Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

16 септември- Ден без загинали на пътя

Над 200 пътнотранспортни произшествия са станали в област Видин от началото на годината до края на август

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

16 септември е обявен за Ден без загинали на пътя. По този повод от Европейската мрежа на службите на пътна полиция за пета поредна година организира кампания за безопасност на движение. През тази година събитията ще са от днес- 16 септември, до 22 септември, и са обявени като Дни за безопасност на пътя.

За успешното реализиране на кампанията видинските полицейски служители ще засилят контролната дейност по пътищата. Акцент на проверките ще бъде спазването на забраните за използване на мобилен телефон при управление на превозно средство без устройство "Свободни ръце", съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин. Причината е, че разсейването по време на шофиране се превръща в една от основните причини за възникване на пътнотранспортни произшествия. 


От 16 до 22 септември у нас ще се проведе и "Седмица за превенция на детската пътна безопасност", съобщи комисар Петър Петров, началник на отдел "Охранителна полиция" в Областната дирекция на МВР във Видин.


"За годината от първи януари до края на август 2020 година в областта са възникнали 208 пътнотранспортни произшествия. През 2019 г. за този период са били повече- 287, но тази година имаме 10 жертви. Миналата са били 4. Тази година имаме 87 ранени лица, миналата година са били 64."


В началото на учебната година е засилен контролът около училищата и детските градини. От 1 юни до 31 август 2020 г. при пътнотранспортни произшествия на територията на област Видин са пострадали 19 деца. 15 от тях са били пътници в превозни средства. Пострадало е едно дете пешеходец, а трима са управлявали моторни превозни средства.


Вижте още
МБАЛ

26 активни случаи с COVID-19 във Врачанско

139 са общо регистрираните случаи на болни от Коронавирусна инфекция в област Враца. По данни в Единния информационен портал, към дата 26.09.2020 г. има един нов заболял. Става въпрос за 56-годишна жена от Враца, която е на домашно лечение. Към 27 септември са обявени 6 новорегистрирани положителни за COVID-19. Това са 5 мъже, на..

публикувано на 28.09.20 в 14:03

Видински огнеборци спасиха лебед

Трима видински пожарникари участват в акция за спасяване на лебед в река Дунав. Акцията приключва успешно- птицата е уловена, изпратена в София до фондация "Дивите животни", които са препратили лебеда до спасителния център на "Зелени Балкани" в Стара Загора. Един от спасителите е Цанко Цанков - служител на регионална дирекция "Пожарна и..

публикувано на 28.09.20 в 13:37
Безлюдно е в района на с. Шипиково

Задържани са иракчани при опит да минат границата край Видин

Осем иракчани, задържани при опит за незаконно преминаване  на държавната граница в района на с. Шипикова махала, остават в ареста. Инцидентът е от 22 септември, информират от държавното обвинение.  Чужденците направили опит да излязат през границата на страната - от България в Сърбия,  в района на с. Шипикова махала, община Бойница, н а 22..

публикувано на 28.09.20 в 13:21
Школа по народни танци

Видинското читалище търси таланти за своите школи

"Ела при нас, открий таланта си" - с тази покана видинското читалище "Цвят" се обръща към всички, които обичат изкуствата и желаят да се включат в школите на културната институция, обясни секретарят Любомир Илиев: " На 28 септември, от 17:30 часа, на площад "Бдинци", пред сградата на читалище "Цвят", ще направим хепънинг за малки и големи...

обновено на 28.09.20 в 12:54

Смениха кметския наместник на видинското село Цар Симеоново

Сменен е кметският наместник на видинското село Цар Симеоново. Няма политически интереси, породили смяната, а единствената причина е конфликтът между досегашния изпълняващ длъжността и живеещите в селото хора, каза за радио Видин д-р Цветан Ценков , кмет на Община Видин: "Искам да видя наистина какви са проблемите на хората и как ги виждат те. Там..

публикувано на 28.09.20 в 12:43

Завърши театралният фестивал в Лом

Голямата награда на фестивала на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка беше присъдена на Театрална работилница "Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт" при читалище "Николай Хайтов" от София за спектакъла "Ромео и Жулиета" по Уйлям Шекспир.  Пиесата получи и наградите на публиката и на Община Лом.  Театралите от читалище..

обновено на 28.09.20 в 11:49

Пешеходец загина при катастрофа край Видин

Товарен автомобил е ударил пешеходец на околовръстния път на Видин. От удара пешеходецът е загинал, информират от ОД на МВР-Видин.  Рано тази сутрин, в 3.58 часа, на тел.112 постъпил сигнал за катастрофа с жертва на околовръстния път на Видин, в близост до бензиностанция Съни Ойл. Според първоначалната информация,  32-годишният пешеходец..

публикувано на 28.09.20 в 11:36