Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Най-старото средно училище във Видин посрещна учениците в обновена сграда

6
Снимка: Радио Видин

След ремонт и дистанционни занимания от вкъщи, най-старото средно училище във Видин за първи път от две години посреща ученици. Училището е наследник на "Скобелева реална гимназия" във Видин и вече е със 138-годишна история. През миналата учебна година завърши ремонтът, извършен с европейски средства и целева субсидия от държавата, но заради епидемията от COVID-19 и наложените мерки, учениците не влязоха в класните стаи. В училището е изграден закрит плувен басейн, надстроен е физкултурният салон. Класните стаи са с акустични тавани и навсякъде има оптичен интернет. Извършена е  реставрация и консервация на сградата, която е паметник на културата, а първият ѝ камък е положен преди  95 години.


"С много усилия, с много труд успяхме да постигнем това, че да направим едно старо училище изключително модерно и иновативно… Навсякъде има изключителен оптичен интернет, мултимедийни проектори, големи екрани. Всяка класна стая е оборудвана с компютри.", каза директорът Венцислав Станев.


Учениците бяха нетърпеливи да влязат в обновеното училище:

"Настроението е празнично. Радваме се, че ще видим нова обстановка. Развълнувани сме, че ще продължим да учим в училище, а не пред екраните."


Учителите пък се радват на истинската среща с учениците. Илиана Тодорова тази година ще е преподавател на второкласници. Тя смята, че през настоящата учебна година, дори по-малките ученици ще се справят с противоепидемичните мерките, които са наложени в училищата:


"С голяма радост посрещаме своите ученици, макар при тези по-дистанционни условия, които се налагат, поради пандемията. Разчитаме на това, учебната година да бъде ползотворна, хармонична, присъствена и да се радваме на своите ученици реално, а не през мониторите."
Учениците от първи клас, които прекрачват училищния праг, както и тези от пети и осми клас, започващи нов етап от образованието си, бяха посрещнати с тържество на двора. С първия учебен звънец влязоха в класните стаи. За останалите новата учебна година започна с час на класа. На успешно начало се надяват родителите, които изпратиха децата на училище:


"Очакванията ми са оптимистични. Смятам, че учебната година ще бъде успешна.Училището дава добра подготовка на учениците си. Имахме възможност да видим как изглеждат класните стаи, всичко е много хубаво... С голямо очакване идваме, позитивно настроени. Надявам се ремонтът да е успешен, децата ни да са доволни от това, което са направили. Ще видим тепърва. Пожелавам успех на децата, търпение на родителите и здраве на всички."


На тържеството в СУ "Цар Симеон Велики" присъстваха кметът на Видин Цветан Ценков и началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова.

"Днес ще стартираме най-голямото национално състезание на познанието – това е спартакиадата, през която цяла една година нашите деца, за съжаление, ще трябва да се борят в условията на извънредна ситуация, за знания. "Цар Симеон Велики" е една велика гимназия на 138 години, която благодарение на усилията на правителството, на ръководството на Общината и, разбира се, на целия учителски екип заема своето достойно място не само в България, но и в Европа", каза кметът Цветан Ценков. Той пожела на първокласниците да пазят в сърцето си родния град и Родината."

Галерия

Вижте още

Дарения за Видинския архив и Радио Видин

Две дарения направи днес  Трифон Павлов-  председател на Гражданско сдружение "Епископ Йосип Юрай Щросмайер" и секретар на Народно читалище "Епископ Йосип Юрай Щросмайер - 2009" - София. На видинския архив той дари научна и справочна литература, а на Радио Видин- стари радиоприемници. "Това е литература за хора- ценители, строго научна..

публикувано на 18.09.20 в 16:55

Първият учебен ден- спомен за цял живот

В "Истории от миналото и днес" говорим за първия учебен ден. Но не за този, който започна преди няколко дни, а за един такъв преди повече от 60 години. За него и за отношението към училището и учителите си спомнят  Мая Ангелова и мъжът й Йордан.  Тя е учила в Дунавци, а той- в село Якимово. "Преди 61 години беше. Ние живеехме срещу училището,..

публикувано на 18.09.20 в 16:53

Кристина Стоилова: Най-хубавото нещо на шивашката професия е свободата на въображението

В рубриката "Професия/Хоби" днес ще ви запозная с Кристина Стоилова и нейната страст шиенето. Криси се занимава със шиене от училище. Своя професионален път започва от Видин с шивашки услуги и корекции, а вече от 5 години  е собственик на шивашко ателие в Плама де Майорка, където шие и продава свои дизайнерски дрехи. Как се заражда любовта й..

публикувано на 18.09.20 в 16:20

Арън- най-доброто куче на света

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с Йоана Миронова и нейното куче Арън. Той е порода чао-чао и е на два месеца и десет дени.   Йоана го описва като най-доброто куче на света, което си заслужава ходенето до Пловдив. "Аз и мъжа ми го избрахме, първоначално ми харесваше името Ейдън, обаче той не се съгласи и стигнахме до консенсус-..

публикувано на 18.09.20 в 15:30

Честит празник, Лом!

17 септември се отбелязва като Ден на град Лом.  По този повод Общинският съвет се събра на тържествено заседание, на което отличи лекари, служители на реда и дарители, подпомогнали града в борбата с коронавируса. Заседанието откри председателят на местния парламент Христина Христова:   "... Нека здравето и благоденствието да ви зареждат с воля и..

публикувано на 17.09.20 в 15:38

Комплекс за игра изградиха в детската градина на село Дърманци

Нов комплекс за игра е изграден в ДГ “Слънчице” – с. Дърманци . Всички нови уреди са безопасни и модерни. Освен пързалки и катерушки, в двора е изградена и беседка с нови пейки, както и дъска за писане, подходяща за малки деца. В детското заведение се обучават в смесена група 14 деца, като предстои още 2 да бъдат записани, каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 17.09.20 в 14:02

Кръговите кръстовища във Видин - удобство или недоразумение?

Кръговите кръстовища са все по-често срещани като начин за регулация на движението, а Видин не прави изключение. В крайдунавския град "кръговите" постепенно заменят не само конфликтните, но и кръстовищата със светофарна уредба. По-младите водачи може и да не си спомнят, но на мястото на две от кръговите кръстовища по булевард "Панония" преди..

публикувано на 17.09.20 в 12:32