Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младежи от близо и далеч с идеи за съживяване на селото

Видинското село Делейна стана артистична резиденция

8
Снимка: Вероника Методиева

Младежи, които учат или работят в различни държави, за три седмици смениха големия град с малко село в Северозапада. Това, което ги свързва, е интереса им към изкуството. Събира ги сдружение "Фабрика за идеи", а желанието им е да помогнат за съживяването на селата.

11 младежи от няколко държави имат задача чрез изкуството да представят своето виждане как да изглежда съвременното българско село. Сред тях са музиканти, актьори, архитект, етнограф, илюстратор. Част от тях остават във видинското село Делейна, с други връзката е онлайн.

Въпросът, на който всички те трябва да отговорят, е как да мислят за селото в бъдеще време, а причините, които ги отвеждат в Делейна, са различни.

Елена Стойчева е архитект, урбанист: 

"Още в Австрия работех в офис, който се занимава с развиването на проекти срещу обезлюдяването на малки населени места. Някак си се разви този интерес към селата. Мисля си за живота в малките населени места, които са по-близо до природата. Всеки има къща, градина. Би могло все още да има едно добре функциониращо малко общество, помагащо си."

Соня Пенчева е фотограф. След 12 години в САЩ отново е в България:

"Винаги съм искала да дойда, да снимам по селата. Чухме за тази програма, за арт-резиденцията. Кандидатствахме, избраха ни и съм много щастлива да съм тук в Делейна, да заснема този район на България, който не е много добре отразен, а има много интересни неща."

Димитра Кънева е актриса. Родена е в София и учи в Уелс:

"Винаги ми е било много тъжно, че българските села обезлюдяват по този начин и наистина смятам, че изкуството и културата са много важен фактор в изграждането на едно по-хубаво бъдеще."

В Делейна, където деца и младежи почти няма, хората отварят вратите на домовете си.

 Мотивът на Миленка Николова е простичък

"Защото се чувствам много самотна, просто исках един човек до себе си, макар и за 20 дена, за 30." 

Огнян Тончев е кметски наместник на село Делейна:

"Посрещнахме ги. В началото бяха малко скептично настроени към селото, към обстановката, но след това доста добре се вписаха в различните дейности. Обикалят из селото. Разпитват старите хора за обичаи, за нрави, за начина на живот."

Ягодинка Илиева е убедена, че младите има какво да научат: "Мисля, че има доста неща, които да им се покажат- нашите тъкани, килими, черги от нашите баби и майки, прабаби…Просто да им покажем как се справяме с работата."


Мария Кръстева: "Те се интересуват от носии, от такива битови неща, от животните, от начина, по който живеем."

Срещите с местните хора Соня запечатва през обектива си: "Много мили хора, с много интересна история, с традиции."

Сара Крайкрафт е етнограф от САЩ. Интересува се от българските занаяти. Заедно с Елена е любопитна да види какво има в старите ракли и гардеробите. Наричат проекта си "Отворен гардероб".

"Много обичаме да общуваме с бабите и виждаме как на тях всъщност им липсва общуване с младите хора. Ясен е на всички проблемът, който за България е много голям. Младите хора напускат селата. Остават много самотни възрастни хора. Видяхме, че техните ръкоделия, нещата, които са правили с много усилия за децата си, не биват оценени от младите хора, пък ние ги намираме за много ценни. Така започнахме да се питаме какво ли се крие в гардеробите на тези възрастни жени... Нещата, които са минали през ръцете на жените, най-вече това ни интересува, с какво са се занимавали, защо пазят тези стари неща, какво означават за тях. Също така търсим и специални истории, които са свързани с нещо определено, например с някоя престилка. Понякога намираме доста интересни разкази. Искаме да съберем истории, които се крият в гардеробите"- признава Елена Стойчева. Сара Крайкрафт я допълва: 

"Засега сме видели черги, носии, престилки, а също и по-ежедневни неща, не само дрехите за специални дни, но истории с конци и прежда от много години, от много поколения."

Баба Миленка с умиление разказа пред микрофона ни за ценните старини, които пази в скрина си. 


"Тези тъкани неща са от майка ми- едно, две, три. Имам две момичета, за тях са… Това там е танцова носия, с която съм играла като млада. Това тук съм го запазила за Сара, ако пее, ако има програма тук в селото, да се облече в национална носия, да пее, да играе."

Възрастната жена е приела Сара в дома си като внучка. Убедена е, че ще продължат да общуват и когато си тръгне. Радостна е, че има на кого да разкаже историите си. 

"И да имам просто тука един човек до мене, тя ми е като внучка, много ми е мъчно, че ще си тръгне... Аз имам интернет, може и от Америка да ми пише, аз също ще ѝ пиша...Много съм благодарна, че дойдоха в нашето село, да се чуе, че има някъде накрая, до границата със Сърбия едно такова малко село, и все още има хора в него..."

