Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира социалният формат "Тя във Видин"

3
Снимка: Академия "Екатерина Каравелова"

Събитията от социалния формат "Тя в" са месечни срещи, които се провеждат вече в няколко града в страната, а от дни и във Видин. Представят дами, с различни професии, премеждия и успехи, чиито истории си заслужава да бъдат чути.

"Идеята на самите събития "Тя в" е наистина да събират местните жени, да се раждат нови идеи и наистина да се случват интересни и смислени неща в нашите градове, да сме по-вдъхновени, да работим и за общността, и страната"- разказва Марина Кисьова де Хеус от Академия "Екатерина Каравелова". Заедно с Елена Лулчева и Кирина Стоянова тя е автор на формата.

Ели Цветанова е от екипа доброволци, който ще организира събитията по формата във Видин. 

"Мисля, че трябва да погъделичкаме женското начало в този град… Събирайки се на тези срещи, провокирайки познанства, било то и по съседски, и колегиално, можем да се опознаем и да намерим имена в този град, за които не сме чували, а пък те правят много неща"- казва Ели  Цветанова.

Срещите във Видин ще са всеки първи вторник от месеца в заведение на улица "Търговска" №26. Желанието на Ели Цветанова  е мястото да се  превърне в един притегателен център на женската общност в града.

Първата среща от формата във Видин беше преди дни. За своя избор да останат в града, за премеждията и надеждите си разказаха треньорът по самбо и джудо Габриела Кирилова, както и Белла Антова и Изабела Василева, които са организатори на събития.

Габриела Кирилова е треньор в Спортен клуб "Бъдин"- самбо и джудо. Тя самата като спортист е печелила много медали. Сега се радва на успехите на децата, които подготвя.

"Най-голямото постижение за мен е успехът на всяко едно от децата. Това е гордост, а още по-голям успех е, когато някое от децата извърши добро дело"- казва  Габриела Кирилова. 

Белла Антова и Изабела Василева са създатели на платформата за събития "Sтетика". За приятелите си двете момичета са Белла и Бенджи.  Желанието им е да разнообразят културния живот на Видин. За краткото време откакто платформата съществува, успяват да сбъднат повече от десет свои идеи.

"Решихме да се опитаме да направим нещо, което липсва на Видин, което би било приятно за хората, а също и възпитателно"- обяснява Белла.

"Много ще са радвам, ако след нас има последователи, ако все повече млади хора се амбицират и влагат сърцето си в своите действия"- казва Изабела.

Успяват да убедят и други свои връстници, че в по-малкия град също има възможности за развитие. Пренебрегват тези, които им казват обратното. Признават, че не им е леко, но със сигурност изборът им да се върнат във Видин, е единственият правилен за тях. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Есетровите риби в Долен Дунав изчезват

Нов доклад подчертава критичната ситуация, пред която са изправени популациите на есетровите риби на границата между България и Румъния. Анализът документира 395 случая на незаконен улов и търговия с есетрови риби в България, Румъния и Украйна между 2016 г. и 2023 година. Докладът се фокусира  основно върху бракониерството на есетровите риби, каза..

публикувано на 29.08.24 в 16:50

Ловно-рибарското сдружение в Белоградчик разсели фазани и подготвя зарибяване

Общо 1087 фазана са разселени на ловните територии на дружинките на ловно-рибарско сдружение "Сокол"-Белоградчик. Фазаните са 90-дневни. Голяма част от тях оцеляват и създават популацията на територията на дружинките. От втората седмица на август започна ловът на прелетен дивеч. Може да се ловува пъдпъдък, гургулица, гривяк. Заради сушата е..

публикувано на 29.08.24 в 16:45
Балът в с. Бърдарски геран

Бърдарски геран се готви за Бал на банатските българи

За поредна година в белослатинското село Бърдарски геран ще се проведе Бал на банатските българи . Събитието се провежда вече около 10 години и е повод хора от близо и далеч да се срещнат в родното си място. По време на бала, който е тази събота, 31 август, участниците обличат характерните за банатските българи носии, като по този начин пазят..

публикувано на 29.08.24 в 15:00

Общински служители ще санкционират нарушители с неприсъствени фишове във Видин

Служители на Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" във Видин ще поставят неприсъствени фишове на неправилно паркирани автомобили от 1 септември .  Уведомленията могат да бъдат издавани при отсъствието на шофьора, като ще бъдат поставяни на предното стъкло на превозните средства. Глобите ще се налагат по Закона за движение по пътищата и..

публикувано на 29.08.24 в 14:00

Възможен ли е туризмът в малките населени места от Северозапада

Северозападът има какво да покаже, а комбинацията от добре изградена мрежа от къщи за гости, местни ферми и и винарски изби привлича туристите, казва Елеонора Йосифова, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм. Преоткриват го и велосипедисти, а отделно от това, има богат календар от събития, които представят..

публикувано на 29.08.24 в 13:00

Колоездачи от 5 държави стартират по 700-километровия маршрут "Дунав ултра: Следващо ниво"

Общо 100 колоездачи от 5 държави ще стартират тази събота от Видин, за да изминат най-дългия туристически веломаршрут в страната - "Дунав ултра" . 11-ото издание на най-популярното многодневно колоездачно приключение в България ще премине под името "Дунав Ултра: Следващо ниво". Какво ще предложи то на участниците, обясни организаторът Борис Бегъмов..

публикувано на 29.08.24 в 10:50

В "Музикална зона" на 29 август 2024 слушаме Даниела Белчева

Бих я нарекла българската Мини Рипъртън. И на двете изпълнителки гласовете са изключително нежни и приятни. Обичат да възпяват любовта. Положителният им светоглед прави песните заредени с много светла енергия, въпреки ранната болест и смърт на Рипъртън. Дани Бел чрез музика споделя не просто своите преживявания, но донася нови усещания от света на..

публикувано на 29.08.24 в 09:00