Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старото средно училище във Видин посрещна учениците в обновена сграда

7
Снимка: Радио Видин

След ремонт и дистанционни занимания от вкъщи, най-старото средно училище във Видин за първи път от две години посреща ученици. Училището е наследник на "Скобелева реална гимназия" във Видин и вече е със 138-годишна история. През миналата учебна година завърши ремонтът, извършен с европейски средства и целева субсидия от държавата, но заради епидемията от COVID-19 и наложените мерки, учениците не влязоха в класните стаи. В училището е изграден закрит плувен басейн, надстроен е физкултурният салон. Класните стаи са с акустични тавани и навсякъде има оптичен интернет. Извършена е  реставрация и консервация на сградата, която е паметник на културата, а първият ѝ камък е положен преди  95 години.


"С много усилия, с много труд успяхме да постигнем това, че да направим едно старо училище изключително модерно и иновативно… Навсякъде има изключителен оптичен интернет, мултимедийни проектори, големи екрани. Всяка класна стая е оборудвана с компютри.", каза директорът Венцислав Станев.


Учениците бяха нетърпеливи да влязат в обновеното училище:

"Настроението е празнично. Радваме се, че ще видим нова обстановка. Развълнувани сме, че ще продължим да учим в училище, а не пред екраните."


Учителите пък се радват на истинската среща с учениците. Илиана Тодорова тази година ще е преподавател на второкласници. Тя смята, че през настоящата учебна година, дори по-малките ученици ще се справят с противоепидемичните мерките, които са наложени в училищата:


"С голяма радост посрещаме своите ученици, макар при тези по-дистанционни условия, които се налагат, поради пандемията. Разчитаме на това, учебната година да бъде ползотворна, хармонична, присъствена и да се радваме на своите ученици реално, а не през мониторите."




Учениците от първи клас, които прекрачват училищния праг, както и тези от пети и осми клас, започващи нов етап от образованието си, бяха посрещнати с тържество на двора. С първия учебен звънец влязоха в класните стаи. За останалите новата учебна година започна с час на класа. На успешно начало се надяват родителите, които изпратиха децата на училище:


"Очакванията ми са оптимистични. Смятам, че учебната година ще бъде успешна.Училището дава добра подготовка на учениците си. Имахме възможност да видим как изглеждат класните стаи, всичко е много хубаво... С голямо очакване идваме, позитивно настроени. Надявам се ремонтът да е успешен, децата ни да са доволни от това, което са направили. Ще видим тепърва. Пожелавам успех на децата, търпение на родителите и здраве на всички."


На тържеството в СУ "Цар Симеон Велики" присъстваха кметът на Видин Цветан Ценков и началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова.

"Днес ще стартираме най-голямото национално състезание на познанието – това е спартакиадата, през която цяла една година нашите деца, за съжаление, ще трябва да се борят в условията на извънредна ситуация, за знания. "Цар Симеон Велики" е една велика гимназия на 138 години, която благодарение на усилията на правителството, на ръководството на Общината и, разбира се, на целия учителски екип заема своето достойно място не само в България, но и в Европа", каза кметът Цветан Ценков. Той пожела на първокласниците да пазят в сърцето си родния град и Родината."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15