Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Комисар Венцислав Райков: Пожарникарят трябва да е смел, но и отговорен

Честит празник на огнеборците

| обновено на 14.09.20 в 15:37
Снимка: Радио ВИДИН

Днес Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и българските пожарникари отбелязват своя Професионален празник Чества се годишнина от учредяването през 1905 г. на първото професионално обединение на пожарникарите в България. Денят е обявен за празник с Решение на Министерски съвет от 12 септември 1995 г. 

Борбата с огнената стихия е сложен процес, в който пожарникарите, повече от всички други служители на реда и гражданската безопасност, трябва да имат редица качества и таланти, както и личен характер, за да могат пълноценно да упражняват професията си. Комбинацията от уникални служебни задължения, нестандартно работно време и гъвкав начин на живот са предпоставка за някои специфични личностни характеристики. За предизвикателствата на професията на пожарникаря говорим с комисар Венцислав Райков- директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана:

"Пожарната в Монтана изпраща една сравнително спокойна година. Около 1/3 са по-малко произшествията. COVID- 19 усложняваше донякъде работата на колегите... Парка има всичко необходимо. Получихме по  линия на трансгранично сътрудничество със Сърбия два пожарни автомобила тип пикап. Те са високопроходими. Имаме и два дрона за наблюдение на пожари... Към професията има интерес. За едно място за редови пожарникар кандидтстват 10 момчета, а за водач на специализиран автомобил- пет. За нашият регион е добра статистика..."


Пожарникарят трябва да притежава много качества, категоричен е комисар Райков:
"Трябва да е физически годен и психически устойчив... Трябва да работи в екип. За смелостта, то той трябва да пази живота си и този на колегите, и да спасява хора, и да елиминира пожара... "

В региона се работи по превенцията, провеждат се различни мероприятия:
"Освен "Млад огнеборец" има и "Млад спасител". Тази година не се проведоха, заради пандемията. Поддържаме връзка с децата и ако се нормализират нещата, ще ги проведем. Превенцията не е само работа с деца- екипи ходят по населените места и разясняват редица неща... Развиваме доброволните формирования много добре."

За Седмицата на пожарната безопасност в Монтана са предвидени редица прояви. 

"Обявени са дни на отворените врати. Ще проведем едно пожаро-тактическо учение в Монтана. Ще демонстрираме действие на пожарна техника, спасяване при наводнение, катастрофа с влак и други. Ще наградим заслужилите служители... "
Пожелавам на всички  колеги и техните семейства, коио работят в пожарните във Видин, Монтана и Враца здраве и късмет. Честит професионален празник." 


Защо комисар Райков е избрал тази отговорна професия и цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  продължава да работи с потребителите на услугите, но от разстояние.  "Всеки от специалистите е подготвил програма за работа с потребителите. Работим по определен график, който е изпратен на всички, за да бъдат запознати. В посочения час..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45
Виктория с рисунката, която спечели първа награда

Първа награда от национален конкурс за Вики от Видин

Виктория Пекова от школата по изобразително изкуство "Палитра" към видинското читалище "Цвят 1870" спечели първо място в национален конкурс за рисунка . Конкурсът "България в сърцата и мечтите ни" е организиран от Община Шумен и читалище "Боян Пенев-1949". Конкурсът е имал за цел да провокира детското творчество. "Ученичка съм в ОУ..

публикувано на 25.11.20 в 13:38