Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете на Видин, Ружинци, Монтана, Георги Дамяново, Враца и Козлодуй са в Регионалния съвет за развитие на Северозападен район

Отделят значителен ресурс за развитие на Северозапада

Снимка: МРРБ

Към общините от Северозападна и Северна централна България ще бъде насочен сериозен финансов ресурс от новите европейски фондове. Така след програмния период 2021-2027 г. Северозападният район на България се очаква да настигне по икономически и демографски показатели южните райони на страната. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Тя проведе среща с представители на местната власт от Северозапада, на която представи новия регионален подход, интегрираните териториални инвестиции за бъдещия програмен период и основните приоритети на новата Оперативна програма "Развитие на регионите".


По думите на Николова районите на Северозападна и Северна централна България ще са с превес във финансирането спрямо останалите райони на страната заради ниските икономически и социални показатели. Към очаквания ресурс от Оперативна програма „Развитие на регионите“ ще има и допълнителни средства за подкрепа. Целта е да се постигне икономическо въздействие. "Залагаме развитие на територията и подкрепа на качеството на живот, за да създадем предпоставки хората да останат в населените места или да се завръщат в тях, а чрез икономическия ръст да се увеличат и доходите на местно ниво. ...Няма да има населено място без достъп до европейски средства, а чрез изпълнението на интегрирани териториални инвестиции ще се усвояват средства от всички оперативни програми за инфраструктурни и социални мерки", посочи тя и даде пример, че градски и селски общини ще си партнират, за да реализират съвместни проекти, като индустриални зони. 


На срещата стана ясно, че през програмния период 2021-2027 г. в Северозападния район центровете на растеж ще са градовете Видин и Плевен, които ще имат обособен клъстерен бюджет в рамките на приоритетната ос за градско развитие. В обхвата на програмата са и териториите на общините Враца, Лом, Монтана, Ловеч и Троян. Те ще изпълняват интегрирани териториални инвестиции.


11 кметове на общини бяха избрани за членове на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район. 


За представители на област Видин бяха избрани кметът на Видин Цветан Ценков и кметът на Ружинци Александър Александров. От област Враца представители ще са кметът на Враца Калин Каменов и Маринела Николовакмет на община Козлодуй. Техни заместници са Борис Николов, кмет на община Белоградчик и Анжело Добричов, кмет на община Чупрене. От област Враца - кметът на Враца Калин Каменов и Маринела Николова, кмет на община Козлодуй. Право да ги заместват в работата на РСР ще имат Иво Цветков, кмет на Бяла Слатина и Владимир Христов, председател на Общински съвет-Враца. Кметовете на Монтана-Златко Живков и на Георги Дамяново-Нина Петкова представляват област Монтана. За техни заместници са определени Георги Гаврилов, кмет на община Лом и Георги Георгиев, кмет на община Якимово.


Ловешка област избра за свои представители в РСР кметовете на Ловеч – Корнелия Маринова, и кмета на Троян – Донка Михайлова. Кметовете на Монтана – Златко Живков, и на Георги Дамяново – Нина Петкова, ще представляват област Монтана. От Плевенска област ще работят кметът на Плевен Георг Спартански, Цветан Костадинов – кмет на Червен бряг, и кметът на Белене Милен Дулев.


Очаква се през месец октомври да се приключи със структурирането на съветите в пълен състав и да се изберат председатели. Заместник-регионалният министър напомни, че всички общини трябва да разработят и приемат планове за интегрирано развитие. Без подобен стратегически документ районите няма да имат достъп до еврофинансиране. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28