Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В необичайна среда започва новата учебна година в Северозапада

Новата учебна година започва по необичаен начин.  В условия на световна пандемия училищата в Северозападна България  са се подготвили и стриктно прилагат препоръките, предоставени им от  Министерството на образованието и науката, съвместно с Министерство на здравеопазването.  Има задължителни и препоръчителни мерки за сигурност, които се прилагат в учебните заведения според решенията на учителските колективи.

Във Враца ПТГ "Никола Йонков Вапцаров" започва новата учебна година с 425 ученика в 17 паралелки
, държавният план прием е осъществен на 100% има и нова специалност "Мехатроника". Гимназията е професионална и ще се прилагат препоръчителните мерките за сигурност, обясни директорът на училището Ирма Емилиянова

"При нас не е възможно програмата да се направи един учител да преподава само в един клас, тъй като сме професионална гимназия и затова ще си спазваме мерките - самият учител да е с шлем или маски, учениците ще са без маски... Кабинетите, които няма как да не се използват за практическите часове, ще има възможност за часове в блок-практики."

Видинската езикова гимназия "Йордан Радичков" започва учебната година подготвена за новите предизвикателства. Спечеленият проект за иновативно училище, ще помогне за двусменния режим на обучение - казва директорът Любомир Георгиев:

"Това, което е притеснението на колегите е носенето на лични предпазни средства. Спряхме се на маски, които да са най-удобни за колегите... Направихме инструктажи за ученици, педагози, помощен персонал... Минаваме на двусменен режим на обучение."  

Училището закупува  шлемове, маски, дезинфекционни материали, портативни лампи, които пречистват и дезинфектират учебната среда. Средствата са от бюджета на училището и ако той не стига,  се пренасочват средства от други пера на училищния бюджет. Очакванията са учебните заведения да бъдат подпомогнати финансово.

Четвърто ОУ "Иван Вазов " в Монтана
успешно стартира новата учебна година в условия на COVID-19.  519 ученици в 22 паралелки започват новата учебна година. Педагогическият съвет е приел училищен План за работа в извънредни условия на пандемия, като той е разработен въз основа на насоките на МОН и МЗ. Първокласниците ще учат в самостоятелен корпус и ще се хранят в класната стая - каза директорът Ваня Велизарова:

"Осигурени са дезинфектанти, сапун и топла вода... Учениците от начален етап са разположени само на един етаж. Ще се влиза от два входа, имаме три нови къта в училище. За учителите сме осигурили шлемове и маски, график за обедното хранене сме изработили... Ще закупим преносими компютри за всички учители, ще ползваме електронни дневници."

 


Галерия

Вижте още

Дарения за Видинския архив и Радио Видин

Две дарения направи днес  Трифон Павлов-  председател на Гражданско сдружение "Епископ Йосип Юрай Щросмайер" и секретар на Народно читалище "Епископ Йосип Юрай Щросмайер - 2009" - София. На видинския архив той дари научна и справочна литература, а на Радио Видин- стари радиоприемници. "Това е литература за хора- ценители, строго научна..

публикувано на 18.09.20 в 16:55

Първият учебен ден- спомен за цял живот

В "Истории от миналото и днес" говорим за първия учебен ден. Но не за този, който започна преди няколко дни, а за един такъв преди повече от 60 години. За него и за отношението към училището и учителите си спомнят  Мая Ангелова и мъжът й Йордан.  Тя е учила в Дунавци, а той- в село Якимово. "Преди 61 години беше. Ние живеехме срещу училището,..

публикувано на 18.09.20 в 16:53

Кристина Стоилова: Най-хубавото нещо на шивашката професия е свободата на въображението

В рубриката "Професия/Хоби" днес ще ви запозная с Кристина Стоилова и нейната страст шиенето. Криси се занимава със шиене от училище. Своя професионален път започва от Видин с шивашки услуги и корекции, а вече от 5 години  е собственик на шивашко ателие в Плама де Майорка, където шие и продава свои дизайнерски дрехи. Как се заражда любовта й..

публикувано на 18.09.20 в 16:20

Арън- най-доброто куче на света

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с Йоана Миронова и нейното куче Арън. Той е порода чао-чао и е на два месеца и десет дени.   Йоана го описва като най-доброто куче на света, което си заслужава ходенето до Пловдив. "Аз и мъжа ми го избрахме, първоначално ми харесваше името Ейдън, обаче той не се съгласи и стигнахме до консенсус-..

публикувано на 18.09.20 в 15:30

Честит празник, Лом!

17 септември се отбелязва като Ден на град Лом.  По този повод Общинският съвет се събра на тържествено заседание, на което отличи лекари, служители на реда и дарители, подпомогнали града в борбата с коронавируса. Заседанието откри председателят на местния парламент Христина Христова:   "... Нека здравето и благоденствието да ви зареждат с воля и..

публикувано на 17.09.20 в 15:38

Комплекс за игра изградиха в детската градина на село Дърманци

Нов комплекс за игра е изграден в ДГ “Слънчице” – с. Дърманци . Всички нови уреди са безопасни и модерни. Освен пързалки и катерушки, в двора е изградена и беседка с нови пейки, както и дъска за писане, подходяща за малки деца. В детското заведение се обучават в смесена група 14 деца, като предстои още 2 да бъдат записани, каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 17.09.20 в 14:02

Кръговите кръстовища във Видин - удобство или недоразумение?

Кръговите кръстовища са все по-често срещани като начин за регулация на движението, а Видин не прави изключение. В крайдунавския град "кръговите" постепенно заменят не само конфликтните, но и кръстовищата със светофарна уредба. По-младите водачи може и да не си спомнят, но на мястото на две от кръговите кръстовища по булевард "Панония" преди..

публикувано на 17.09.20 в 12:32