Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кристина Стоилова: Най-хубавото нещо на шивашката професия е свободата на въображението

12
Снимка: Кристина Стоилова


В рубриката "Професия/Хоби" днес ще ви запозная с Кристина Стоилова и нейната страст шиенето. Криси се занимава със шиене от училище. Своя професионален път започва от Видин с шивашки услуги и корекции, а вече от 5 години  е собственик на шивашко ателие в Плама де Майорка, където шие и продава свои дизайнерски дрехи. Как се заражда любовта й към шиенето?


"Започнах от "Вела Пискова" /б.р. ПТГ "Михалаки Георгиев"-Видин/, от 8 клас, и така леко- полеко. Честно казано, не беше любов от пръв поглед, започнах малко по малко да се уча да шия и в един момент прецених, че искам да се занимавам професионално с това. После учих във Варна, в свободния, четири години моден дизайн. След това първо заминах за Испания, но нещо не се получиха нещата, прибрах се във Видин, отворих си един магазин и шивашко ателие, и там не се получиха нещата, за това след време заминах пак за Испания. Отворих си шивашко ателие и в момента съм си там, и си работя. Започнах от корекции да се осмелявам да правя и цялостни изработки. Участвах в няколко конкурса, в единия спечелих второто място... Вдъхновение черпя от самия клиент. Едно от най-трудните неща, които съм шила за последния конкурс- една пола от ресни, странното при нея беше, че тя е от няколко цвята и трябваше всички цветове да се нарежат  на малки парчета, после да се зашият едно за друго, за да стане шарено и общо взето доста работа ми отне, но е доста интересна. Хубавото в моята професия е, че ти дава свобода на въображението. Харесва ми идеята, че от едно парче плат може да направиш нещо, на което хората се радват и възхищават и някак си това ми носи голямо удовлетворение, това е най-голямата награда."


Кристина мечтае да създаде своя собствена марка, заради пандемията нещата са в застой, но се надява, че щом не е станало през тази година, ще стане през следващата. 


Чуйте разказа на Кристина в звуковия файл.


Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30