Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За седми път потегли велопоходът по маршрута "Дунав ултра"

4
Снимка: Радио Видин

Над сто колоездачи се включват във велопохода по маршрута "Дунав ултра". Потеглят до 9.30 тази сутрин от Видин. Заради пандемията тази година няма масов старт. Велоподоходът по трасето от 730 километра по поречието на Дунав е седмият по ред. Участниците избират два начина за преминаване на маршрута, каза организаторът Борис Бегъмов:

"Истински празник по поречието на Дунав, и не само. Различното е това, че тази година участниците могат да избират два начина да преминат маршрута-така наречения класически или приключенски. Означава, че включваме допълнителни населени места, най-вече български села, които се намират малко настрани от от основния път по поречието на Дунав също могат да се възползват от интереса, който възбужда този маршрут както за участници от страната, така и от чужбина". 

За трети път по трасето потегля Алексадър Александров от Враца:

"Две години по ред участвам в отбор. Сега ще съм сам, за да видя каква е разликата като нямам съотборници, които да ми помагат. Събитието, което се организира и идеята да се премина това разстояние по поречието на Дунав е страхотна. Аз ще участвам за 48 часа."

Дориана Миленкова е в екип с Албена и Елена. За дамите велопоходът е предизвикателство, но и начин да опознаят региона:

"Решихме да си пробваме силите и да направим едно прочистване на мозъка и стягане на мускулите, също и най-вече да опознаем по-добре България, Дунав, забележителностите. Не сме пътували активно в този район, така че за нас е интересна възможност да видим района на по-бавна скорост. Това е нашата мотивация."

Маршрутът от село Куделин в началото на българския участък до Дуранкулак преминава през над сто население места. Според създателя му Борис Бегъмов става все по-популярен. 
Галерия

Вижте още

Снимката на 22 януари 2021 година

Отворени са офертите на кандидатите за изпълнител на строителния надзор при изграждането на 41 км от направлението Видин - Ботевград в участъка от Ружинци до обходния път на Монтана, съобщават от Агенция пътна инфраструктура /АПИ/. Пътят е  приоритетен проект в инвестиционната програма на Пътната агенция и Министерството на регионалното развитие. 38..

публикувано на 22.01.21 в 18:10

Нови изисквания при декларациите за освобождаване от такса смет във Видин

Собствениците на имоти на територията на Община Видин, които няма да се използват през цялата следваща година, могат да поискат освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване д о 31 октомври , съобщават от Общината. От тази година в  декларациите, които собствениците попълват фигурира и  съгласие от собствениците за получаване на..

публикувано на 22.01.21 в 17:03
Снимка: Община Мездра

Трасето за "Крета Рън" е готово за състезанието

Петото планинско бягане "Крета Рън"  ще стартира в неделя от 11:00 часа.  Всичко по организацията на проявата вече е свършено от домакините, съобщи кметският наместник на село Крета Виолета Панова. Трасето е маркирано и почистено от падналите дървета след ледения дъжд преди седмица, за което са помогнали местните жители, които са се включили дейно..

публикувано на 22.01.21 в 16:16

Симфониета-Враца излъчва онлайн утре

Неизлъчван концерт от цикъла “Viva Beethoven“ ще предложи на  почитателите на класическата музика  Симфониета-Враца. Така в рачанските симфоници отбелязват 250-годишнината от рождението на великия немски композитор. Солисти в концертния цикъл са прочути български и чуждестранни музиканти, гостуващи на Симфониетата в годината на..

публикувано на 22.01.21 в 15:34

Над 2400 души са сменили личния си лекар през 2020 във Видинско

1 360 души  са се възползвали от свободното си право да преизберат общопрактикуващ лекар на територията на област Видин през декември 2020 година, съобщават от Районната здравноосигурителна каса във Видин.  1 041 души са се възползвали от тази възможност още през месец юни. Така  о бщо  2 401 здравноосигурени лица  са сменили личния си лекар..

публикувано на 22.01.21 в 14:58

13 нови с COVID-19 във Врачанско

По данни на здравните власти през изминалото денонощие в област Враца са обявени 13 нови случая на COVID-19. Новозаболелите са от общините Враца, Бяла Слатина и Криводол.  Трима души са настанени в болнични заведения , останалите са на домашно лечение. Починала е една жена  от борованското село Добролево. Активните случаи в област Враца..

публикувано на 22.01.21 в 14:41

Отвориха "Петрохан" за движение

Възстановяват движението през прохода "Петрохан" от  14:30 часа д нес,  съобщиха от Агенция пътна инфраструктура.  Решението за пускането на трафика е взето след обход на трасето от екипи на "Пътна полиция", областните пътни управления София и Монтана, пътноподдържащите фирми и Горско стопанство.  Необходимо е шофьорите да карат с повишено..

публикувано на 22.01.21 в 14:13