Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новата учебна година в област Враца

13
Снимка: ППМГ „Акад. Иван Ценов“ Враца

ППМГ "Акад. Иван Ценов" Враца откри новата учебна година. В гимназията ще се обучават близо 827 ученици, разпределени в 32 паралелки. За първи път се въвежда дуална форма на обучение, в професионална паралелка със специалност "Приложен програмист".


"Различна, вълнуваща и изпълнена с предизвикателства учебна година" – така определи в приветствието си директорът на училището Татяна Василева, новата учебна 20/21 година. Тя поздрави с "Добре дошли" петокласниците и осмокласниците, които се бяха събрали в двора на училището, при спазването на всички противоепидемични мерки. Останалите възпитаници на гимназията бяха поздравени по случай 15 септември с предварително подготвен от ученици кратък филм, публикуван на сайта на гимназията и във фейсбук. В приветствието си Василева подчерта постигнатите успехи на учениците от врачанската математическа гимназия - на НВО по математика и български език гимназията е на 29 място в страната, а на ДЗИ по български език – на 89 място в страната, което я нарежда сред първите 100 най-добри училища в България. 


По традиция на специална церемония бяха наградени учители за цялостна дейност и ученици постигнали високи резултати през изминалата учебна година. Те получиха плакети и грамоти за постиженията си в различните научни области и значим принос в утвърждаването авторитета на гимназията.


Призът "Ученик на годината" получиха  Цветослав Николов и Георги Игнатов.


"Ученик на годината" в отделните предметни области са:

Вероника Григорова -Български език и литература 

Цветислава Димитрова - Чужди езици 

Зорница Христова - Математика

Таня Петкова - Математическа лингвистика 

Ема Дилова - Астрономия 

Вяра Тодорова - Физика 

Елица Крумова - История и цивилизация 

Стивън Василев - География и икономика 

Калина Лалкова - Биология и здравно образование 

Деница Йорданова - Информационни технологии 

Никол Николаева - Изобразително изкуство 


Грамоти получиха и учителите, които пряко са били ангажирани с подготовката на талантливите ученици, класирани на призови места на национални състезания. С плакет за цялостен принос за развитието на ППМГ бяха отличени пенсионираните учителки Ваня Иванова и Евелина  Иванова.


Близо 120 ученици от гимназията, класирани на областни кръгове на олимпиади през изминалата учебна година ще получат грамоти, които ще им бъдат връчени в часовете на класа. 


ОУ

Новата учебна година в община Мездра започна за близо 1500 ученика, от тях 111 първокласници прекрачиха за пръв път училищния праг. 


1 485 ученици, в 84 паралелки от I до XII клас, ще се обучават и възпитават през новата учебна 2020/2021 година в 7-те училища на територията на общината. По учебни заведения разпределението на учениците е следното: СУ "Иван Вазов" - 469, ОУ "Христо Ботев" - 367, ИОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - 254, СУ "Св. Климент Охридски" (Зверино) - 177, ПГ "Алеко Константинов" - 129, ПГ по МСС - 71 и ОУ "Васил Кънчов" (Моравица) - 18.


Първокласниците са 111, което е с около 30-на по-малко в сравнение с миналата есен. Най-много са първолаците в ОУ "Христо Ботев" - 48, най-малко в ОУ "Васил Кънчов" (Моравица) - 1. Общият брой на осмокласниците също е 111. 


В едно от двете основни училища в гр. Мездра - ОУ "Христо Ботев" учебната година беше открита с празнична литературно-музикална програма, изнесена от възпитаници на училището и с водосвет за здраве и за успешна учебна година, отслужен от отец Георги Няголов.


Селановското училище ОУ "Н.Й.Вапцаров" по традиция откри новата учебна година с празник, организиран от първи и пети клас. Първолаците преминаха през голяма цветна шестица, която символизира бъдещия успех. Темата на първия учебен час бе за спазване на хигиенните норми в условия на пандемия. Под формата на игра персонажът на "вируса" бе изгонен с ясно познаване на правилата и импровизирана маска. 


Училището за четвърта година ще работи като иновативно. Новата иновация е под надслов „Аз мога!“, а партньор в изпълнението на дейността е  БЧК. Целта на иновацията е да се  формират у учениците социални умения  и компетенции  за оказване на долекарска помощ и грижи за болни и самотни хора. В две поредни години учениците в седми клас в 72 часа годишно, под ръководството на компетентен обучител, ще придобиват теоритични и практически умения. Учениците ще имат възможност да посетят и центъра на БЧК в Оряхово и на място да се запознаят с предоставяните услуги. В занятията могат да се включат и родители. Обучението ще завърши с изпит за седмокласниците и демонстративно занимание пред учениците от цялото училище.


