Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръговите кръстовища във Видин - удобство или недоразумение?

Снимка: Радио ВИДИН


Кръговите кръстовища са все по-често срещани като начин за регулация на движението, а Видин не прави изключение. В крайдунавския град "кръговите" постепенно заменят не само конфликтните, но и кръстовищата със светофарна уредба. По-младите водачи може и да не си спомнят, но на мястото на две от кръговите кръстовища по булевард "Панония" преди години имаше светофари. 

Въпросът "за" или "против" кръговите кръстовища е дискусионен за шофьорите в града: 

"Добре е с тях, но има неопитни шофьори, дава десен мигач тръгва наляво. Кога не знаят, е опасно. Ако водачите са в час, бързо се излиза от кръстовището. Според по-неопитните шофьори светофарите са по-добре... По-добре да не ги правят никога кръговите, защото аз съм тираджия, такива чудесии като в нашият Видин няма. Това нито са кръгови, нито хората разбират от тях. По Европа хората знаят какво правят, тук никой не знае правилата. Ако пуснем някой в Париж с 6-те ленти той просто е умрял. Вижте това кръгово- можете ли да влезете с камион?... На кръгово се чувствам по-спокойна. Защото аз решавам да тръгна или не, а на светофара много изненади, все със страх там... Изглежда, че още не сме свикнали с това нещо, което го има в големите градове. Някои бързат, а те не знаят, че който бърза- не стига. Има лек хаос, по другите градове са по-добре направени. Може да се направи кръгово и на поликлиниката... Четох, че това е политика на кметството, защото нямат пари за поддръжка на светофарите. Може би е по-добре като вариант, да се избегне задръстването, замърсяването и др. Може да има нужда от още, щом е по-изгодно за общината, то ще се отрази на данъците, да се облекчат разходите. Удобни са кръговите, но трябва повече внимание, за да не стане инцидент. Преди не е имало кръгови."


Според експерти по пътна безопасност кръговите кръстовища са считани за едни от най-безопасните форми на контрол на трафика, именно и това е главната причина те да стават все по-често срещани. Припомняме, че Общината предвижда да изгради кръгови кръстовища на "Ташкюприя", на светофарите на поликлиниката, както и на разклона за кварталите "Панония" и "Гео Милев".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фондация "Подкрепа за реализация" посрещна младежи от Сърбия, Северна Македония и Хърватия

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин през месец март.  Във фондацията посрещнаха партньори от Северна Македония, Сърбия и Хърватия, с които работят по съвместна инициатива "U korak sa inkluzijom", изпълнявана по програма "Еразъм +". Част от подготовката за събитието беше работилница, която..

публикувано на 29.03.24 в 16:34

Видински съюз на зърнопроизводителите- 15 години в защита на земеделците от региона

Видинският съюз на зърнопроизводителите навърши 15 години. Кои бяха проблемите тогава и кои от тях намериха решение през годините? Какви са пазарната ситуация и пролетните настроения сред земеделците? Какво е състоянието на есенниците и какви са очакванията на фермерите? В "Земята, която ни храни" гостува председателят на съюза Жечко..

обновено на 29.03.24 в 16:30

Отбелязваме 20 години от членството на България в НАТО

20 години от присъединяването на България в НАТО се навършват днес. Членството на България в Организацията на Северноатлантическия договор е резултат от 15-годишни усилия. За официално присъединяване към НАТО се счита датата 29 март 2004 г., когато лидерите на България и още шест източноевропейски държави са приветствани на церемония в Белия дом във..

публикувано на 29.03.24 в 14:30

С много любов за пекинезите Чери и Рори

Днес на гости ще ни бъдат пекинезите Чери и Рори. Симпатягите са баща и син. Чери е таткото, а Рори или Роримир - синът. Ако трябва да проследим родословното дърво на Рори, то майката се казва Барби. За тези прекрасни и мили домашни любимци ни разказва Десислава Цветкова , актриса във видинския театър. "Таткото го взехме преди вече 13..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35