Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В художестеата галерия показват филм за Андрей Чапразов

Историческият музей в Оряхово се включва в Европейските дни на наследството

Снимка: Радио Видин


Историческият музей в Оряхово се включва в Европейските дни на наследството. Жителите и гостите на града ще могат да се запознаят с личността и делото на народния артист Андрей Чапразов- роден в Оряхово, каза директорът на Историческия музей в града д-р Евгения Найденова: 


"За поредна година музеят с подкрепата на общината се включва в тази инициатива, координатор е Министерството на културата. Мотото тази година е "Наследство и образование. Ние решихме да се включим като представим нашето културно наследство в лицето на творчеството на народния артист Андрей Чапразов- роден в Оряхово. Тази година отбелязваме 100 години от неговото рождение и голяма част от събитията са посветени на тази годишнина. От 17.09 започнахме отбелязването с посещение на подготвителна група от детска градина в град Оряхово, които изгледаха презентация и поговорихме за това кой е Андрей Чапразов. За възрастните денят ще бъде отбелязан с отворени врати на всички музейни обекти."


На 19 септември от 10 часа ще бъде отворена ХГ "Проф. Марин Върбанов" в град Оряхово, където ще бъде представен видоематериал за Андрей Чапразов, осъществен по повод годишнината от рождението на народния артист от Община Оряхово. При хубаво време събитието ще се проведе отвън. При желание могат да бъдат посетени след това централната сграда, къщата музей "Дико Илиев и духовите музики" и Етнографската къща. Входът е свободен. 


Вижте още

Местим стрелките на часовника с час назад

Тази нощ се връщаме към астрономическото - зимно часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад в 4:00 часа местно време, което означава, че тази нощ ще спим с час повече. Според видинчани местенето на стрелките е излишно, а за активните хора е натоварващо и причинява стрес: "Смяната на времето влияе на определени..

публикувано на 24.10.20 в 17:18

По-добри условия искат хората на кооперативния пазар във Видин

За незабавна организация за безплатни PCR тестове за всички български граждани, призова във Видин председателят на платформата "Изправи се. БГ" Мая Манолова. Тя посочи, че втори месец личните лекари чакат направления за PCR тестове:  "Направленията при джипитата трябваше да са факт още на 1 септември или на 1 октомври. Сега ги чакат евентуално на..

публикувано на 24.10.20 в 15:12

Различен критерий за празниците в Борован и Роман заради COVID-19

Различен е критерият за празниците във Врачанско в разгара на втората вълна на коронавирус. Докато в община Борован отмениха всички масови събирания и се ограничиха с поднасяне на цветя пред паметника в центъра на селото и тържествена сесия. Всички изяви са на 25 октомври /неделя/. В об щина Роман с пълна сила се организира..

публикувано на 24.10.20 в 13:04

Занаятчии представят произведенията си в центъра на Видин

Започна вторият занаятчийски базар във Видин. В него участват майстори от града и региона, които представят оригинални бижута, дърворезби, бродерии, изделия от природни материали. За най-малките посетители е разкрита "Детска работилница за подготовка за Хелоуин". Тя ще бъде водена от Ана Петрова , за която приложното изкуство е хоби: "Представям..

публикувано на 24.10.20 в 12:05

Нидал Алгафари представи новата си книга в Белоградчик

Пред почитателите на художествената литература писателят и общественик Нидал Алгафари представи втория том на романа си "Рано или късно”. В началото на срещата той разказа за себе си: "Освен че се казвам Нидал Алгафари, съм роден в София, макар и в интернет пространството дълго време, даже още твърдят, че съм роден в Дамаск. Не е лошо човек да е..

публикувано на 24.10.20 в 10:35

Ученици и учители са сред заразените с коронавирус във Врачанско

Ученици от две училища във Враца - Професионалната гимназия по туризъм и Средно училище "Васил Кънчов", са сред далите положителни проби за коронавирус. По данни от Регионалната здравна инспекция сред инфектираните са трима учители - двама са от школото в криводолското село Ракево и един от детската градина от врачанското село Згориград. Без прием на..

публикувано на 24.10.20 в 10:04

Антична Бонония отваря врати за посетители

Дни на отворените врати ще се проведат на 24 и 25 октомври, събота и неделя, в античната крепост Бонония във Видин. Посетителите ще могат да се запознаят с работата на археолозите през последните 2 сезона, каза зам.-научният ръководител на проучванията Ваня Ставрева: "Предлагаме на нашите съграждани и на гостите на Видин да дойдат на..

публикувано на 24.10.20 в 09:05