Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи се учеха на ветроходство на Рабишкото езеро

3
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Туристическото дружество "Бонония" във Видин ще развива ветроходството по Дунав. С европейски средства са закупени две платноходки за обучение и тренировки.  Първите уроци бяха на Рабишкото езеро, където се проведе петдневен лагер за деца и младежи.

В края на курса екипажите вече сами управляваха платноходките и дори участваха в състезание. За предизвикателството да се качат на борда разказват Анастасия и Симона от екипажа на лодката "Илина":

"Учехме се как да управляваме лодката, как да гледаме да балансираме самата лодка, да се ориентираме по вятъра накъде да тръгнем." 

"Учим се да оправяме платното, да въртим рула."

За да потегли платноходката, всеки има своя задача, обяснява Александра:

"Не е много трудно, стига да работим всички в екип и да се разбираме."

Ако екипът е добър, плаването е лесно, казва капитанът Виктор. Повечето от младежите като Йоана, приемат лагера по ветроходство като ново предизвикателство. Още преди да се качи на борда екипажът трябва за е подготвен, казва капитанът на другата лодка "Кристина" НиколайУправлението на платноходка пък за Сребрина се оказало не особено трудна задача. Убедена е, че ще продължи, че ще продължи с ветроходството.

Как са се справили екипажите, разказва инструкторът Кристиян Стоянов:

"Успяха още втория ден да подкарат лодките самостоятелно, без моя намеса. Единствено с моторната лодка настройвахме някои моменти от управлението."

Лагерът край Рабишкото езеро трябвало да са съвместен с младежи от Долни Милановац, Сърбия, но заради пандемията връзката с тях остава виртуална.

"През интернет станаха срещите, разговорите. Имаше в включвания в началото и в края на лагера"-обясни инструкторът. 

Младите хора от Видин са сигурни, че има къде да приложат новите уменията. Очакват нови плавания и попътен вятър.

Яхтите, закупени с европейски средства, ще останат за плавания по Дунав, за да се развива ветроходството по реката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00