Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Смисълът на живота

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение– това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен.

"Светата Църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва: "който иска да спаси душата си, ще я погуби, а който погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси. Каква полза за човека, ако придобие цял свят, всички блага на този свят, а повреди на душата си?..."

Господ казва: "Който иска да върви след Мене, ... да вземе кръста си и Ме последва". Какво представлява нашият собствен кръст? Често казват, че нашият кръст – това са житейските трудности, скърби, болести, семейни несгоди. Но всичко това го има не само при християните, но и при невярващите хора. Кръст със кръст не си приличат. Двама разбойника висели на кръстовете редом с Иисус Христос, а в Царството Небесно заедно с Господа влязъл само един.

Животът на християнина – това е постоянна борба с греха. Гениалният руски писател Достоевски, повтаряйки мисъл на древен християнски подвижник казва, че в този свят се води непрестанна война: дяволът се бори с Бога, а полето на битката са сърцата на хората. Ние не сме зрители на тази битка – ние сме участници в нея. Водейки в своето сърце тази духовна борба с Божията помощ, ние се стремим да отвоюваме за Бога своите мисли, чувства, постъпки, за да се изобрази в нас Христос, за да стане нашето сърце обител на Пресветата Троица. И, ако да вършим добро и да не чакаме благодарност за него, стане такава потребност за нас, както дишането, значи, Христос побеждава в нас.

Господ Сам е носил Своя кръст на Голгота, обливайки се в кървава пот. Но Голгота – това не краят, след Голгота следва Възкресението. И всеки от нас има своя кръстен път, своята голгота, но само, ако бъдем заедно с Христа, тогава след нашата голгота задължително ще последва радостно възкресение. Амин."

Протоерей Светослав Кохлов

В рубриката "Съвременна Библия" - да тичаш без да внимаваш в пътя е рецепта за тъжен край. Ако не вярвате, питайте Юлия Тарасова! Миналата неделя, на маратона в Кюстендил, украинката губи първото място, само защото обърква трасето. Юлия е човекът, който може и има потенциал. Тя знае как и е готова да победи. Отклонението в грешен път я води до второто място на стълбицата. Това е грешното място за Юлия. Грешния път води до грешното място. Така твърди и Божието Слово.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05

Отново с маски- кога да ги носим и ще има ли ефект от мярката

От днес със Заповед на здравния министър бе въведена задължителната противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места, но само при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Тази новина отново разбуни духовете сред обществото и в социалните..

публикувано на 22.10.20 в 15:27

Опасен покрив в центъра на Видин

Покрив на жилищна кооперация в центъра на Видин се руши, а мястото е опасно за хората. Сигнал до Общината за опасната сграда  подаде местната структура на ПП "Възраждане".  Жилищната кооперация се намира в началото ул. "Княз Александър Батенберг", в близост до Речна гара. Мястото представлява опасност за преминаващите граждани,..

публикувано на 22.10.20 в 15:09
Калуди Калудов

Калуди Калудов гостува на видинска сцена

Видинската публика днес ще има възможност да чуе световно известния оперен певец Калуди Калудов. Тенорът и съпругата му- сопраното  Анна Дитри, ще са солисти в  празничния концерт "Любими канцонети" на Симфониета-Видин, по случай празника на града -  Димитровден. В програмата са включени произведения на Чезаре Биксио, Винченцо ди Чиара, Мартино..

публикувано на 22.10.20 в 11:08

В "Музикална зона" на 22 октомври 2020 слушаме диригента Валерий Гергиев

Диригент с обширна дискография, включваща опери, симфонии и концерти, изключително търсен в целия свят. Ръководител на водещи световни музикални институти, фестивали и оркестри в продължение на години, с особени заслуги за популяризирането на руската култура зад граница. Изкуството му се характеризира с ярка индивидуалност и силна емоционалност...

публикувано на 22.10.20 в 09:00

Актьор репетира спектакъла си на запустяла гара край Видин

Актьор от Видин избра запустяла гара за репетициите на новия си спектакъл. Мотивите- далеч от сцената е по-близо до героя си.  Бисер Маринов е и автор на пиесата, която е озаглавил "Разруха" . Както казва актьорът пиесата поставя на фокус сериозни проблеми по значими теми, но не може да го определи с един жанр. Натъжава ни, но ни и..

публикувано на 21.10.20 в 17:50