Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата с богатия момък

Снимка: bg-patriarshia.bg

В дванадесета неделя след Петдесетница, Църквата насочва нашето внимание да предпочитаме най-вече и преди всичко Бог. Да се стремим да Му служим с чисто и съкровено сърце, в дух и истина, и да бъдем уверени, че когато го направим, ще получим много повече от онова, което ни е потребно. "Ако искаш да влезеш в живот вечен, опази заповедите!" (Мат. 19:17).

"Братя и сестри,

днешното евангелско четиво ни поставя пред въпроса: изправни ли сме пред Бога и пред човеците. Евангелският младеж попитал Иисуса: "Какво добро да сторя, за да имам живот вечен?" (Мат. 19:16). Въпрос, който изниква пред всички хора. Дали човек е морален, дали е религиозен, дали се стреми към нещо възвишено или пилее дните си в разгулност и леност - на всеки все нещо му не достига. Това незадоволство от себе си е копнеж на хората за промяна на душевното състояние. Какво да сторим - питаме и ние небесния Учител?

Господ не ни оставя без отговор. Той казал на младия човек и с това на всички ни: "Опази заповедите!" (Мат. 19:17). За кои заповеди става дума? Иисус изброил само част от десетте Божии заповеди, дадени някога на Моисей: "Не убивай, не прелюбодействай, не кради, не лъжесвидетелствай, почитай баща си и майка си, обичай ближния като себе си" (Мат. 19:18-19).

Пътят на спасението е само след Иисуса Христа. Той е нашият ориентир. В проповедта на планината Той казва: "Не мислете, че съм дошъл да наруша закона или пророците: не да наруша съм дошъл, а да изпълня" (Мат. 5:17). Друг път говори: "Кой от вас ще Ме укори за грях?" (Йоан. 8:46). Светото Евангелие свидетелства, че към нарушителите на Божия закон Той се отнасял не така, както ние се отнасяме. Спомнете си, как Той опростил жената - прелюбодейка и й дарил едно ново начало на честен живот. Той хранел гладните, помагал на болните, насочвал престъпниците и бирниците към честно изпълнение на задълженията. Иисус Христос посочил на младежа как да изпълни целия закон. Той видял у него пристрастие към богатство и поискал да го спаси. За нас законът може да се изпълни, като спазим две изисквания, които обхващат целия човешки живот: "Обичай Бога и ближния като себе си!"

Какво да сторим? - Отговорът е: близо до Бога и Неговия закон. Разбира се, ние не можем да заличим извършеното досега зло. То ще остане като знак на времето. Но можем и трябва да поставим едно ново начало. Това ще стане не само с наши собствени сили, а с вяра в Оногова, който е дал и спазва законите. Вярата в Бога е онази велика сила, която може да задържи престъпната ръка, да спре похотното прелюбодейно чувство, да облагороди сърцата на брачни и безбрачни, да насочи родителите за правилно възпитание и покори децата в обич и преданост. Нашата молитва днес е: "Благословен си Ти, Боже, Законодателю и Пазителю на морала. Научи ни да изпълняваме Твоите заповеди и насочи ни да живеем според тях! Амин!"

Ставр.ик. Иван Кондаков

В рубриката "Съвременна Библия" - "Ние ще преодолеем този сезон на тъмнина!" Така се изрази Джо Байдън, секунди преди да приеме президентската номинация на Демократическата партия в Щатите. Джо Байдън избра да говори за тъмнина и светлина, цитирайки Ела Бейкър - активистка в борбата за граждански права на чернокожите и жените от средата на 20-ти век. Кандидат-президентът припомни нейният призив: "Дайте на хората светлина! Те ще намерят пътя! Дайте на хората светлина!" В този дух, малко преди овациите г-н Байдън обеща тържествено да бъде "съюзник на светлината". Христос не говори за политика. Аз също. Но не мислете, че Джо Байдън говори за политика. Не, той говори за светлина и тъмнина. За тези категории вече има какво да каже и Христос – светлината на света!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30