Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За седми път потегли велопоходът по маршрута "Дунав ултра"

4
Снимка: Радио Видин

Над сто колоездачи се включват във велопохода по маршрута "Дунав ултра". Потеглят до 9.30 тази сутрин от Видин. Заради пандемията тази година няма масов старт. Велоподоходът по трасето от 730 километра по поречието на Дунав е седмият по ред. Участниците избират два начина за преминаване на маршрута, каза организаторът Борис Бегъмов:

"Истински празник по поречието на Дунав, и не само. Различното е това, че тази година участниците могат да избират два начина да преминат маршрута-така наречения класически или приключенски. Означава, че включваме допълнителни населени места, най-вече български села, които се намират малко настрани от от основния път по поречието на Дунав също могат да се възползват от интереса, който възбужда този маршрут както за участници от страната, така и от чужбина". 

За трети път по трасето потегля Алексадър Александров от Враца:

"Две години по ред участвам в отбор. Сега ще съм сам, за да видя каква е разликата като нямам съотборници, които да ми помагат. Събитието, което се организира и идеята да се премина това разстояние по поречието на Дунав е страхотна. Аз ще участвам за 48 часа."

Дориана Миленкова е в екип с Албена и Елена. За дамите велопоходът е предизвикателство, но и начин да опознаят региона:

"Решихме да си пробваме силите и да направим едно прочистване на мозъка и стягане на мускулите, също и най-вече да опознаем по-добре България, Дунав, забележителностите. Не сме пътували активно в този район, така че за нас е интересна възможност да видим района на по-бавна скорост. Това е нашата мотивация."

Маршрутът от село Куделин в началото на българския участък до Дуранкулак преминава през над сто население места. Според създателя му Борис Бегъмов става все по-популярен. 
Галерия

Вижте още

Снимката на 7 февруари 2023 година

Българският Червен кръст  (БЧК) обяви кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия . Помощи се набират и в областните организации на Червения кръст, каза директорът на Областния съвет на БЧК във Видин Цветелина Петрова. Демерджиев във Враца : Готови сме да..

публикувано на 07.02.23 в 18:10

Видинската библиотека получи допълнителни помещения

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"-Видин получава  три допълнителни помещения заради разширяване на дейността си. Те са частна държавна собственост и се предоставят за управление на културната институция от областния управител след мотивирано искане от ръководството на библиотеката. Помещенията са  с обща площ 80 кв.м. и   се намират на..

публикувано на 07.02.23 в 17:43

Дружество има претенции за над 8 милиона лева към Община Враца

Обявеното в несъстоятелност дружество „ПОНССТРОЙИНЖЕНЕРИНГ“ АД, което има стотици милиони задължения към фирми и служители, е отправило покана за доброволно изпълнение към Община Враца . По данни на местната управа, претенциите са за от 8 433 592,29 лв . Към момента дружеството дължи на местната администрация над 7 милиона лева, както и над..

публикувано на 07.02.23 в 17:06
Кметът на Монтана Златко Живков (вдясно) организира среща на протестиращите за язовир Огоста с министъра на икономиката Никола Стоянов.

Протестиращи в Монтана се срещнаха с министъра на икономиката

Изграждането на плаваща фотоволтаична централа в язовир Огоста няма да навреди на водната флора и фауна, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов на среща с граждани в Монтана , съобщават от общинската администрация. Тя беше организирана по инициатива на кмета на общината Златко Живков в отговор на протеста преди три седмици срещу..

публикувано на 07.02.23 в 16:37

БЧК събира дарения за пострадалите в Турция и Сирия

Българският Червен кръст (БЧК) обяви кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия. Помощи се набират и в областните организации на Червения кръст, каза директорът на Областния съвет на БЧК във Видин Цветелина Петрова. "В момента най-неотложни са нуждите от..

публикувано на 07.02.23 в 16:16

Видински автори издадоха "НеКнигата"

Редакторът в Радио ВИДИН Красимир Каменов - Тоти и видинският съдия Тони Попиванов издадоха съвместна книга със стихотворения и разкази, озаглавена  „Некнигата“ . Част от моите неща са написани  на северозападен диалект, разказа Красимир Каменов . "Появи се на бял свят една книга, замислена още миналата година, но сега ѝ дойде времето..

публикувано на 07.02.23 в 16:09

Цигуларката Лия Петрова ще свири във Враца

Цигуларката Лия Петрова гостува на Симфониета-Враца в концерт от цикъла „Майстори на цигулката“ на 9-ти февруари. Тя се завръща на врачанска сцена в изпълнение на Дж. Виоти – Концерт № 22 за цигулка и оркeстър в ла минор, G. 97. Диригент ще бъде Христо Павлов.  Италианският цигулар и композитор Джовани Батиста Виоти (1755 – 1824) има..

публикувано на 07.02.23 в 15:03