Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметовете на Видин, Ружинци, Монтана, Георги Дамяново, Враца и Козлодуй са в Регионалния съвет за развитие на Северозападен район

Отделят значителен ресурс за развитие на Северозапада

Снимка: МРРБ

Към общините от Северозападна и Северна централна България ще бъде насочен сериозен финансов ресурс от новите европейски фондове. Така след програмния период 2021-2027 г. Северозападният район на България се очаква да настигне по икономически и демографски показатели южните райони на страната. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Тя проведе среща с представители на местната власт от Северозапада, на която представи новия регионален подход, интегрираните териториални инвестиции за бъдещия програмен период и основните приоритети на новата Оперативна програма "Развитие на регионите".


По думите на Николова районите на Северозападна и Северна централна България ще са с превес във финансирането спрямо останалите райони на страната заради ниските икономически и социални показатели. Към очаквания ресурс от Оперативна програма „Развитие на регионите“ ще има и допълнителни средства за подкрепа. Целта е да се постигне икономическо въздействие. "Залагаме развитие на територията и подкрепа на качеството на живот, за да създадем предпоставки хората да останат в населените места или да се завръщат в тях, а чрез икономическия ръст да се увеличат и доходите на местно ниво. ...Няма да има населено място без достъп до европейски средства, а чрез изпълнението на интегрирани териториални инвестиции ще се усвояват средства от всички оперативни програми за инфраструктурни и социални мерки", посочи тя и даде пример, че градски и селски общини ще си партнират, за да реализират съвместни проекти, като индустриални зони. 


На срещата стана ясно, че през програмния период 2021-2027 г. в Северозападния район центровете на растеж ще са градовете Видин и Плевен, които ще имат обособен клъстерен бюджет в рамките на приоритетната ос за градско развитие. В обхвата на програмата са и териториите на общините Враца, Лом, Монтана, Ловеч и Троян. Те ще изпълняват интегрирани териториални инвестиции.


11 кметове на общини бяха избрани за членове на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район. 


За представители на област Видин бяха избрани кметът на Видин Цветан Ценков и кметът на Ружинци Александър Александров. От област Враца представители ще са кметът на Враца Калин Каменов и Маринела Николовакмет на община Козлодуй. Техни заместници са Борис Николов, кмет на община Белоградчик и Анжело Добричов, кмет на община Чупрене. От област Враца - кметът на Враца Калин Каменов и Маринела Николова, кмет на община Козлодуй. Право да ги заместват в работата на РСР ще имат Иво Цветков, кмет на Бяла Слатина и Владимир Христов, председател на Общински съвет-Враца. Кметовете на Монтана-Златко Живков и на Георги Дамяново-Нина Петкова представляват област Монтана. За техни заместници са определени Георги Гаврилов, кмет на община Лом и Георги Георгиев, кмет на община Якимово.


Ловешка област избра за свои представители в РСР кметовете на Ловеч – Корнелия Маринова, и кмета на Троян – Донка Михайлова. Кметовете на Монтана – Златко Живков, и на Георги Дамяново – Нина Петкова, ще представляват област Монтана. От Плевенска област ще работят кметът на Плевен Георг Спартански, Цветан Костадинов – кмет на Червен бряг, и кметът на Белене Милен Дулев.


Очаква се през месец октомври да се приключи със структурирането на съветите в пълен състав и да се изберат председатели. Заместник-регионалният министър напомни, че всички общини трябва да разработят и приемат планове за интегрирано развитие. Без подобен стратегически документ районите няма да имат достъп до еврофинансиране. Вижте още

Подариха икона на свети Димитър на Видин

Икона на свети Димитър, духовният покровител на Видин, получи Видинската митрополия в навечерието на празника на града. Дарителите са проявили скромност и не са пожелали да се знае името им, но са щедри с жеста и изписването на иконата, която е с височина метър и половина. Тя ще остане за постоянно в катедралния храм на Видин, каза митрополит..

публикувано на 25.10.20 в 21:16
Снимката е илюстративна

Над 450 лица от Врачанско са под карантина

Обявените случаи на COVID-19 в област Враца са 440, сочат данните от Единния информационен портал. За периода 23.10 – 24.10.2020 г. са регистрирани общо 50 нови случаи. Всички новообявени болни са диагностицирани за домашно лечение, информират от РЗИ. За 23.10.2020 г. с положителни резултати от лабораторните изследвания са 16 лица – 60 г...

публикувано на 25.10.20 в 16:06

Правят пивоварна в Чипровци

“Чипровско пиво” ще е марката на бирата, която ще се произвежда в балканското градче. Местна фирма е внесла инвестиционно предложение за “малка независима пивоварна”. Подробности научаваме от главния технолог на пенливата течност Цветомир Стефанов. "Нашата цел е да произвеждаме пиво по традиционни рецепти, но да вкараме и модерна нотка. Ще..

публикувано на 25.10.20 в 13:25

Над 1200 са заразените с коронавирус в Северозапада от началото на пандемията

1227 достигнаха случаите на коронавирус от началото на пандемията в българския Северозапад , след като справката на Националната информационна система отчита 7 новозаразени в област Видин за последното денонощие, 34 във Врачанска и 22-ма в Монтанска област.  Общо потвърдените случаи за Видин към този час са 293 , за Враца 440 , а за..

публикувано на 25.10.20 в 08:22

Местим стрелките на часовника с час назад

Тази нощ се връщаме към астрономическото - зимно часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад в 4:00 часа местно време, което означава, че тази нощ ще спим с час повече. Според видинчани местенето на стрелките е излишно, а за активните хора е натоварващо и причинява стрес: "Смяната на времето влияе на определени..

публикувано на 24.10.20 в 17:18

По-добри условия искат хората на кооперативния пазар във Видин

За незабавна организация за безплатни PCR тестове за всички български граждани, призова във Видин председателят на платформата "Изправи се. БГ" Мая Манолова. Тя посочи, че втори месец личните лекари чакат направления за PCR тестове:  "Направленията при джипитата трябваше да са факт още на 1 септември или на 1 октомври. Сега ги чакат евентуално на..

публикувано на 24.10.20 в 15:12

Различен критерий за празниците в Борован и Роман заради COVID-19

Различен е критерият за празниците във Врачанско в разгара на втората вълна на коронавирус. Докато в община Борован отмениха всички масови събирания и се ограничиха с поднасяне на цветя пред паметника в центъра на селото и тържествена сесия. Всички изяви са на 25 октомври /неделя/. В об щина Роман с пълна сила се организира..

публикувано на 24.10.20 в 13:04