в по-висока околоземна орбита. Въпреки че мисията не се увенчава с желания завършек, главният конструктор Сергей Корольов е щастлив. За пръв път е доказано, че космически кораб може да маневрира в космическото пространство, което проправя пътя към по-нататъшни дългосрочни експедиции. На 28-ми юли е изстрелян нов кораб, който не получава официално название, тъй като ракетата-носител аварира по-малко от минута след началото на полета и не е достигната орбита. Заради катастрофата кучетата Чайка и Лисичка загиват...И стигаме до паметния 19-ти август, когато, в 11:38 ч. българско време, е изстрелян "Корабл-Спутник 2". Няколко часа по-късно наземните станции в Западна Германия и Швеция потвърждават, че корабът е в орбита и излъчва радиосигнали. Типично за политиката на СССР, в началото на мисията никакви подробности за полета не са оповестени (източник . По време на кацането, подобно на мисията на "Корабл-Спутник 1", отново възникват проблеми с навигацията. Този път обаче инженерът Игор Яцунски е разработил резервен вариант за извеждане от орбита посредством сензор за ориентация по слънцето. Ретроракетната система се запалва нормално и "Корабл-Спутник 2" се завърща на Земята. Кучетата са в добро състояние и медицинските тестове не показват никакви отклонения. Сега вече е позволено на света да научи за Белка и Стрелка - първите животни, завърнали се на Земята след орбитална мисия. По-късно Стрелка се окучва, а едно от кученцата е подарено на семейството на американския президент Джон Кенеди. Но това е друга история. Достатъчно е да споменем, че Белка и Стрелка се радват на дълъг живот след тяхната експедиция, а след смъртта им са препарирани и днес могат да се видят в Музея на космонавтиката в Москва..."


Следващата мисия е на 1-ви декември 1960-та, когато е изстрелян "Корабл-Спутник 3". На борда му летят живи организми, в това число кучетата Пчолка и Мушка. Но макар че орбиталният етап на мисията протича нормално, по време на спускането ретроракетният двигател не се изключва по план и работи по-дълго от предвиденото. Поради страх спускаемата капсула да не попадне на територията на чужда държава, съветското ръководство решава да взриви кораба. Пчолка и Мушка загиват.

На 22-ри декември е направен нов опит за изстрелване на кораб, който не получава официално название, тъй като ракетата-носител се проваля по време на работата на третата степен. На борда пътуват кучетата Дамка и Красавка. Поради щастливо стечение на обстоятелствата, мисията завършва с хепи енд. Системите за целевото разрушаване на кораба в случай на авария не сработват и капсулата се завръща безпроблемно на Земята. Изпратени са екипи, които спасяват Дамка и Красавка.

Чак през 1961 година СССР се реваншира за гореспоменатите аварии - на 9-ти март е изстрелян "Корабл-Спутник 4" с кучето Чернушка, а на 25-ти март е полетът на "Корабл-Спутник 5" със Звьоздочка. Тези две поредни успешни мисии дават достатъчно увереност на съветските власти, че конструкцията на "Восток" е стабилизирана и така на 12-ти април се стига до полета на Юрий Гагарин.

Вижте още

Капернаумският разслабен

В шестата неделя след Петдесетница - на Разслабения , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Бог е церител на душите и телата на човеците и ни дава пълното свидетелство чрез днешното евангелско събитие, че Бог ни обича, милва и спасява, и желае на всекиго доброто.  В днешното евангелско четиво се разказва за още едно..

публикувано на 01.08.21 в 08:00

Изложбата "Последвай стъпките" гостува във Видин

Пътуваща изложба, разкриваща богатството на българския танц, ще бъде открита във Видин в рамките на фестивала "Дунавски вълни". Експозицията е озаглавена "Последвай стъпките" и  ще бъде разположена върху защитна дига на река Дунав, от Телеграф капия в посока Художествената галерия. В този участък от дигата ще бъдат поставени 17 платна, върху които има..

публикувано на 30.07.21 в 17:25

С платно по въздух и вода

Чавдар Славчов има много интересно хоби. Той обича да лети във въздуха с парапланер. Разработен на базата на спортните парашути, парапланерът е крило, което се напълва с въздух от въздушния поток. Това е безмоторно средство за летене, което с помощта на възходящите въздушни течения, или така наречените термики, се издигаш във въздуха и политаш...

публикувано на 30.07.21 в 17:08

Туризъм по време на пандемия - подкрепата на Европа, за да оцелее браншът и за безопасността на пътуващите

В месеците на пандемия ограничихме пътуванията извън границите на страната, а освен хората, редица браншове, сред които и туризма, бяха силно засегнати. Затова Европейският съюз въведе редица мерки  за подпомагане на сектора, както и за защита прaвата на пътниците.  Въпреки пандемията, желанието да опознаваме нови места и да пътуваме..

публикувано на 30.07.21 в 14:20

Сърцат кмет променя порядките в Малорад

Село Малорад  е едно от големите села в община Борован, в което живеят около  2500 души. Влизаме в селото по разкопани улици, оказва се, че в момента навсякъде се подменя ВиК мрежата.В центъра пред общината има движение. Хора чакат да си вземат пенсиите, други са седнали на кафе пред местното заведение, а един човек коси тревните площи. Обясняват ни ,че..

публикувано на 30.07.21 в 13:00

Пенсионери от Брегово и Ново село се събират край река Дунав

Клубът на пенсионера и хората с увреждания в Ново село активизира своята дейност.  В събота той ще приеме гости от пенсионерския клуб в Брегово. Близо  30 души от Брегово и още толкова от Ново село ще се срещнат на  Централния плаж в Ново село.  За гостите от Брегово е направена програма за запознаване с някои забележителности на селото. Първо  -  ще..

публикувано на 30.07.21 в 11:45

Изкачват връх Миджур в последния ден на юли

Традиционното изкачване на връх Миджур, висок 2168 метра, тази година ще се проведе на 31 юли, събота . Сборният пункт е хижа "Миджур" над село Горни Лом, а тръгването е в 7 часа. Организаторите от туристическо дружество "Бонония" са осигурили безплатен превоз от Видин до хижа "Миджур" и обратно. Автобуса ще тръгне в 5 часа сутринта от автогара..

публикувано на 29.07.21 в 14:24