Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на село Бързия е в туризма и минералната вода

Атанас Алексов, кмет на Бързия: " За мен е удоволствие да се заселят млади хора в Бързия, дори съм щастлив"

11
село Бързия, общ изглед
Снимка: фейсбук


Старопланинското село  Бързия се намира на пътя, който минава  през прохода Петрохан, на 6 км от Берковица, на 20 км от Монтана. 1460 са жителите на населеното място, в което има училище, детска градина, здравен пункт, а  вече и голям нов супермаркет.  

Село Бързия е разположено на километри по течението на реката. В центъра са сградите на кметството, читалището, магазинчета и кафенета.  На пътя на улицата са насядали местните жители, които предлагат различни природни продукти - малини, смокини, гъби, горски чай и кисело мляко.

Селото има паметник, посветен на  загиналите през войните петдесет и седем души. В чертите на селото е и третата ВЕЦ „Клисура“.

Според преданията в по-далечно време селото е било в местността Белата вода и се е наричало Горна Клисура. По-късно селото се установява на днешното място под името Дервент. Така е и включено в турските документи. След Освобождението променя името си в  Клисура, а от 1950 г. е познато под името Бързия.

Основният поминък на Бързия е бил дърводобив и дървопреработване. Днес селото разчита и на туризма. Идеята е да се развива и балнеоложки туризъм.

Църквата „Свети Николай Чудотворец“ е построена през XVI век и се намира в центъра на селото. Тя е еднокорабна, без прозорци. Преправяна е през ХХ в. Стенописите са от 1870 г. и са дело на неизвестен зограф. 

В историята на селото се споменава,  че  четири пъти тук е отсядал Константин Иречек,  а през 1867 г. тук е минал Панайот Хитов с четата си.

В близост до село Бързия се намира Клисурският манастир. 

Започваме разговора с кмета на село Бързия Атанас Алексов с новина -  в селото е открит нов супермаркет, който е част от верига магазини. 8 души намират работа в него.

нов супермаркет в Бързия"Попаднахме на добър човек, който го купи, "Петрохан-Бързия" държеше това заведение, то е ресторант с бар, и направихме един от най-хубавите магазини...той има девет такива, ще прави и хотел, имаме и банкомат...8-10 човека намират работа там .. Очакваме догодина да заработи нов спа-център със зимен басейн и два летни басейна,  Ремонтираме три улици, всичко това го постигнахме с добрата ни работа с общинския кмет на Берковица. Единственото нещо е, че ние не можем да пием хубава вода, ние даваме вода на Враца и Монтана, а ние не пием качествена вода. Имаме съоръжение, направено по европейска програма със силози с кристален пясък, който да пречиства водата, но нещо не се получава. Когато вали дъжд, не можем да избистрим водата. Имаме нов управител на ВиК - Берковица, която е решила да се справи с проблема...

 Най-големият ми приоритет е водата, да я избистрим и да стане чиста за пиене, защото ние пием вода от магазините. Имам идеи за решаване на този проблем, според мен трябва да се направи някакъв утайник преди това пречиствателно съоръжение....Залагаме на туризма и на добив на гора, основният ни поминък е това...Имаме си всичко, има много вили на софиянци и монтанчани, има частен хотел с басейн.."

минерален басейн в Бързия
В Бързия залагат на спа-туризма, на чистата природа, на планината и минерална вода. 

На края на село Бързия някога се е намирала минералната баня. Температурата на минералната вода е 31,8 °C. Лекувала сърдечно-съдови заболявания, хипертонична болест I и II стадий, леки и средно тежки увреждания на сърдечния мускул и клапния апарат, исхемична болест на сърцето; заболявания на опорно-двигателния апарат -  функционални заболявания на нервната система - неврози; функционални заболявания на дванадесетопръстника и червата, хронични колити. Днес жителите на селото с тъга си спомнят за прекрасния спа-център, в който са работили лекари, здравни работници, идвали са болни от цяла България. За съжаление този социалистически спа-център е продаден. На негово място е изградена фабриката за бутилиране на минерална вода "Ком"- казва кметът  Атанас Алексов:

"Това беше най-голямата загуба за нашето село, за което още ни боли. Този спа -център  си беше абсолютно читав за ползване, те го взеха и го счупиха с уговорката да направят нов.  Идваха хора чак от Южна България на почивка. И тъкмо се разрастваше бизнеса и всичко приключи заради една минерална вода. И тогава също се хранеха 30 човека и нищо не сме спечелили от това нещо.."

Селото има живот - децата посещават основното училище и детската градина, има и здравен пункт с лекар. По време на пандемията се засилва процесът на търсене на къщи в селото, обяснява кметът Атанас Алексов:


" Селото ни е уютно и красиво, приятно е за живеене, чист въздух,  от много краища на България идват да си купуват парцели и къщи, от Козлодуй, от София, спокойно е, идват и млади хора да се заселят, аз им помагам, показвам къщите, за мен е удоволствие да се заселват млади хора...Завършихме ремонта на църквата "Свети Николай", ремонтът се състоеше в нова камбанария, отводняване, само вътре не можем да възстановим стенописите, дядо Даниил ми изпрати негов представител и аз поставих желанието, че искам да се изрисува отвътре. Пожелавам на моите съселяни да са живи и здрави и да ми вярват, аз съм на този пост, защото обичам родното си село и искам да го направя по-красиво и по-удобно за живот."


В село Бързия активно работят два пенсионерски клуба - пенсионерски  клуб за хора с увреждания и пенсионерски клуб "Клисура".


 120 са хората от третата възраст, които членуват в пенсионерските клубове, хората са задружни и инициативни, обичат обществения живот и се включват в мероприятията, свързани с празници и различни прояви - споделя председателят им Бориска Гълъбова
Еньовден в бързия

В село Бързия е запазено  училището, 33 ученици в пет маломерни паралелки посещават ОУ " Георги Стойков Раковски", в него преподават 8 квалифицирани учители. Създадено през 1948 година с богата история в училището са учили до 280 ученици. Новата учебна година ще започне присъствено - казва директорът Ана Рангелова


 

НЧ "Иван Вазов"  е другата важна институция в село Бързия, която съхранява културата и традициите на местното население и е център на културно-просветната дейност,
библиотеката на читалището разполага с над 9 000 тома литература, към читалището има два танцови състава, които представят местни народни хора - обяснява секретарят на читалището Галя Поплалова.
фолклорен фестивал
 

Хората от Бързия се надяват следващата година да е по-спокойна и здрава, за да проведат своя фолклорен фестивал"Богородица в Бързия". 


Повече може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28