Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 август 2020 година

Снимка: Владимир Недев

Разследват "източване" на средства от Здравната каса в ломската болница. 31 ламинирани копия на лични карти, досиета на пациенти и диализен журнал за 2018 и 2019 година, откриха и иззеха органи на реда от отделението по хемодиализа на Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Николай Чудотворец" в гр. Лом.

За изминалите 24 часа във Врачанско не са констатирани нови случаи на болни от COVID-19, по данни на единния информационен портал. 
18 души са с активна коронавирусна инфекция в област Монтана, съобщават от Регионалната здравна инспекция. 10 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция се лекуват в болница "Св. Николай Чудотворец" в Лом. 

Община Враца предлага пустеещи сгради, които не се използват над 10 години, да се превърнат в модерен търговски център. Имотът е публична общинска собственост от 2012 г. Върху терена, с обща площ от близо 4 000 кв. м, има постройки, които са използвани преди години за нуждите на Професионална гимназия "Димитраки Хаджитошин".

Община Мездра ще сключи договор за кредит за санирането на пет сгради, реши местният парламент. Мерки за енергийна ефективност се предвижда да бъдат изпълнени в една общинска и четири многофамилни жилищни сгради.

Възрастни хора от общините Видин, Белоградчик и Монтана ще получават интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Услугите ще се извършват от екипите на новите центрове "Домашни грижи", създадени от БЧК. Тяхната основна дейност е насочена към хората над 50-годишна възраст с хронични заболявания и трайни увреждания.

Дарение от Българска хранителна банка получи Община Ружинци. Доставени са  продукти на стойност 2000 лева, обясни кметът Александър Александров. Дарението е разпределено за социално заведение и хора с ниски доходи. Доставки на продукти от първа необходимост ще се правят ежемесечно.

Пенсионерите от Ново село и тази година ще почиват заедно на море. Решението за общата почивка е взето от ръководството на пенсионерски клуб "Просънъц“. За ваканцията в Приморско са се записали общо 114 членове на клуба и техни внуци.

Сключен е договор с реставратори, които ще изготвят проект за консервация на турската баня в Оряхово. Това съобщи директорът на Историческия музей в града д-р Евгения Найденова.

Общинският съветник от Враца Мирослав Ангелов дари бронзов медал от третото място, завоювано от футболния "Ботев" през далечната 1971 година. Така почетният знак ще бъде на стадион "Христо Ботев“ за предстоящата 100-годишнина на футболният клуб.

До края на годината трябва да бъде рекултивирано депото за строителни отпадъци във Видин, съобщи началникът на отдела по екология в общинската администрация Светла Ангелова. За целта в бюджета на Община Видин са заложени малко над 17 300 лева.

Пръскане срещу бълхи е извършено на детските площадки във Видин. Пръскането в зелените тревни площи е извършено с препарати, които са безвредни за хора и животни, съобщават от общината. Разпространена е информация за гражданите местата да се избягват за срок от 24 часа.  

Положителен финансов резултат в размер на 102 000 лева отчита за първото полугодие на 2020 година болницата в Мездра. Това става ясно от финансовия отчет на лечебното заведение, приет от общинския съвет.

В шест училища в община Видин през новата учебна година ще има паралелки с по-малък брой ученици от определения минимум. Предложението за утвърждаване на поднормативните паралелки е гласувано от Общинския съвет.Необходима е промяна в образователната структура във Видин, коментира Любомир Георгиев от групата на БСП, който е и директор на езиковата гимназия в града.

18 свободни места за учители са обявили училищата в община Мездра. От тях 5 са за постоянни места и 18 за срочни договори. Най-търсени са учители по чужди езици, математика, география и информационни технологии.

33-ма зрелостници бяха допуснати до матурата по предмет по избор във Видин. Изпитът беше проведен Професионалната природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I". Предметите, по които се явиха зрелостниците, бяха География, Биология, Английски и Немски език.

Учители от иновативното ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Мездра призоваха учениците на първия учебен ден да занесат книга вместо букет цветя. Инициативата е на Асоциацията на българската книга, а с участието си учебното заведение става посланик на четенето.

Занаятчийско изложение, фермерски пазар, кулинарно шоу, арт занимания за деца и музикална програма включва програмата на Фестивала на слънчогледа, който започна днес в Монтана. До 31 август на площад "Жеравица" ще бъдат подредени щандове с дърворезби, керамика, ножове, накити, рисувано стъкло и коприна, ризи с българска бродерия.

Читалището в село Неговановци днес се превърна в кулинарна работилница. Децата, които посещават културната институция, си организираха готварски клуб и участваха в конкурс. Победителят и всички участници получиха награди.

Осмото издание на средновековния фестивал Бъдинъ ще се проведе през почивните дни във Видин. Програмата ще бъде открита с възстановка на обсадата на Бдинската крепост от византийския император Василий II Българоубиец.

Парад на ретро автомобили ще се проведе в Берковица на 29 август (събота). Събитието се организира от "Софийски авто ретро клуб", съвместно с община Берковица. Любителите на ретро автомобилите ще могат да видят уникалните класически возила, произведени преди 1995 година, да научат исторически факти за тях, да се фотографират.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30