Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Митонисимо" представя "Венецианският майстор" на лятната сцена в Белоградчик

4
Снимка: Камерен оркестър "Митонисимо"


Музиката на Антонио Вивалди ще огласи Белоградчишките скали тази събота, 19 септември. Произведения на италианския композитор ще изпълни Камерен оркестър "Митонисимо". Концертът "Венецианският майстор" е първият от турнето на оркестъра. Диригентът и основател на "Митонисимо" Огнян Митонов обясни, че идеята е изкуството да достигне и до по-малките градове в страната. 

"Отдавна имаме намерение да направим концерт в Белоградчик, защото мястото е вълшебно - има една специална атмосфера, която много пасва на програмите, които ние изнасяме. Включваме се с проекта "Вивалди", който е един от най-успешните проекти на "Митонисимо" за миналата година. Получихме подкрепата на Министерството на културата, за да можем да го реализираме. Идеята е разпространение на един високо-художествен проект на места, където хората нямат възможност често да се наслаждават на такова изкуство."

Оркестърът обещава едно нетрадиционно изпълнение на най-популярната творба на Вивалди - "Четирите годишни времена". 
"Идеята е не от един солист да бъде изпълнено, както обикновено се прави, ами от четири солистки от оркестъра. Оркестърът е дамски, състои се от млади, много талантливи и виртуозни изпълнителки. Спецификата на оркестъра е, че неговите участници са и негови солисти", обясни Огнян Митонов.  
Голяма част от програмата на концерта заемат арии и дуети от опери на Вивалди. Публиката ще ги чуе в изпълнение на две от най-добрите изпълнителки на барок у нас - Гиргина Гиргинова и Анита Дафинска.
Чуйте повече в звуковия файл.

Галерия

Вижте още
МБАЛ

26 активни случаи с COVID-19 във Врачанско

139 са общо регистрираните случаи на болни от Коронавирусна инфекция в област Враца. По данни в Единния информационен портал, към дата 26.09.2020 г. има един нов заболял. Става въпрос за 56-годишна жена от Враца, която е на домашно лечение. Към 27 септември са обявени 6 новорегистрирани положителни за COVID-19. Това са 5 мъже, на..

публикувано на 28.09.20 в 14:03

Видински огнеборци спасиха лебед

Трима видински пожарникари участват в акция за спасяване на лебед в река Дунав. Акцията приключва успешно- птицата е уловена, изпратена в София до фондация "Дивите животни", които са препратили лебеда до спасителния център на "Зелени Балкани" в Стара Загора. Един от спасителите е Цанко Цанков - служител на регионална дирекция "Пожарна и..

публикувано на 28.09.20 в 13:37
Безлюдно е в района на с. Шипиково

Задържани са иракчани при опит да минат границата край Видин

Осем иракчани, задържани при опит за незаконно преминаване  на държавната граница в района на с. Шипикова махала, остават в ареста. Инцидентът е от 22 септември, информират от държавното обвинение.  Чужденците направили опит да излязат през границата на страната - от България в Сърбия,  в района на с. Шипикова махала, община Бойница, н а 22..

публикувано на 28.09.20 в 13:21
Школа по народни танци

Видинското читалище търси таланти за своите школи

"Ела при нас, открий таланта си" - с тази покана видинското читалище "Цвят" се обръща към всички, които обичат изкуствата и желаят да се включат в школите на културната институция, обясни секретарят Любомир Илиев: " На 28 септември, от 17:30 часа, на площад "Бдинци", пред сградата на читалище "Цвят", ще направим хепънинг за малки и големи...

обновено на 28.09.20 в 12:54

Смениха кметския наместник на видинското село Цар Симеоново

Сменен е кметският наместник на видинското село Цар Симеоново. Няма политически интереси, породили смяната, а единствената причина е конфликтът между досегашния изпълняващ длъжността и живеещите в селото хора, каза за радио Видин д-р Цветан Ценков , кмет на Община Видин: "Искам да видя наистина какви са проблемите на хората и как ги виждат те. Там..

публикувано на 28.09.20 в 12:43

Завърши театралният фестивал в Лом

Голямата награда на фестивала на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка беше присъдена на Театрална работилница "Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт" при читалище "Николай Хайтов" от София за спектакъла "Ромео и Жулиета" по Уйлям Шекспир.  Пиесата получи и наградите на публиката и на Община Лом.  Театралите от читалище..

обновено на 28.09.20 в 11:49

Пешеходец загина при катастрофа край Видин

Товарен автомобил е ударил пешеходец на околовръстния път на Видин. От удара пешеходецът е загинал, информират от ОД на МВР-Видин.  Рано тази сутрин, в 3.58 часа, на тел.112 постъпил сигнал за катастрофа с жертва на околовръстния път на Видин, в близост до бензиностанция Съни Ойл. Според първоначалната информация,  32-годишният пешеходец..

публикувано на 28.09.20 в 11:36