Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Второ велико народно въстание продължават протестите срещу властта

Снимка: Отровното трио


Исканията за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев продължават 64-ти ден. След като на 2 септември - началото на есенния политически сезон - протестиращите срещу управлението на страната организираха мащабна акция, наречена Велико народно въстание, гражданското недоволство заема пространството между Министерския съвет, Президентството и Парламента в София и днес.

Организаторите от т.нар Отровно трио свикаха в 8 часа тази сутрин продължение на протеста, този път озаглавен Велико народно въстание II.

Подкрепят ли Националния протест днес недоволните граждани, които вчера вечерта се събраха за пореден път на площада пред сградата на общината във Видин?

"Очакваме Борисов и Гешев да си ходят. Мафиотите не си тръгват обаче, ако не ги гръмнат. Искаме премиерът да бъде разследван за злините, които е направил. Министър-председателят извърши предателство спрямо Видин. Очакванията ми за Великото въстание са да завърши с оставки. Нуждаем се от широка коалиция, която да издигне и други искания - за лустрация, например.... Подкрепям протестите, защото съм антикомунист и анти на всичко, което се случва от 1944 година.... Очаквам да блокират Народното събрание утре... Млад човек съм, писна ми от управлението на България, заради което трябва да напускаме страната. Нямам възможност да отида в София, а ми се искаше. Ще следя случващото се цял ден".

Преди 8 дни общественото негодувание беше белязано от провокации и полицейско насилие, десетки ранени и задържани, сред които журналисти, общественици и граждани, а в същото време бяха събрани нужните 120 подписа на депутати, за да внесе ГЕРБ в Народното събрание проекта за нова конституция.

Случилото се на втори показа безсилието на властта, каза Арман Бабикян и посочи, че силата на протеста е във всеки един буден български гражданин.

"Властта демонстрира безсилие, прибягвайки до средствата, с които разпръсна демонстрацията. Управляващите трябва да са наясно, че няма да забравим, нито пък ще преглътнем отношението, което получихме. В продължение на 56-7 дни показахме, че умеем да протестираме мирно. Демонстрирахме способност и при провокация, съхранявайки мирния характер на инициативата. През летните месеци на два пъти правихме вериги с телата си, за да предпазим полицаите. Властта трябва да проумее, че не може да заглуши българския народ. Ние не сме насилници, за разлика от Борисов, който се наслаждава на случващото се. Нашият метод не е този на тоягата. Трябва да си тръгне премиерът, който има усещането, че светът започва и свършва с него. Нашият протест е антикорупционен, насочен срещу мафията. Протестът не е ничия собственост. Всички трябва да сме на площада рамо до рамо. Става въпрос за достойнство - или го имаш, или го нямаш. Не се наследява, не се добива от партия. Бъдете с изправена глава, не лазете за пет лева, това е моят призив".

Арман БабикянПоявилата се в последните дни информация, че организаторите на протеста свикват Народен съд, беше отречена категорично от Бабикян

Ден след Великото народно въстание стана ясно, че управляващата партия няма да подаде оставка, а Тома Биков посочи за причина ескалиралото напрежение и ексцесиите, което означавало, че всяко правителство може да бъде свалено след натиск от представители на криминалния свят.

"Мафията в момента иска да свали правителството - хазарт, контрабанда, всички са на улицата срещу нас. Това ми дава основание да считам, че не трябва да се дава оставка", съобщи вчера министър-председателят Бойко Борисов.

Публичният израз на възражение към властта е демократично право на българските граждани, коментира по време на своето посещение във Видин Цвета Караянчева, председател на Народното събрание и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, и призова към мирен протест.

Цвета Караянчева"Призовавам българските граждани да бъдат на улиците, да казват своето мнение открито, но да няма насилие и да не се повтори случилото се на втори септември. Ние, управляващите, не бягаме от дебата с недоволните. На улицата има група от хора, която крещи силно, но приема различното мнение за враг. Нека протестите да бъдат мирни. Разумността изисква да спорим на масата за преговори". 

Още в 8 часа на 2 септември се стигна до ескалация на напрежението пред Народното събрание. Протестиращите започнаха да замерят полицаите с яйца и копия на банкноти от 500 евро. Сблъсъците ескалираха около 9:45 и продължиха до към 12 часа. По време на протеста  лютиви спрейове ползваха и протестиращи, и полицаи. Вечерта напрежението ескалира, като към централния вход на бившия Партиен дом, а сега основна сграда на Народното събрание, полетяха и бомбички. Полицията раздели протестното множество начасти и с прегрупиране изчисти жълтите павета от разгневените демонстранти.

В ситуации като сегашната да протестираш не е право, а дълг, подчерта Димитър Стоянов, разследващ журналист от "Биволь". 

