Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Във Видин откриха новия творчески сезон

Снимка: Радио Видин

Реновираната сграда на видинския драматичен театър бе осветена с тържествен водосвет, отслужен от митрополит Даниил. С  богослужението официално бе дадено началото и на новия творчески сезон във Видин. По-късно на пресконференция директорите на театралните институции и симфониетата в града представиха плановете си за новия творчески сезон.
Директорът на театъра Дейвид Славчев обяви, че започва дарителска кампания за изработване на надпис на драматичния театър, като по думите му е нормално парите да бъдат събрани от видинчани, както техните предшественици, в началото на миналия век, са събрали средства за изграждането на самата сграда. Драматичният театър отново ще носи името на големия български артист Владимир Трандафилов, добави Дейвид Славчев. Разрешение за това има от Министерството на културата. Община Видин също е дала своето съгласие и предстои Общинският съвет да излезе с решение до края на годината. Дейвид Славечв представи акцентите в афиша на културната институция: 

"Това, което ни предстои, е да възстановим пиесата, която миналата година направих от Дарио Фо, казва се "Само за мъже". Ноември месец ще дойде Надя Асенова, прекрасна млада режисьорка, много известна в момента. Ще постави една комедия също, не ви казвам коя, тъй като се двоумим между 5 заглавия. Имам удоволствието да ви кажа, че с Миро Кръстев имаме желание да работим заедно и да направим актьорско музикални неща и мисля, че още до Нова година ние ще излезем с първото такова събитие. Това, което ни престои през януари - ще дойде Александър Раковски, един прекрасен български режисьор, който живее отдавна във Франция. Ще постави една много хубава пиеса. Може би ще има и известни актьори в нея, освен нашата трупа. Имаме уговорка с Владо Джуричич, директорът на зайчарския театър, да работим заедно, още от миналата година имаме такава уговорка. Да направим общ спектакъл, в който да играят и български, и сръбски артисти, който спектакъл да бъде от български класически автор и вероятно поставен от мен."

Кметът Цветан Ценков припомни, че екипът му е осигурил самостоятелност в управлението на театъра и предстои да бъде създаден първият общински културен институт:

"Там трябва да обединим усилията на всички културни институции, с оглед на две неща - първо, да покажем значимостта на този много важен културен и духовен център на България, какъвто е Видин. Ние, като Община, трябва да обединяваме усилията на тези културни институции и да показваме значимостта на нашия роден град не само в регионален смисъл, а и в национален."

Видин има нужда от летен театър и Общината работи за проектирането на такъв, допълни кметът. 

Директорът на Държавен куклен театър- Видин Поли Трифонова припомни, че цяло лято трупата не е спирала срещите с младата си публика и посочи какво ново предстои:

"Сега с много притеснение, много скоро театъра започва репетиции на нов спектакъл, който е част от дейностите по един международен проект Румъния - България. Сега началото на сезона и отпочвайки новата учебна година обикаляме всички малки и големи общини на Видинска област и аз благодаря на кметовете не само на Видин, а на всички общински центрове, които пожелаха да подарят на децата си представление и откупиха нашите спектакли. Така че, моля се да бъдем всички здрави, да бъдем отговорни към себе си и към публиката и да спазваме всички правила, защото от нас възрастните също зависи нашите деца как ще се държат."

Видинският куклен театър ще представи номинирания за награда "Икар" спектакъл "Дядовата ръкавичка" на 25 октомври в зала "Заимов" на Столичен куклен театър. Номинацията е в категория "Индивидуални постижения в кукленото изкуство" за актрисата Маргарита Костова. Връчването на наградите ще се състои на 31 октомври.

Директорът на Симфониета Видин Мирослав Кръстев отправи покана за концерт и представи изявите на оркестъра до края на годината:
"22 октомври сме поканили известния наш тенор Калуди Калудов за една оперна гала. Ноември месец ще реализираме един съвместен проект с Американската асоциация за развитие на младите таланти в областта на класическата музика, който проект ще бъде изцяло финансиран от тях, става дума за "Любовен еликсир", операта на Гаетано Доницети, която преди няколко години представихме, както тук, така и на турнета в Германия и имаше огромен успех. Имаме два съвместни проекта с Плевенска филхармония, на единия от които ще представим евъргрийни и филмова музика. Там ще участва и Камен Воденичаров като водещ и преди Коледа- "Да послушаме кино", това е един проект с участието на Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров."
Вижте още

Дарения за Видинския архив и Радио Видин

Две дарения направи днес  Трифон Павлов-  председател на Гражданско сдружение "Епископ Йосип Юрай Щросмайер" и секретар на Народно читалище "Епископ Йосип Юрай Щросмайер - 2009" - София. На видинския архив той дари научна и справочна литература, а на Радио Видин- стари радиоприемници. "Това е литература за хора- ценители, строго научна..

публикувано на 18.09.20 в 16:55

Първият учебен ден- спомен за цял живот

В "Истории от миналото и днес" говорим за първия учебен ден. Но не за този, който започна преди няколко дни, а за един такъв преди повече от 60 години. За него и за отношението към училището и учителите си спомнят  Мая Ангелова и мъжът й Йордан.  Тя е учила в Дунавци, а той- в село Якимово. "Преди 61 години беше. Ние живеехме срещу училището,..

публикувано на 18.09.20 в 16:53

Кристина Стоилова: Най-хубавото нещо на шивашката професия е свободата на въображението

В рубриката "Професия/Хоби" днес ще ви запозная с Кристина Стоилова и нейната страст шиенето. Криси се занимава със шиене от училище. Своя професионален път започва от Видин с шивашки услуги и корекции, а вече от 5 години  е собственик на шивашко ателие в Плама де Майорка, където шие и продава свои дизайнерски дрехи. Как се заражда любовта й..

публикувано на 18.09.20 в 16:20

Арън- най-доброто куче на света

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с Йоана Миронова и нейното куче Арън. Той е порода чао-чао и е на два месеца и десет дени.   Йоана го описва като най-доброто куче на света, което си заслужава ходенето до Пловдив. "Аз и мъжа ми го избрахме, първоначално ми харесваше името Ейдън, обаче той не се съгласи и стигнахме до консенсус-..

публикувано на 18.09.20 в 15:30

Честит празник, Лом!

17 септември се отбелязва като Ден на град Лом.  По този повод Общинският съвет се събра на тържествено заседание, на което отличи лекари, служители на реда и дарители, подпомогнали града в борбата с коронавируса. Заседанието откри председателят на местния парламент Христина Христова:   "... Нека здравето и благоденствието да ви зареждат с воля и..

публикувано на 17.09.20 в 15:38

Комплекс за игра изградиха в детската градина на село Дърманци

Нов комплекс за игра е изграден в ДГ “Слънчице” – с. Дърманци . Всички нови уреди са безопасни и модерни. Освен пързалки и катерушки, в двора е изградена и беседка с нови пейки, както и дъска за писане, подходяща за малки деца. В детското заведение се обучават в смесена група 14 деца, като предстои още 2 да бъдат записани, каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 17.09.20 в 14:02

Кръговите кръстовища във Видин - удобство или недоразумение?

Кръговите кръстовища са все по-често срещани като начин за регулация на движението, а Видин не прави изключение. В крайдунавския град "кръговите" постепенно заменят не само конфликтните, но и кръстовищата със светофарна уредба. По-младите водачи може и да не си спомнят, но на мястото на две от кръговите кръстовища по булевард "Панония" преди..

публикувано на 17.09.20 в 12:32