С присъствието на младите, възрастните в Делейна няма да са забравени. Младите пък от артистичната резиденция в Делейна са с надежда за бъдещето на селото.

Димитра Кънева смята, че чрез такива инициативи може да се изгради едно хубаво бъдеще за селото, но трябва да се направи така, че да не изчезнат и старите, хубави традиции и ценностите от миналото. 

Соня Пенчева е обнадеждена, че все повече млади хора започват да се прибират към селата, да оценяват хубавия въздух, тишината, спокойствието, добрата храна, която можеш сам да си приготвиш.“

Всички са убедени, че опознавайки местата и хората в малкото село, ще помогнат и да го съживят.

Присъствието на младите хора в Делейна се усеща и с всекидневните им изяви, в които активно се включват жителите на граничното селце. 

Най-доволни са децата, за които всеки ден е различен- с рисунките върху асфалт и по лицата им, с търсене на съкровище около седемте чешми в селото, с усилията им да освежат и пребоядисат люлките в градинката до читалището. 

Богата е и програмата, с която ще бъде поставен край на артистичната работилница. Започва в 11 часа на 12 септември, с откриване на изложба в сградата на училището, в която ще бъдат показани с артистичните проекти на всички участници. До 23.45 часа из публичните места на селото ще бъде експонирана POP-UP изложба на художничката Елена Назърова. От 13 до 14,30 часа в двора на училището всички ще се съберат на споделена трапеза с кулинарните специалитети на село Делейна. Вечерта, от 19 часа, в залата на читалището ще бъде представен документален спектакъл, а от 21 часа започват танци на селския площад. 
Галерия

Вижте още

Балонена фиеста превръща Белоградчик в Кападокия

Белоградчик ще бъде домакин на първата балонена фиеста в страната .  През първите 4 дни от фестивала ще се осъществят полети в района над прочутите Белоградчишки скали, а последният ден– 22 септември, ще се лети в района на Видин. От утре небето над скалите в Белоградчик ще се оцвети във взевъзможни цветове, разказа организаторът..

публикувано на 17.09.21 в 16:10

Откриват гроздобера в Ново село с ритуал

За първи път гроздоберът в Ново село ще се открие с ритуал.  Той не е характерен за този край, защото лозарите бързат преди  дъждовете да започнат брането на гъмзата- най-стария и заслужил сорт, който се превръща в прекрасно вино. В съботния ден, 18 септември в 17.00 часа в старата новоселска изба ще се открие с ритуал масовият..

публикувано на 17.09.21 в 12:00

Композиторът Георги Денков: Китарата ме крепи физически и духовно

Композиторът Георги Денков подготвя нов студиен албум, озаглавен  "Сляпа неделя", който ще бъде издаден през октомври. Всичките песни от предстоящия албум са записани, като остава те да бъдат мастерирани и музикалният продукт да бъде издаден официално. Георги Денков е китарист, певец, композитор и аранжор, родом от Видин, чийто професионален..

публикувано на 16.09.21 в 17:00
монтана театър

"Любовни лихви" заливат сцената на театъра в Монтана

Постановката на Анатолий Крим "Любовни лихви" е едно от двете премиерни заглавия на Драматичния театър в Монтана на старта на 60-ия юбилеен сезон.  "Доста пиеси съм представял тук, харесвам обстановката. Специално тези четиримата, заради които правим пиесата, са много подходящи. От същия автор правихме "Завещанието на целомъдрения женкар",..

публикувано на 16.09.21 в 15:10

700 километра с велосипед "Балкан"

Евелин Евлогиев е от видинското село Гъмзово. За четвърта година участва в Дунав ултра- масовият колоездачен преход, по време на който хора от всички възрасти предизвикват себе си и едновременно с това помагат за туристическото развитие на региона. Евелин постигна забележителен успех, изминавайки 700 километра от Видин до Дуранкулак за 4 дни и..

публикувано на 16.09.21 в 15:05

В Макреш представиха защитените зони от НАТУРА 2000

Екипът на проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" гостува в село Макреш. Пред читалището беше разположена шатра с информационни и рекламни материали.  "Тук сме с нашата шатра, информационните материали, макета на пещера, рамките за снимки и..

публикувано на 16.09.21 в 14:45

Театрална група ТЕМП - Враца търси нови участници

Младежката театрална формация от град Враца ТЕМП обяви кастинг за нови участници, по повод своя 39-ти творчески сезон. Целта е не само да бъдат попълнени групите, а също така, да бъдат привлечени все повече млади хора да се занимават с театър, каза за Радио ВИДИН Георги Врабчев създател и главен художествен ръководител на формацията...

публикувано на 16.09.21 в 12:31