Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Комисар Венцислав Райков: Пожарникарят трябва да е смел, но и отговорен

Честит празник на огнеборците

| обновено на 14.09.20 в 15:37
Снимка: Радио ВИДИН

Днес Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и българските пожарникари отбелязват своя Професионален празник Чества се годишнина от учредяването през 1905 г. на първото професионално обединение на пожарникарите в България. Денят е обявен за празник с Решение на Министерски съвет от 12 септември 1995 г. 

Борбата с огнената стихия е сложен процес, в който пожарникарите, повече от всички други служители на реда и гражданската безопасност, трябва да имат редица качества и таланти, както и личен характер, за да могат пълноценно да упражняват професията си. Комбинацията от уникални служебни задължения, нестандартно работно време и гъвкав начин на живот са предпоставка за някои специфични личностни характеристики. За предизвикателствата на професията на пожарникаря говорим с комисар Венцислав Райков- директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана:

"Пожарната в Монтана изпраща една сравнително спокойна година. Около 1/3 са по-малко произшествията. COVID- 19 усложняваше донякъде работата на колегите... Парка има всичко необходимо. Получихме по  линия на трансгранично сътрудничество със Сърбия два пожарни автомобила тип пикап. Те са високопроходими. Имаме и два дрона за наблюдение на пожари... Към професията има интерес. За едно място за редови пожарникар кандидтстват 10 момчета, а за водач на специализиран автомобил- пет. За нашият регион е добра статистика..."


Пожарникарят трябва да притежава много качества, категоричен е комисар Райков:
"Трябва да е физически годен и психически устойчив... Трябва да работи в екип. За смелостта, то той трябва да пази живота си и този на колегите, и да спасява хора, и да елиминира пожара... "

В региона се работи по превенцията, провеждат се различни мероприятия:
"Освен "Млад огнеборец" има и "Млад спасител". Тази година не се проведоха, заради пандемията. Поддържаме връзка с децата и ако се нормализират нещата, ще ги проведем. Превенцията не е само работа с деца- екипи ходят по населените места и разясняват редица неща... Развиваме доброволните формирования много добре."

За Седмицата на пожарната безопасност в Монтана са предвидени редица прояви. 

"Обявени са дни на отворените врати. Ще проведем едно пожаро-тактическо учение в Монтана. Ще демонстрираме действие на пожарна техника, спасяване при наводнение, катастрофа с влак и други. Ще наградим заслужилите служители... "
Пожелавам на всички  колеги и техните семейства, коио работят в пожарните във Видин, Монтана и Враца здраве и късмет. Честит професионален празник." 


Защо комисар Райков е избрал тази отговорна професия и цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Spring spirit fest" - през почивните дни във Видин

Пролетният дух ще завладее Видин през почивните дни. Това обещават организаторите на първия "Spring spirit fest" - Зорница Василева и Анита Ангелова , лидери на Клуба по речи и дебати в езиковата гимназия, и Белла Антова и Изабела Василева от платформата SТЕТИКА. Събитието ще се проведе в крепостта "Баба Вида", която ще се превърне в сцена за..

публикувано на 22.04.21 в 17:33

"Великденски послания" ни връщат 100 години назад

Пътуване във времето със 100 години назад ни предлага  Изложба на пролетни и великденски картички. Каква е основната идея на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца и как картичките ще ни върнат назад във времето, обясни  Калина Тодорова от Краеведския отдел на библиотеката: "Ние по традиция, по време или преди големите християнски..

публикувано на 22.04.21 в 16:55

60 години стоматолог се грижи за усмивките на своите пациенти

Днес ви срещаме с един много интересен човек, събрал много опит, много мъдрост, но успял да запази човечността и трудолюбието си. Това е най-възрастният действащ стоматолог в област Монтана - д-р Тодор Тодоров . Той има 60-годишна практика и продължава да работи за тонус, както казва самият той.  Роден и израснал в селото, което сега е под..

публикувано на 22.04.21 в 16:05

Филм разказва за 100- годишната история на "Ботев"- Враца

Готов е филма посветен на 100 годишният юбилей на "Ботев"- Враца. За съжаление заради определени обстоятелства премиерата му, която бе предвидена за 21 април, когато се отбеляза годишнината, временно се отлага, но филмът е факт. "Много трудни снимки по време на пандемия, но се справихме. Сблъсках се с много проблеми - от финансов..

публикувано на 22.04.21 в 15:20

В "Музикална зона" на 22 април 2021 слушаме Василена Серафимова и Тома Енко

Неотдавна излезе дългоочакваният диск на Василена Серафимова и Тома Енко „Бах – огледало" . Съвременната трактовка на известния бароков композитор е изпълнена с личното отношение на изпълнителите, свирещи на нетрадиционните за барока инструменти маримба и пиано . Полифонията на Йохан Себастиан Бах е пречупена през съвременните средства и..

публикувано на 22.04.21 в 09:00

Видинският театър кандидатства за "Аскеер"

Видинският драматичен театър ще покани комисия на фондация "А‘Аскеер", за да кандидатства за номинация за музиката в спектакъла "Ирония на съдбата". Премиерният за България спектакъл бе представен за първи път във Видин. Видинската публика също първа чу новите песни на известната композиторка Вида Пиронкова , която пише текстовете и музиката..

публикувано на 21.04.21 в 18:54

"Маратон по българските читалища" посети Северозапада

"Маратон по българските читалища" представя България чрез разкази на читалищни работници. Инициативата на фондация "Алерия" цели да покаже както местните културни средища, така също и красотата на различните кътчетата на страната и възможностите те да бъдат посетени дори по време на пандемия. "Ние сме млада фондация. В началото се занимавахме..

публикувано на 21.04.21 в 16:05