Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Закриват депото за битови отпадъци в община Кула

Снимка: радио Видин

Община Кула стартира от днес изпълнението на проекта "Закриване и рекултивация на съществуващо общинско депо за твърди битови отпадъци на територията на община Кула" по ОП "Околна среда". Основната цел на проекта е техническата рекултивация на общинско депо за битови отпадъци в местността "Дери магаре" в гр. Кула, с размери 18 декара и намиращо се на километър и половина от града. Рекултивацията ще се изпълни по метода "ин ситу", при което се предприемат мерки за капсулиране на отпадъците и се предотвратява проникването на повърхностни води до него. Последователно ще бъдат извършени дейностите: освобождаване от отпадъци извън депото, оформяне на тялото на отпадъците чрез пре-депониране и уплътняване, подравняване, изграждане на газоотвеждаща система, полагане на водонепропусклив слой, нанасяне на рекултивиращ слой и извършване на биологична рекултивация в обхвата на депото, включително и оформяне на изолационен пояс около него. Очаква се след завършване на всички дейности, рекултивирания терен в местността "Дери магаре" да се превърне в пасище.

Предвидени са и дейности за промоция и визуализация като пресконференции, официални церемонии, публикации и информационни материали – брошури, табели и др. Официалната церемония "Първа копка" и встъпителната пресконференция ще се състоят днес, от 13.30 часа в зала на НЧ "Просвета 1882" – гр. Кула. Ще присъстват представители на фирмата-изпълнител, строителните надзорници, общинската администрация и социални партньори. Поканени са и представители на медиите, заинтересовани лица, граждани и приятели на град Кула.

Продължителността на проекта е 15 месеца, а стойността му е 1 223 816 лева.


Вижте още

Задържаха мигранти на границата при Оряхово

Група мигранти са задържани в товарен камион на ГКПП Оряхово - Бекет при незаконно преминаване на границата, съобщават от Апелативната прокуратура в София.  По първоначални данни задържаните са граждани на Сирия, сред които са и две непълнолетни лица. С едемте лица без необходими документи за преминаване на границата  са  открити   в товарен камион..

публикувано на 14.04.21 в 15:55

Кети Ценова остава начело на РЗИ Враца

Кети Ценова спечели конкурса за директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. Тя изпълняваше ръководни функции от 2 години.  Доктор   Ценова получи най-висока оценка в надпреварата, обявена за длъжността от здравното министерство. Още двама опоненти се включиха в конкурса – предшественикът на д-р Ценова и един от най-успешните..

публикувано на 14.04.21 в 14:40

Дъждовното време ще продължи и днес на места в Монтанско

От 7 до 15 литра дъжд на квадратен метър е паднал в област Монтана през последното денонощие. Най-много е валяло в района на село Замфирово над 14 литра, по 12-12,5 са измерени в Монтана, Вършец и Говежда. Чипровци падналия валеж е под 10 литра на квадрат. Най-малко са валежите в равнинната част на област Монтана - по 7 литра на квадрат в Бъзовец и..

публикувано на 14.04.21 в 12:00

Най-новите си експонати показва музеят във Враца

Врачанският музей ще отличи дарители и ще покаже в нова временна изложба най-новите си експонати, попълнили фондовете му през 2020 година. Целта е всеки отдел на културната институция да представи постиженията в своята събирателска дейност, обясни директорът Георги Ганецовски: "Тази изложба се подрежда традиционно, ежегодно по това време,..

публикувано на 14.04.21 в 11:44

3000 наближават активните случаи на COVID-19 в област Враца

43 са новите случаи на COVID-19 в област Враца за изминалото денонощие, съобщават от Регионалната здравна инспекция. 16 от тях са хоспитализирани, а останалите се лекуват в домашни условия. За изминалите 24 часа са регистрирани и два смъртни случая,на мъже на 66 и 73 години з аразени с ковид и лекувани в болници.   5 973 жители на..

публикувано на 14.04.21 в 11:40

500 крушки обливат в светлина видинската Витошка

Светлините на близо 500 крушки осветяват най-късата видинска улица - "Витоша", която е едва 50-ина метра. Видинската Витошка, както я наричат местните, свързва пространството пред Съдебната палата с улица "Цар Симеон Велики" и е част от централната пешеходна зона. През деня новата светлинна инсталация, пресъздаваща ефекта на звездното небе, не..

публикувано на 14.04.21 в 11:15

Инцидент на пътя край Бели извор завърши без жертви

Младежи оцеляха в каскада на пътя между Враца и Монтана. Инцидентът е станал тази сутрин на път Е-79 в района на Железния мост край село Бели извор. Според непотвърдена от полицията информация, по време на движение се е скъсал задният мост на автомобила. Неуправляемата кола, в която е имало петима младежи от криводолското село Главаци, се..

публикувано на 14.04.21 в 11:10