Изпълнението на дейностите ще даде възможност на всеки ученик, завършващ седми клас /със свидетелство за основно образование или с удостоверение за завършен клас за ученици със СОП/ да може да прилага на практика знанията, придобити във факултативните учебни часове, да притежава сертификат, удостоверяващ тези знания и умения, с който завършилият да може да заяви тези компетенции  при нужда и възможност на пазара на труда в тази област.


Гости в празничния пръв учебен ден, освен кмета на селото Росица Койнова, бяха Гергана Михалчева - директор на БЧК Враца и Оля Петрова – обучител в иновативната дейност. Директорът на училището Петя Русинова пожела: "Зрава, спокойна и успешна учебна година, с постигнати цели, съобразени с възможностите на всеки ученик, със знания, които ще гарантират и спокойствието на утрешния ден, когато детето няма да е в защитената училищна среда!"Вижте още

В Мездра откриха Фестивал на средновековните традиции

С изпълнение на група "Фрея" започна официалното откриване на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура на археологически комплекс "Калето" в Мездра. В продължение на два дни жителите и гостите на града ще имат възможност да се потопят в атмосферата на далечната история на България. Водещата на събитието и словото на видимо..

публикувано на 19.09.20 в 17:17

Потвърдиха 5 случая на CОVID-19 във Врачанско, 4 от тях са в Мездра

Нови 5 случая на CОVID-19 са регистрирани през изминалото денонощие в област Враца. Четирима от новозаразените са от Мездра, съобщават от Областната администрация. Става дума за двама мъже, на 22 и 56 години, и две жени, на 49 и 54 години. 49-годишната жена е била контактна на вече потвърден случай. Четиримата са насочени за домашно лечение, започнало..

публикувано на 19.09.20 в 15:52

Европейски дни на наследството във Видин

"Дни на занаятите" се провеждат в крепостта "Баба Вида" във Видин. Участват майстори от Видин и страната. Сред тях са и ученици от клуб "Сръчковци" при читалището във видинското село Иново. Децата предлагат картини и ръчно изработени сувенири. Парите от продажбата им ще дарят за изграждане на открита сцена за изява на самодейните състави в село..

публикувано на 19.09.20 в 14:40

Малко златно съкровище откриха археолози в крепостта Алмус в Лом

Три златни византийски монети откриха археолозите, извършващи проучвания в античната крепост Алмус в Лом. Монетите са на император  Михаил VII Дука, който е управлявал от 1071 до 1078 година, обясни ръководителят на разкопките Валери Стоичков: "Монетите са в една средна, която за жалост е трудна за проследяване. Тя е силно повлияна от материали от..

публикувано на 19.09.20 в 13:43

Пожар в бившето училище във видинското село Сланотрън

Пожар възникна в сградата на бившето училище във видинското село Сланотрън. Огънят пламнал към 4:00 часа тази сутрин. Предполага се, че е причинен от незагасена цигара, каза кметът Венелин Павлов.  "Училището е запустяло, но нощно време влизат деца, пушат цигари. Предполагаме, че е хвърлена цигара. Към 4:00 часа тази сутрин пламна. Пожарната от..

публикувано на 19.09.20 в 10:40

"Средновековните традиции, бит и култура - Калето 2020" представят в Мездра

В Мездра започва двудневен  фестивала "Средновековните традиции, бит и култура - Калето 2020”. Организатори на фестивала са Община Мездра и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол" град Варна. Целта на сдружението е да се организира фестивали и исторически възстановки в страната. От 2012 година досега са..

публикувано на 19.09.20 в 10:00

"Дни на занаятите" започват в крепостта "Баба Вида"

Инициативата "Дни на занаятите" ще се проведе на 19 и 20 септември в крепостта "Баба Вида" във Видин. Поканени са местни и гостуващи занаятчии, които ще представят свои изделия, обясни зам.-кметът Борислава Борисова: "Във вътрешния двор на "Баба Вида" ще бъдат изложени произведения на много занаятчии от цяла България. С това целим да покажем..

публикувано на 19.09.20 в 08:51