Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Финансово подпомагане за семейства на ученици до 14-годишна възраст в община Кула

Снимка: Христела Александрова

Семействата на 132-ма ученика на възраст до 14 години от СУ "Васил Левски" в град Кула биха могли да се възползват от възможността за финансово подпомагане на семейства с ученици, която предлагат от Агенцията за социално подпомагане. С постановление на Министерски съвет от 12 август тази година е прието изменение в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, според което семейства с деца до 14 години имат право на месечна целева помощ при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка в случай, че двамата или единия от работещите родители, или родител, сам отглеждащ дете не може да извършват дистанционна работа от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск. Помощта ще се отпуска в случай, че децата се обучават в електронна среда или не посещават детска ясла или градина, поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка.

Право на новата помощ ще имат и семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица, или размерът на обезщетението е по-малък от минималната работна заплата. Месечна целева помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата, или единия родител са само осигуряващи се лица, които не могат да упражняват професията си поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или обстановка. За отпускане на помощта средно месечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, трябва да бъде по-малък или равен на размера на минималната работа заплата за страната.

Размерът на помощта за семейства с едно дете е равен на размера на месечната минимална работна заплата, а за семейства с две и повече деца – 150 на сто от размера на месечната минимална работна заплата. Тази целева помощ се предвижда да се предоставя след започване на новата учебна година и може да обхване различни периоди, в зависимост от наложените мерки. В случаи на затваряне на училища, детски ясли и детски градини или поставяне на цели класове и групи под карантина, директорите ще предоставят на родителите служебна бележка за въведената мярка, с която те ще могат да кандидатстват за помощта пред Дирекция "Социално подпомагане". Образци на служебните бележки има в учебните заведения, а формуляри на заявления-декларации родителите ще могат да получат от дирекция "Социално подпомагане".


Вижте още

В Мездра откриха Фестивал на средновековните традиции

С изпълнение на група "Фрея" започна официалното откриване на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура на археологически комплекс "Калето" в Мездра. В продължение на два дни жителите и гостите на града ще имат възможност да се потопят в атмосферата на далечната история на България. Водещата на събитието и словото на видимо..

публикувано на 19.09.20 в 17:17

Потвърдиха 5 случая на CОVID-19 във Врачанско, 4 от тях са в Мездра

Нови 5 случая на CОVID-19 са регистрирани през изминалото денонощие в област Враца. Четирима от новозаразените са от Мездра, съобщават от Областната администрация. Става дума за двама мъже, на 22 и 56 години, и две жени, на 49 и 54 години. 49-годишната жена е била контактна на вече потвърден случай. Четиримата са насочени за домашно лечение, започнало..

публикувано на 19.09.20 в 15:52

Европейски дни на наследството във Видин

"Дни на занаятите" се провеждат в крепостта "Баба Вида" във Видин. Участват майстори от Видин и страната. Сред тях са и ученици от клуб "Сръчковци" при читалището във видинското село Иново. Децата предлагат картини и ръчно изработени сувенири. Парите от продажбата им ще дарят за изграждане на открита сцена за изява на самодейните състави в село..

публикувано на 19.09.20 в 14:40

Малко златно съкровище откриха археолози в крепостта Алмус в Лом

Три златни византийски монети откриха археолозите, извършващи проучвания в античната крепост Алмус в Лом. Монетите са на император  Михаил VII Дука, който е управлявал от 1071 до 1078 година, обясни ръководителят на разкопките Валери Стоичков: "Монетите са в една средна, която за жалост е трудна за проследяване. Тя е силно повлияна от материали от..

публикувано на 19.09.20 в 13:43

Пожар в бившето училище във видинското село Сланотрън

Пожар възникна в сградата на бившето училище във видинското село Сланотрън. Огънят пламнал към 4:00 часа тази сутрин. Предполага се, че е причинен от незагасена цигара, каза кметът Венелин Павлов.  "Училището е запустяло, но нощно време влизат деца, пушат цигари. Предполагаме, че е хвърлена цигара. Към 4:00 часа тази сутрин пламна. Пожарната от..

публикувано на 19.09.20 в 10:40

"Средновековните традиции, бит и култура - Калето 2020" представят в Мездра

В Мездра започва двудневен  фестивала "Средновековните традиции, бит и култура - Калето 2020”. Организатори на фестивала са Община Мездра и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол" град Варна. Целта на сдружението е да се организира фестивали и исторически възстановки в страната. От 2012 година досега са..

публикувано на 19.09.20 в 10:00

"Дни на занаятите" започват в крепостта "Баба Вида"

Инициативата "Дни на занаятите" ще се проведе на 19 и 20 септември в крепостта "Баба Вида" във Видин. Поканени са местни и гостуващи занаятчии, които ще представят свои изделия, обясни зам.-кметът Борислава Борисова: "Във вътрешния двор на "Баба Вида" ще бъдат изложени произведения на много занаятчии от цяла България. С това целим да покажем..

публикувано на 19.09.20 в 08:51