Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В художестеата галерия показват филм за Андрей Чапразов

Историческият музей в Оряхово се включва в Европейските дни на наследството

Снимка: Радио Видин


Историческият музей в Оряхово се включва в Европейските дни на наследството. Жителите и гостите на града ще могат да се запознаят с личността и делото на народния артист Андрей Чапразов- роден в Оряхово, каза директорът на Историческия музей в града д-р Евгения Найденова: 


"За поредна година музеят с подкрепата на общината се включва в тази инициатива, координатор е Министерството на културата. Мотото тази година е "Наследство и образование. Ние решихме да се включим като представим нашето културно наследство в лицето на творчеството на народния артист Андрей Чапразов- роден в Оряхово. Тази година отбелязваме 100 години от неговото рождение и голяма част от събитията са посветени на тази годишнина. От 17.09 започнахме отбелязването с посещение на подготвителна група от детска градина в град Оряхово, които изгледаха презентация и поговорихме за това кой е Андрей Чапразов. За възрастните денят ще бъде отбелязан с отворени врати на всички музейни обекти."


На 19 септември от 10 часа ще бъде отворена ХГ "Проф. Марин Върбанов" в град Оряхово, където ще бъде представен видоематериал за Андрей Чапразов, осъществен по повод годишнината от рождението на народния артист от Община Оряхово. При хубаво време събитието ще се проведе отвън. При желание могат да бъдат посетени след това централната сграда, къщата музей "Дико Илиев и духовите музики" и Етнографската къща. Входът е свободен. 


Вижте още

Белоградчик отбеляза Освобождението на България

С панихида в памет на загиналите в Руско – турската освободителна война, отслужена от отец Рафаил, започна церемонията по отбелязване на Националния празник в Белоградчик. "Факт е, че именно руската държава даде хиляди воини. Тя поде инициативата да постигнем ние нашата свобода.“, се обърна отец Рафаил към събралите се граждани. Под звуците..

публикувано на 03.03.21 в 15:21

Враца чества Освобождението

Враца отбеляза 143 години от Освобождението на България. В знак на признателност пред паметника на Христо Ботев венци и цветя поднесоха кметът Калин Каменов, регионалният министър Петя Аврамова, областният управител Малина Николова, председателят на общинския съвет д-р Владимир Христов, общински съветници, заместник областният управител Мирослав..

публикувано на 03.03.21 в 14:37

Видинчани се поклониха пред паметта на героите, загинали за свободата на България

Община Видин отбеляза 143-та годишнина от Руско-турската Освободителна война, без да организира обичайните празнично шествие и историческа възстановка, с оглед на епидемичната обстановка. И тази година обаче бе почетена паметта на героите, загинали за свободата на България. Пред паметника на румънските воини в село Иново, паднали в боевете за..

публикувано на 03.03.21 в 14:34

В Монтана отбелязаха 3-ти март

С химна на Република България започна тържеството в Монтана по повод 143 годишнината от освобождението на страната ни. Пред Паметника на загиналите във войните в центъра на града, при спазването на противоепидемичните мерки срещу коронавирус, бяха поднесени цветя и венци от името на областната администрация, община Монтана, политическите..

публикувано на 03.03.21 в 12:42

Ново село се пробуди с хоро

За трета поредна година НЧ "Земеделец-1874“ организира за новоселяни   включване в световната инициатива на 3 март "Пробуждане с хоро“. То бе открито в 10 часа на площада пред читалището от секретаря Любка Ангелова. Поздравителни слова поднесоха Деяна Стоянова – зам.кмет на Община Ново село и Иван Базов – председател на читалището. Приветствен..

публикувано на 03.03.21 в 11:05

Одобриха за финансиране 42 проекта от Врачанско

42 са одобрените и класирани проекти от област Враца, които подлежат на финансиране в Националната кампания "За чиста околна среда - 2021“ и обявения от министерство на околната среда и водите и от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда конкурс на тема "Обичам природата - и аз участвам”. Бенефициентите са общини,..

публикувано на 03.03.21 в 09:30

Брегово отбелязва 3 март и 143 години от Освобождението на България

В Брегово се готвят да отбележат подобаващо 3-ти март и 143 години от Освобождението на България. Информация за честването представи в аванс за Радио Видин директорът на СУ “Св.Св.Кирил и Методий“, Илияна Кръстева: "Община Брегово, съвместно с училището, детската градина, Центъра за работа с деца, читалище "Развитие" и при любезното съдействие на..

публикувано на 03.03.21 в 09:06