Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Будьони Тодоров си спомня за телефонния завод в Белоградчик

Снимка: Иванка Петрова


Един от директорите на бившият телефонен завод в Белоградчик Будьони Тодоров е гост в "Думата имат старейшините". Роден през 1954 г. в село Долни Лом, завършил гимназията в Белоградчик през 72-ра година, след което отбил военна служба и завършил техническия университет в София. 

Будьони Тодоров започва разказа си за стълбите, които е изкачил от стипендиант до директор на предприятието.

"Завършил съм Машинно технологичния факултет, със специалност "Технология на металите и металообработващи машини".  През 79-та година започнах работа в завода, където бях стипендиант по време на следването си. Започнах трудовия си стаж като конструктор на механичните части на телефонните апарати. След това преминах през различни длъжности и през 1995 г. станах директор на завода."


Будьони Тодоров разказва и историята на завода:


"Телефонният завод е създаден през 1961 г. като фабрика за производство на сигнална апаратура. С течение на времето се развива и започва да произвежда телефонни апарати, директорско-секретарски уредби, автоматично - набирателни механизми, части за телефонни апарати и много други. Заводът, когато постъпих, беше в своят разцвет. Най-силните години бяха между 75-та и 87-ма, 88-ма година. Тогава в предприятието работеха около 2650 човека. Ние имахме най-големите филиали в град Видин, Грамада, в село Долни Лом и малките населени места на територията на община Белоградчик. Основното производство беше телефонни апарати. В резултат на добрата работа ние достигахме по 5500 телефонни апарата на ден. Основната част от продукцията се изнасяше към бившият Съветски съюз."


Още за историята на завода, както и причината за закриването му може да чуете в звуковият файл.

Вижте още

Дарения за Видинския архив и Радио Видин

Две дарения направи днес  Трифон Павлов-  председател на Гражданско сдружение "Епископ Йосип Юрай Щросмайер" и секретар на Народно читалище "Епископ Йосип Юрай Щросмайер - 2009" - София. На видинския архив той дари научна и справочна литература, а на Радио Видин- стари радиоприемници. "Това е литература за хора- ценители, строго научна..

публикувано на 18.09.20 в 16:55

Първият учебен ден- спомен за цял живот

В "Истории от миналото и днес" говорим за първия учебен ден. Но не за този, който започна преди няколко дни, а за един такъв преди повече от 60 години. За него и за отношението към училището и учителите си спомнят  Мая Ангелова и мъжът й Йордан.  Тя е учила в Дунавци, а той- в село Якимово. "Преди 61 години беше. Ние живеехме срещу училището,..

публикувано на 18.09.20 в 16:53

Кристина Стоилова: Най-хубавото нещо на шивашката професия е свободата на въображението

В рубриката "Професия/Хоби" днес ще ви запозная с Кристина Стоилова и нейната страст шиенето. Криси се занимава със шиене от училище. Своя професионален път започва от Видин с шивашки услуги и корекции, а вече от 5 години  е собственик на шивашко ателие в Плама де Майорка, където шие и продава свои дизайнерски дрехи. Как се заражда любовта й..

публикувано на 18.09.20 в 16:20

Арън- най-доброто куче на света

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с Йоана Миронова и нейното куче Арън. Той е порода чао-чао и е на два месеца и десет дени.   Йоана го описва като най-доброто куче на света, което си заслужава ходенето до Пловдив. "Аз и мъжа ми го избрахме, първоначално ми харесваше името Ейдън, обаче той не се съгласи и стигнахме до консенсус-..

публикувано на 18.09.20 в 15:30

Честит празник, Лом!

17 септември се отбелязва като Ден на град Лом.  По този повод Общинският съвет се събра на тържествено заседание, на което отличи лекари, служители на реда и дарители, подпомогнали града в борбата с коронавируса. Заседанието откри председателят на местния парламент Христина Христова:   "... Нека здравето и благоденствието да ви зареждат с воля и..

публикувано на 17.09.20 в 15:38

Комплекс за игра изградиха в детската градина на село Дърманци

Нов комплекс за игра е изграден в ДГ “Слънчице” – с. Дърманци . Всички нови уреди са безопасни и модерни. Освен пързалки и катерушки, в двора е изградена и беседка с нови пейки, както и дъска за писане, подходяща за малки деца. В детското заведение се обучават в смесена група 14 деца, като предстои още 2 да бъдат записани, каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 17.09.20 в 14:02

Кръговите кръстовища във Видин - удобство или недоразумение?

Кръговите кръстовища са все по-често срещани като начин за регулация на движението, а Видин не прави изключение. В крайдунавския град "кръговите" постепенно заменят не само конфликтните, но и кръстовищата със светофарна уредба. По-младите водачи може и да не си спомнят, но на мястото на две от кръговите кръстовища по булевард "Панония" преди..

публикувано на 17.09.20 в 12:32