Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Поли Трифонова за ремонта на драматичния театър: Това е кощунство!

Драматичен театър Видин
Снимка: Радио Видин

Изпълнението на ремонта на сградата на драматичния театър бе сред темите на пресконференция по повод откриването на театралния сезон във Видин. Кметът Цветан Ценков изрази недоволството си от факта, че вече има счупени седалки, а липсата на надпис с името на театъра той определи като "безумие":

"Мина един доста сериозен ремонт, а вече един месец по-късно имаме счупени седалки, строителят не си е измил прозорците, не е изчистил, като се качвате по тези стълби и стигнем до това, че що за безумие, да нямаш на тази уникална за Видин, за страната сграда надпис. Нещо много просто. Някой от вас ходи ли без лична карта, без име и без ЕГН. Аз няма да ви говоря за светлото бъдеще, макар че аз си го представям така. И веднага ще кажа, всички тези недъзи са плод на нашето отношение към нещата, на всеки един от нас и не е нужно да изливаме своите въжделения в интернет пространството и да не си даваме сметка какво се случва около нас."

Директорът на Държавен куклен театър- Видин Поли Трифонова също не скри разочарованието си от ремонта на драматичния театър:

"Започвам от фасадата, от външния облик. Ами то е скръбно да го гледам по този начин театъра. Погледнете балкона му, погледнете колоните. Ами то или ще се направи фасадата, или няма да се прави. Влизам в театъра и какво да видя - извън всякакви изисквания за театър една лошо направена отремонтирана сцена. Извинявайте хора, не може да не повикаш един театрал, един архитект, който разбира от театър, и да го питаш в какъв цвят трябва да бъде боядисана сцената. Няма бяло в театъра! Има черна сцена! И изведнъж аз виждам едно бяло нещо. Горе-долу е поправимо сигурно, кой знае колко пари няма да отидат, но да изчезне цялата атмосфера с всички фрески, червено кадифе по балконите, по стените, които носят цялата атмосфера на този дух на архитектура, за да можем да продължим да се гордеем и да славим нашия театър, просто е кощунство! Тотално безотговорно нещо!... Не мога, аз не мога да приема, че нашият театър е в този вид отремонтиран. Не знам дали трябва да се търси отговорност, аз обаче искам да бъда честна и да си кажа мнението и като гражданин, и като човек, който се е посветил на театъра през целия си живот и ние няма да запазим тази даденост, ако не си ги казваме тези неща."

Припомняме, че ремонтът на сградата стартира в мандата на предишното общинско ръководство. За реновиране на първата театрална сграда у нас държавата отпусна 2 млн. лева.

На пресконференцията директорът на видинския драматичен театър Дейвид Славчев обяви и кампания за набиране на средства за надпис на сградата. Средствата ще се събират по следната банкова сметка:
Получател: Община Видин
"Банка ДСК" - Видин
BIC: STSABGSF
IBAN: BG03STSA93008400046000
Код за изпращане: 445100 - за страната
                                  445200 - за чужбина
Основание: Дарение за Общински драматичен театър

Вижте още

17 нови случаи на COVID-19 в Северозапада

286 са новите случаи с коронавирус у нас при направени близо 5000 PCR-теста през последното денонощие.  Това е около 5,8 на сто от общия брой изследвани, сочат данните на Единния информационен портал. 12 са новоустановените с COVID-19 в област Монтана, 5- във Врачанско . В област Видин не са констатирани нови случаи. През последните 24..

публикувано на 01.10.20 в 07:51
Село Владимирово е едно от селата в община Бойчиновци, в които се асфалтират улици

Снимката на 30 септември 2020 година

В три села от община  Бойчиновци  асфалтират улици.   Договорът е сключен с фонд "Земеделие" и е на стойност 1 180 000 лева с ДДС. Ще бъдат асфалтирани пет улици във Владимирово, Мадан и Лехчево. Напълно е разкрита западната порта на антична Бонония - входът на града от римската епоха по време на тазгодишните археологически проучвания във..

публикувано на 30.09.20 в 18:00

Археолози разкриха изцяло западната порта на антична Бонония

Напълно е разкрита западната порта на антична Бонония-  входът на града от римската епоха по време на тазгодишните археологически проучвания във Видин. От портата започва главната улица, която пресича целия днешен квартал "Калето", обясни ръководителят на проучването доц. д-р  Здравко Димитров: "От тук нататък предстоят..

публикувано на 30.09.20 в 17:34

Анкетират бизнеса за потребностите от кадри

До 16 октомври работодатели ще могат да заявят какви кадри търсят.  От 28 септември шестото проучване на Агенцията по заетостта за работодателските потребности от кадри е отворено и за представителите на бизнеса, желаещи по своя инициатива да се включат в него , съобщават от пресслужбата на Областна администрация - Враца.  В рубриката..

публикувано на 30.09.20 в 16:59

Ще ремонтират пътя Подгоре-гара Макреш

Подготвя се обновяване на третокласния път Подгоре - гара Макреш в област Видин, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Отворени са ценовите оферти в обществената поръчка за изработването на технически проект, по който след това ще се ремонтира 20-километровия път. Отсечката започва от центъра на с. Подгоре преминава през селата Цар Шишманово и..

публикувано на 30.09.20 в 16:55

Ученици от Белоградчик се запознаха с приложение за здравословен живот

Съвети за здравословен начин на живот получиха у ченици от Белоградчик, в рамките на проекта  "Мотивация за спорт - кажи да на здравословния живот чрез дигитални технологии", реализиран от Министерството на младежта и спорта, съвместно със Сдружение "Пилигрим". На   деветокласниците от СУ "Христо Ботев"  бе представено специално приложение, с..

публикувано на 30.09.20 в 16:08
ВиК- Враца

Извънредно заседание на ВиК- асоциацията във Враца

Кметове и представители на общините Борован, Бяла Слатина, Мездра, Роман, Враца и Мизия участваха в Извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на територията, обслужвана от "ВиК" ООД - Враца . На заседанието, проведено от заместник областния управител Мирослав Комитски, е разгледано и единодушно прието..

публикувано на 30.09.20 в 15:15