Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Монтана и 23-те села на общината ще бъдат поставени общо 77 контейнера за зелени отпадъци

В Монтана започва производство на компост от отпадъци

Снимка: Община Монтана

Монтана вече има инсталация за преработка на зелени и биоразградими отпадъци. На официалното откриване на компостера присъстваха представители на Екоминистерството, директорът на РИОСВ – Монтана инж. Любомир Иванов, председателят на Общинския съвет инж. Иво Иванов. Кметът Златко Живков припомни фактите около реализирането на проекта:


"Това е голямата програма по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г". Благодарение на тази програма Монтана е начело на българските общини изобщо за целия период за реализирани екологични проекти. Така ще бъде намалено депонирането на биоразградимите отпадъци, дори само това да беше - нямаше да е малко. Ще има нов продукт - компост, който го има на малко места в страната. Ще бъдат намалени въздействията на фини прахови частици. ..."


откриване на компостираща инсталация, МонтанаИзграждането на компостиращата инсталация се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държания бюджет на Република България чрез Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." Общата стойност на проекта е близо 6 милиона 155 хиляди лева, от които безвъзмездна финансова помощ – 4 милиона 398 хиляди лева.


Годишно инсталацията ще преработва 6150 тона зелени отпадъци, като целта е намаляване на количествата, които се събират на депото. Валерия Калчева, главен директор на оперативна програма "Околна среда" акцентира върху ползите за хората и природата от реализирането на проекта.


"Община Монтана само в този програмен период изпълнява 14 проекта за над 36 млн. лв по различни оперативни програми. Зад тази сума 36 млн.лв. стои изключително сериозен труд и усилия, положени от страна на кмета и неговият екип. Проектът е изключително важен за околната среда и здравето на жителите на община Монтана. Защото чрез него, намалявайки количеството на отпадъци, които изхвърляме на депото, опазваме почвите, водите, подобряваме качеството на атмосферния въздух.."


Компостиращата инсталация е разположена в съседство с регионалното депо за битови отпадъци в  местността “Неделище”, на седем километра югоизточно от село Крапчене. Вече е доставена и техниката за работата на инсталацията - товарач, два  контейнера, трактор, две ремаркета, мини товарач, обръщач на компостни редове, мобилно барабанно сито за рафиниране на компост, шредер, полупропусклива мембрана за покриване на компостни редове. В Монтана и 23-те села на общината ще бъдат поставени общо 77 контейнера за зелени отпадъци.


Проектът е приключен с 2 месеца по-рано от крайния срок, който беше 5 ноември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Редица вечерни концерти в програмата на Криводолския панаир

Община Криводол и НЧ „Никола Вапцаров – 1924" организират в началото на август панаирни дни. Традиционните прояви се провеждат под патронажа на кмета на общината Христо Доков. За всички жители и гости на града край река Ботуня са предвидени вечерни концерти, които започват от 20 часа на сцена на стадион „Христо Ботев". На 1 август е концертът на Симона..

публикувано на 23.07.24 в 08:46

Снимката на 22 юли 2024 година

Днес във Видин днес ще бъде открит Фестивалът на изкуствата " Дунавски вълни “.  Тазгодишното му издание е 13-то по ред и ще предложи интересна и разнообразна програма. Земеделци от Видинско ще помагат на фермери от Южна България, които пострадаха от унищожителните пожари преди дни.  Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира..

публикувано на 22.07.24 в 18:00

Започна фестивалът "Фолклорната магия на Мездра“

Четвъртият международен фолклорен фестивал "Фолклорната магия на Мездра“ бе открит официално в града.  Това стана с тържествена церемония на площад "България“, на която бяха представени участниците във фестивала - 11 фолклорни състава с над 250 танцьори, певци и музиканти от 10 държави от четири континента - Европа, Азия, Северна и Южна Америка...

публикувано на 22.07.24 в 17:29

Земеделци от Видинско ще помагат на фермери, пострадали от пожарите

Земеделци от Видинско ще помагат на фермери от Южна България, които пострадаха от унищожителните пожари преди дни. Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира кампанията в подкрепа на животновъдите, засегнати от големия пожар в Сакар планина, а видинските зърнопроизводители с готовност се включват, каза Жечко Андрейнски,..

публикувано на 22.07.24 в 14:37

2300 декара с растителност са изгорели през юли в горските стопанства на Северозапада

Четиринадесет пожара са бушували през първите 18 дни на юли на територията на Северозападно държавно предприятие-Враца. Опожарените площи са около 2300 дка, като най-засегнат остава Плевенския регион, където огнената стихия  опожари 1 075 дка гори, треви, храсти и др. Възникналите пожари на територията на Северозападно държавно предприятие са предимно..

публикувано на 22.07.24 в 11:15

Два случая на дрогирани водачи в Монтанско

Двама шофьори с положителни проби за употреба на канабис са задържани по пътищата на област Монтана, съобщават от местната дирекция на полицията.  И двамата водачи са управлявали  автомобили, които не са тяхна собственост.  На 21.07.2024 г. в 16:40 ч. в района на прохода "Петрохан", служители на РУ Берковица спрели за проверка лек автомобил..

публикувано на 22.07.24 в 11:10

Жена блъсна дете в Чупрене и избяга

62-годишна жителка на видинското село Чупрене е  ударила 2- годишно момченце, излязло неочаквано на пътното платно , съобщават от полицията във Видин.  Детето било транспортирано в болница в  Мотана, с фрактура на десен крак, без опасност за живота.  Инцидентът е станал вечерта на  20 юли.  След удара шофьорката е напуснала местопроизшествието ,..

публикувано на 22.07.24 в 10:10