Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Малко златно съкровище откриха археолози в крепостта Алмус в Лом

Снимка: Валери Стоичков

Три златни византийски монети откриха археолозите, извършващи проучвания в античната крепост Алмус в Лом. Монетите са на император  Михаил VII Дука, който е управлявал от 1071 до 1078 година, обясни ръководителят на разкопките Валери Стоичков:
"Монетите са в една средна, която за жалост е трудна за проследяване. Тя е силно повлияна от материали от късната античност и ранното средновековие и най-вероятно представляват укрито малко съкровище. Най-вероятно са стояли в кесия, за което говорят и едни специфични оцветявания."
Археолозите смятат, че монетите са укрити при някое от нападенията на узи или кумани, които често атакували северната граница на империята и нахлували в крайдунавските крепости. Това не е първата монетна находка от средновековния Лом. През 60-те години на 20 века са открити над 5 000 корубести бронзови византийски монети, има и една находка от 3 сребърни монети от 14 век. 
Работата на обекта продължава, каза още Валери Стоичков:
"Излизат и още интересни неща от ранните пластове от 1 век. Колегите разчистват един скелет на кон, който се показа неочаквано в най-ранните пластове. Поне още 2-3 дни ще останем на терена, но сме доволни, че резултатите, които се получават, са важни и интересни и си заслужават."
Новооткритото съкровище е поредно доказателство за ролята на средновековния Лом на Долния Дунав, добави археологът. 

Вижте още
Народният представител Калин Вельов /вдясно/ с колегата си от ГЕРБ Владимир Тошев.

Калин Вельов: Мястото на културата е до образованието

Важно е културата да бъде наравно с образованието, където й е място, каза пред журналисти във Видин музикантът и народен представител от ГЕРБ Калин Вельов. Дунавският град е спирка от обиколката, която той е предприел като депутат, с цел запознаване с проблемите на работещите в сферата на културата.  "Вследствие на тази обиколка съставям един..

публикувано на 19.10.20 в 17:24

Въведоха нови мерки за безопасност в Монтанската библиотека

Променено е работното време и са въведени нови правила за безопасност в библиотеката в Монтана, във връзка с обявената извънредна епидемична обстановка.  Регионална библиотека "Гео Милев" ще обслужва своите потребители при спазване на следните правила: При влизане в сградата на библиотеката е задължително поставянето на защитна предпазна маска или друго..

публикувано на 19.10.20 в 17:23

Задържаха 4 500 чифта слънчеви очила във Видин

Задържаха слънчеви очила с надписи на защитена търговска марка, съобщават от пресцентъра на Агенция "Митници". На 18 октомври в района на Дунав мост 2 Видин - Калафат, инспектори спрели за проверка товарен автомобил с влекач с българска регистрация на излизане от страната. В превозното средство намерили две палета с 50 кашона, съдържащи общо 4 500 чифта..

публикувано на 19.10.20 в 16:41

И във Видин започна раздаването на пакети с хранителни продукти

Започна раздаването на индивидуални пакети с хранителни продукти на нуждаещи се във Видин . Помощта е по програмата за подпомагане на уязвимите групи и се разпределя от Българският червен кръст. "И да не сме доволни, няма на кой да се оплачем... Миналият път беше много прясно и много хубаво... Как да не сме доволни? Виж какво става тук-..

публикувано на 19.10.20 в 16:21

5 са новите случаи с COVID-19 във Врачанско

Инфектираните с коронавирус във Врачанско от началото на пандемията досега са 288, според данните на единния информационен портал към 18 октомври. Пет са новите положителни проби за изминалото денонощие, уточниха от регионалната здравна инспекция. Положителен е резултатът от лабораторно изследване на 16-годишно момче от с. Борован, което е..

публикувано на 19.10.20 в 15:59

Започна онлайн гласуването за "Кмет на годината"

Започна националното онлайн гласуване в осмото издание на конкурса "Кмет на годината", организиран от Портала на българските общини. Допитването ще протече до 29 октомври 2020 г., включително , на специално създадената платформа: https://kmetnagodinata.bg/ B ĸoнĸypca yчacтвaт ĸмeтoвeтe нa всички 265 oбщини в Република България. Bceĸи..

публикувано на 19.10.20 в 15:47
Врачанската болница

Приемат за лечение заразените с COVID-19 във Врачанско според адреса

Заразените с коронавирус, които имат нужда от болнично лечение, ще бъдат приемани в различни лечебни заведения във Врачанско,  в зависимост от адресната им регистрация. Решението бе взето днес на заседание на Областния щаб за борба с грипа и вирусите, предвид факта, че капацитетът на Белодробната болница в града под Околчица е почти на изчерпване, а..

публикувано на 19.10.20 в 15:34