Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кръговите кръстовища във Видин - удобство или недоразумение?

Снимка: Радио ВИДИН


Кръговите кръстовища са все по-често срещани като начин за регулация на движението, а Видин не прави изключение. В крайдунавския град "кръговите" постепенно заменят не само конфликтните, но и кръстовищата със светофарна уредба. По-младите водачи може и да не си спомнят, но на мястото на две от кръговите кръстовища по булевард "Панония" преди години имаше светофари. 

Въпросът "за" или "против" кръговите кръстовища е дискусионен за шофьорите в града: 

"Добре е с тях, но има неопитни шофьори, дава десен мигач тръгва наляво. Кога не знаят, е опасно. Ако водачите са в час, бързо се излиза от кръстовището. Според по-неопитните шофьори светофарите са по-добре... По-добре да не ги правят никога кръговите, защото аз съм тираджия, такива чудесии като в нашият Видин няма. Това нито са кръгови, нито хората разбират от тях. По Европа хората знаят какво правят, тук никой не знае правилата. Ако пуснем някой в Париж с 6-те ленти той просто е умрял. Вижте това кръгово- можете ли да влезете с камион?... На кръгово се чувствам по-спокойна. Защото аз решавам да тръгна или не, а на светофара много изненади, все със страх там... Изглежда, че още не сме свикнали с това нещо, което го има в големите градове. Някои бързат, а те не знаят, че който бърза- не стига. Има лек хаос, по другите градове са по-добре направени. Може да се направи кръгово и на поликлиниката... Четох, че това е политика на кметството, защото нямат пари за поддръжка на светофарите. Може би е по-добре като вариант, да се избегне задръстването, замърсяването и др. Може да има нужда от още, щом е по-изгодно за общината, то ще се отрази на данъците, да се облекчат разходите. Удобни са кръговите, но трябва повече внимание, за да не стане инцидент. Преди не е имало кръгови."


Според експерти по пътна безопасност кръговите кръстовища са считани за едни от най-безопасните форми на контрол на трафика, именно и това е главната причина те да стават все по-често срещани. Припомняме, че Общината предвижда да изгради кръгови кръстовища на "Ташкюприя", на светофарите на поликлиниката, както и на разклона за кварталите "Панония" и "Гео Милев".

Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30