"Обществото се умори от нощни шкафчета с милиони евро, от кюлчета, от наредените обществени поръчки, от забогатяването на мафията. Територията не се управлява по адекватен начин. Виден е тоталният разпад на държавността. Бедният човек работи за малка заплата, а нормалният бизнес се смачква и краде. Корупцията е във всички сфери на живота. В нашата държава добре живеят 50тина фамилии. Единственото спасение е Терминал 2. От по-голямо значение е не защо хората са на площада, а че мястото им сега е там".

Сблъсъците, до които се стигна на големия антиправителствен протест на 2 септември, повдигнаха много неудобни въпроси към действията на полицията. Цената на постигнатия граждански мир е 80 ранени полицаи, съобщи на 3 септември ръководителят на СДВР старши комисар Георги Хаджиев и обобщи нощта в цифри - 126 задържани лица в следствие на агресивните си действия спрямо полицейските служители, от които 60 човека са със криминалистически регистрации.

Димитър Стоянов определи действията на полицията като брутална и незаконна саморазправа с протеста.

Димитър Стоянов"Запознах се с инструкция от 2014 година, написана да обслужи потребностите на кабинета "Орешарски": позволява се на частни охранителни фирми да охраняват подобни мероприятия по поръчка на МВР. Моето вътрешно убеждение е, че приближената до властта фирма "Делта гард" беше сред "пазителите" онзи ден. Във всяко едно отношение имаше превишаване на насилието. Хората, които хвърляха пиратки, нямаха много общо с протеста. Логично е напрежението да ескалира, когато наглостта на управляващите е висока. Ако някой е искал истинска ескалация, нямаше да хвърля пиратки. Провокатори дадоха причина да се смачка протеста. Аз съм убеден, че службите на МВР са овладени, затова няма да има разследвания относно тези престъпления. Хората, извършили това безумие, трябва да понесат последствия".

Това, което започна като идея за "ходене на плаж", прерасна в масов протест - един от най-големите през последните 20 години. След претърсването в президентството и акцията в парк "Росенец", всеки ден хиляди хора излизат на улицата. Освен промяна на политическо ниво, протестиращите настояват и за въвеждането на електронно гласуване

"Докато специалистите не кажат, че това наистина е безопасно и това ще отразява на сто процента вота на българските граждани, и на личния вот на човека, няма как да въведем едно такова гласуване, защото би било предателство и измама към българските граждани", с тези думи Цвета Караянчева във Видин разясни, че все още няма готовност за електронно гласуване, както и за дистанционно.

Консолидацията на гражданското общество е факт, продължихме разговора с Димитър Стоянов.

"Рано е да се каже това лято дали дава или не дава резултат. Аз съм сигурен, че хората не се заблуждават, че 50-100 хиляди човека могат да преобърнат хода на държавната политика, диктувана от мафията. Този процес обаче успява, без значение дали ще свали или не кабинета. В дългосрочен план се зароди гражданско общество от хора, които не се страхуват, от млади хора, искащи отговорност и готови да отстояват правата си. Този процес е доказателство за промяна. Нашият режим в момента носи белези и на тоталитаризъм, и на демокрация. Живеем в държава, в която правителството разпространява фалшиви новини. Проблемът е, че компетентните институции не търсят отговорност - т.е демокрацията не е на това ниво, на което трябва да бъде. Летните дни показаха възпитание в политическата класа. Не е нужно да се протестира само когато трябва да се свали правителството. Ние сме граждани - работодатели на всяка власт. Нашите управници са избрани след избори, които са относително законни. Когато мнозинството от гражданите иска правителството да си ходи, значи волята на народа е друга. Източникът на властта са изборите, но не са избирателите. Изборите сами по себе си не означават демократичност. Този парламент е неспособен да реши проблемите на обществото.  Големият страх на българските политици е електронното гласуване, което ще даде възможност на над два милиона наши сънародници да определят съдбините на родната си страна".

Мащабните акции из цяла България настояват и за оставката на обвинител номер едно. Според широкото обществено недоволство с действията си Иван Гешев е предизвикал институционална криза.

Независима съдебна власт в България няма, а лицето на главния прокурор е продукт на намесата на политическата власт в съдебната, посочи Стоянов.

