Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Начало на новата учебна година в Северозапада

Снимка: Радио Видин

12 140 ученици започват новата учебна година в област Монтана, което е с 50 по-малко от миналата. 955 са първолаците, с около 100 по-малко от 2019 година. В 8 клас влизат 1020 ученици, а 1805 са децата в детските градини и ясли в региона. Учебната година започва присъствено в 60 училища и 48 детски градини при спазването на стриктни мерки за коронавирус, съобщи началникът на РУО Монтана Трайка Трайкова. В област Монтана няма закрити училища и паралелки, а приемът след 7 клас е направен на 100 %. Няма свободни учителски места. 


Две слети паралелки ще има в училището в село Д-р Йосифово и три непълни паралелки - 7 клас в  училището в село Габровница /17 ученици/; паралелка 7-ми клас, със 17 ученици, в първо ОУ ”Св. Св Кирил и Методий” в Монтана и паралелка 9-ти клас, от 15 ученици,  в СУ "Йордан Радичков" в Монтана. От всички села на общината към града ще се извозват ученици. 540 ще пътуват всеки ден до Монтана.


Осмокласниците в област Видин ще учат в 28 паралелки през новата учебна година - 18 професионални и 10 профилирани. Почти всички училища са запълнени, каза началникът на Регионално управление на образованието, Веселка Асенова


В шест училища в община Видин през новата учебна година ще има паралелки с по-малък брой ученици от определения минимум. Предложението за утвърждаване на поднормативните паралелки е гласувано от Общинския съвет.  Поднормативните паралелки в общината ще са 11 през новата учебна година. Само 11 ще са първокласниците в Основно училище "Отец Паисий" във Видин, а паралелката втори клас в училище "Св. Климент Охридски" ще е с един ученик по-малко от норматива. В средното училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" не се събират достатъчно ученици за една от паралелките в 12 клас. Средно училище "Петко Р. Славейков" е със затруднение да запълни две паралелки. В ОУ "Христо Ботев" в град Дунавци недостигът на ученици е в първи, четвърти и пети клас. Там ще има и една слята паралелка. Заедно ще са учениците от втори и трети клас. В Професионалната гимназия по селско стопанство  "Г. М. Димитров" в града местата в паралелките до задължителния минимум са 20.


На 15 септември училищния звънец ще удари за над 500 деца в община Белоградчик. Три са училищата на територията на общината. Новата учебна година започва с осем паралелки в НУ "Васил Левски" и една подготвителна група, като две от паралелките са първи клас. СУ "Христо Ботев" ще посрещне 307 ученици от пети до дванайсети клас. За първи път прага на средното училище ще прекрачат 55 ученици от пети клас. Една паралелка в 8 клас е с предприемачески профил по учебна програма "STEM" и една професионална паралелка "Автомонтьор на транспортна техника". Учениците от 9, 10 и 11 клас се обучават в една профилирана паралелка - "Икономическо развитие" и в една професионална паралелка "Автомонтьор на транспортна техника". ОУ "Васил Евст. Априлов", село Рабиша е единственото училище, разположено извън общинския център. През новата учебна година в него ще се обучават 34 ученици от първи до осми клас. Обучават се деца от съседните населени места. Във всички училища от община Белоградчик  учебната година ще започне с необходимия брой квалифицирани преподаватели. Доставена е и необходимата училищна документация.


Близо 140 деца ще учат през новата учебна година в новоселското училище СУ  "Св. Св. Кирил и Методий". Независимо че броят на учениците е по-голям от миналата година, в началния курс отново ще има слети паралелки. Откриването на учебната година ще стане в класните стаи. Изключение ще се направи за учениците от първи, пети и осми клас, които ще бъдат посрещнати от учителския колектив в двора на училището. На входа на сградата ще се монтира камера за измерване на температурата. Осигурени са безконтактни термометри, а общината е поела ангажимент за назначаване на медицинско лице. Новата учебна година ще започне без две дългогодишни учителки, които излизат в пенсия. Обявени са свободните работни места. 

  

Първи учебен ден в ОУ Иван Вазов Видин, 15 септември 2014Oбразованието в област Враца е изправено пред голям проблем заради застаряващите кадри в системата. Оказва се, че до 2023 г. 168 от сегашните преподаватели ще се пенсионират. Най-много кадри се очаква да излязат от системата във Враца - 77, в Бяла Слатина – 24, Мездра – 20, Козлодуй – 16, Оряхово – 15. Данните показват, че 419 от педагогическите кадри в областта са на възраст от 46 до 50 години, 370 са във възрастовия диапазон от 56 до 60 години, а тези над 60 са 133-има. От 51 до 55 години са 354 учители, а от 41 до 45 години – 337. Най-малко са учителите от 31 до 35 години – 129, следвани от тези до 30-годишна възраст – 135. 211 са кадрите на възраст от 36 до 40 години. 


Хиляда и петстотин първокласници ще има в област Враца през новата учебна година. Те ще бъдат посрещнати в училищата с кратки церемонии при спазване на противоепидемични мерки.


Учебната 2020/2021 г. в мездренското ОУ "Св.св.Кирил и Методий" ще бъде тържествено открита от 09:00 часа в двора на училището - за учениците и учителите от I и V клас. Учениците трябва да се явят с униформи в училищния двор в 08:45 часа, при спазване на противоепидемични мерки. Учениците от V до V!!клас ще бъдат поздравени онлайн чрез сайта и фейсбук страницата на училището. Тържественият час на класа ще се проведе при спазване на противоепидемични мерки. Всички ученици и родители трябва да носят лични предпазни средства – маска или шлем. Задължително е да се спазва дистанция от 1.5 метра. Не се допуска струпването на групи ученици или учители в двора на училището, в сградата на училището. Учебните занятия на 16.09.2020 г. (сряда) ще се проведат съобразно седмичното разписание за първия учебен срок, уведоми директорът на школото Галя Богданова.


*В статията не са поместени данни за общия брой ученици в областите Видин и Враца, тъй като към 14 септември в Регионалните управления на образованието не разполагаха с тази информация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28