"Политическата квота във Висшия съдебен съвет е от хора, излъчвани от парламента, което създава ясното усещане за намеса на политическата власт в съдебната. Спомнете си "Яневагейт" - пряката намеса на Борисов в тази власт. Главният прокурор е завършил за младши лейтенант от народната милиция, получил е юридическата си правоспособност при съмнителни обстоятелства. Такава не се дава на завършилите школата в Симеоново. Съмнителна е неговата репутацията също така. Сключва срамни споразумения с престъпни групи, имащи същност на амнистия. Гешев обаче не е станал сам главен прокурор, напротив - избра го Висшия съдебен съвет, съставен от компроментирани хора. Гешев разследваше КТБ, но колко от сегашните членове са имали сметки в тази банка? Възможно е хората от политическата класа да имат компромати срещу главния прокурор, защото той отказва да разследва очевидни неща. Кандидатурата на един почтен човек, какъвто е Бойко Атанасов, не беше допусната. Не казвам, че би бил идеален кандидат. Ще се чуят критики, че няма научни и докторска степен, че е просто следовател, но ще познаем хората по делата. На Гешев му липсват успешните осъдителни присъди и разплетени казуси. Гешев е кукла на конци, той е никой. Със съмнителните си действия постигна нещо, което не може да се отрече: обедини нацията, обедини хората". 

Сериозни критики бяха отправени към България по време на закритото заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в страната, допълни Димитър Стоянов, който взе участие в закритото заседание.

"Европа е наясно с корупцията у нас. На българските власти им беше казано да решат: дали сме най-корумпираната държава или дали сме държавата, която най-неуспешно се бори с корупцията".

Числата, които организаторите изнасят за броя на протестиращите, са многократно преувеличени, твърди Виктор Димчев - фотограф и продуцент, активен протестиращ и създател на "Протестна мрежа", който брои присъстващите по панорамни снимки и кадри от дрон. Един от организаторите на големите протести от 2013 година днес не подкрепя мащабните акции, организирани от "Отровното трио".

"Подкрепям всеки протест, който има за цел промяна. Този обаче издига искания за бунт, революция и народен съд. Против терора и възмездието съм. Хора се отдръпват от протеста днес, защото не са съгласни с организаторите. Магистър съм по история, затова знам, че истината често не се харесва. Гражданите са лъгани, защото на площада няма стотици хиляди души. Не се случва нещо огромно. Един протест трябва да има категорични искания, които да не биват допълвани, променяни или надграждани. Една акция трябва да увлече хората, които да видят необходимост от промяна чрез мирни и демократични действия. На 2ри бях на площада, беше пълно с хамали, които трябваше да провокират полицията. Бяха докарани и организирани агитки - такива, свързани с олигарси. Метежът не се случи заради действията на полицията. България има нужда от протести, обвързани с каузи, за да може властта да реагира. Политическият език отпреди 70 години не е адекватен. Смяната на няколко министри няма да елиминира корупцията".

Като "хаотични" определя Димчев исканията на протеста.

"Протестната вълна е узурпирана от онези хора, които стоят зад протеста. В Европа протестите се случват по закономерен начин, но тук ядро от няколко човека решават какво да се говори и какво да се прави. Всичко е по сценарии, с режисура. Автентичният граждански протест няма нищо общо с това, което наблюдаваме. Протестът направи това, за което беше сформиран - да разклати властта и да постави на дневен ред новите играчи. Не е късно лустрацията да бъде извършена, въпреки че днес по-скоро ще има тежест на символичен акт".

Виктор ДимчевПо какво се различават българските протести от европейските и световните? Това попитахме Виктор Димчев, който е активен протестиращ от 30 години. Той прогнозира, че в края на есента акциите ще бъдат окончателно потушени, за да може да започне новата политическа есен и партиите да пожънат онова, което се е сяло на площада.

"Световните протести възникват бързо и имат за цел да решат даден проблем. Нашите протести бързо са завзети от кукловоди, особено ако вълната на недоволство не успее в първите дни. Ние сме правова държава, но единствени в целия ЕС се опитваме да суспендираме демокрацията. Ние сме последната социалистическа държава в Европейския съюз, дано се отдалечим от това. Защо не подкрепям акциите? Защото всичко е банално за пореден път. Хаджигенов е адвокат на свободна практика, работещ за хонорар. Бабикян е съдържател на сайт за фалшиви новини. Минеков е неуспял режисьор, син на скулптора на Тодор Живков. Самият Минеков е отраснал в "червена обстановка". Когато соц времената си отиват, Минеков вече е на 30-40 години. Каква промяна е да замениш бодигарда на Бай Тошо със сина на скулптора му?".

Над два месеца вече хора от всички възрасти излизат по площадите с едно желание - промяна на статуквото в управлението на страната.

Въпреки че в очите на протестиращите властта е окончателно дискредитирана, както в национален, така и в международен план, управляващите предлагат рестарт - вариант, който не се приема от организаторите на масовите акции, наричащи себе си "Отровното трио". 

Ще останем на площада до окончателното падане на ГЕРБ, увери Арман Бабикян.

А статуквото, което наблюдаваме и застоят, който най-вероятно притеснява всеки от нас, може да бъде обобщен с рефрен от известна(та) песен на Металика - "Добре дошли тук, където времето е спряло...".

.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00